El consultori
Infància 07/09/2022

El consultori: ¿els infants es poden infectar de la verola del mico?

Els casos registrats en criatures a Catalunya són excepcionals

L.B.
3 min
Virus de la Verola del mico

BarcelonaSí, els nens es poden contagiar de la verola del mico. De fet, tots podem. Aquesta no és una malaltia d'homes que tenen sexe amb homes, el col·lectiu on fins ara s'han detectat més casos, ni una malaltia de transmissió sexual. Ja hi ha hagut alguns casos de monkeypox en nens, tot i que han sigut "anecdòtics", en paraules dels sanitaris. "Hem tingut nens amb monkeypox, molt pocs, però n'hem tingut", diu José Luis Blanco, metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Clínic.

La verola del mico és una zoonosi (una malaltia que es transmet d’animals a éssers humans) poc freqüent en els països europeus i que produeix símptomes semblants a la verola, tot i que menys greus. És causada per un virus del gènere Orthopoxvirus, de la família Poxviridae, anomenat MPXV per les sigles en anglès de monkeypox virus.

Els casos es donen sobretot a l’Àfrica Central i occidental, i els brots són habituals en països com el Congo o Nigèria. A la resta del món, la seva propagació és esporàdica i limitada, i ja hi ha hagut brots anteriorment.

Quins són els símptomes en els nens?

Són pràcticament els mateixos que en els adults, a excepció de les lesions genitals, que tenen a veure amb la via de transmissió. En el cas dels infants, es presenta en forma de lesions cutànies a cara, braços o tronc.

En una primera fase causa febre, malestar general, dolor muscular, cansament i mal de cap. Són símptomes que es poden presentar en diferents infeccions, però en el cas de la verola del mico un alt percentatge de pacients els tenen abans o en el mateix moment que es produeix l'erupció cutània. Les lesions cutànies passen a ser vesícules (ampolles plenes de líquid) al cap d'uns deu dies, fins que es generen les crostes.

És una malaltia molesta i habitualment lleu, però un percentatge més reduït de pacients pot patir complicacions més greus com encefalitis, afectació respiratòria (pneumònia) o afectació ocular. Si bé els metges no han detectat aquí un nombre destacable de casos en menors i els que hi ha hagut han sigut lleus, en les zones endèmiques de l'Àfrica afecta més nens que adults –explica Blanco– i els casos més greus se solen produir en infants.

La majoria de les persones afectades es recuperen en un període d’entre 2 i 4 setmanes.

Com es transmet?

Es transmet per contacte amb lesions de la pell, per gotetes respiratòries –cosa que requereix, per tant, contacte estret– per fluids corporals o per objectes contaminats, com roba, tovalloles o estris per menjar.

Per evitar la transmissió, les persones afectades amb símptomes han d'aïllar-se i restringir els contactes socials.

El període d’incubació de la malaltia pot variar entre 5 i 21 dies, i la persona infectada pot contagiar des de l’inici dels símptomes.

S'ha de prendre alguna precaució especial en el cas dels nens?

No, asseguren els sanitaris. Si es dona algun cas puntual s'hauria de fer aïllament, tot i que reduir el contacte estret en el cas dels infants és difícil. "Tot i que la possibilitat que s'infectin existeix, no hi ha motius perquè passi. Ara bé, si el nombre de casos augmenta i no hi ha mesures de prevenció, pot passar a altres grups de població", assegura Blanco.

Amb l'assessorament de José Luis Blanco, metge especialista en malalties infeccioses de l'Hospital Clínic, i el Canal Salut.

stats