Què hi ha per menjar?

Cinc raons per fer menjar ecològic a les criatures

És una opció que aposta pels aliments produïts naturalment i que aporta més gust i beneficis nutricionals als infants

Joana Costa
3 min
Verdures acabades de collir del camp.

BarcelonaL'alimentació ecològica és una de les opcions que avui en dia tenen les famílies i els individus d'entre tota la gamma d'opcions disponibles. En aquest cas, es tracta de comprar aliments produïts naturalment utilitzant els recursos, processos i cicles naturals, sense alterar els ecosistemes ni posar en risc l'entorn, a més de restringir al màxim la utilització de productes químics, com els pesticides, fertilitzants o transgènics pel que fa als camps, i els antibiòtics i additius diversos en el cas dels productes animals, que a més han hagut d'estar criats en espais oberts i garantint el seu benestar. No s'ha d'obviar que aquesta alimentació és molt més cara que la no ecològica, ja que correspon a processos d'agricultura i ramaderia més artesanals i no tan intensius. De fet, estudis com el multidisciplinari El comportament del consumidor d'aliments ecològics a Espanya assenyalen que a l'Estat la presència del consum d'aliments ecològic està molt vinculada a les llars sense canalla. Ara bé, costa molt de trobar evidències científiques contrastades que assenyalin que el menjar ecològic és millor per a la salut que el que no ho és. El que existeixen, ara per ara, són les recomanacions de grans organismes internacionals al respecte i el fet lògic que un aliment natural serà sempre millor que un d'ultraprocessat. Heus aquí cinc raons per tendir a aquesta mena d'alimentació:

Senten bé

Segons estableix l'ONU, aquesta mena d'aliments conserven totes les seves propietats nutritives, ja que en la seva producció no hi han intervingut altres productes químics que les hagin pogut alterar. A més a més, això fa que siguin productes que a les criatures se'ls posen més bé al ser assimilades millor per l'organisme, perquè no contenen productes que generin distorsions. "Milloren les defenses i ajuden a prevenir malalties", explica l'oficina espanyola de l'ACNUR.

Són de gran qualitat

Els productes ecològics tenen una gran qualitat, perquè la legislació europea garanteix que aquesta mena d'aliments estiguin vigilats en totes les seves fases: des de l'elaboració fins a l'envasat i etiquetat, una vigilància que assegura que sempre tinguin la millor qualitat.

Més antioxidants

Un estudi de la Universitat de Newcastle va concloure el 2014 que el menjar ecològic té més antioxidants que el que no ho és. L'estudi posa en valor aquesta significativa diferència entre una dieta i l'altra, i destaca que el nivell d'antioxidants aportats per les dietes ecològiques equival a una o dues de les cinc porcions de fruita i verdura que es recomana consumir cada dia.

Menjar més saborós

Els productes ecològics conserven molt millor els gustos i les textures gràcies al seu poc processament. Menjar-ne és com tornar a aquells tomàquets de la infància o aquells préssecs acabats de collir de l'arbre. Un menjar sense additius ni ingredients afegits és un valor gastronòmic enorme que els infants agrairan, sobretot, en l'àmbit organolèptic. Potser així, tastant el vertader gust de les coses, voldran continuar menjant.

Educar mentre es menja

Donar menjar ecològic a la canalla és una excel·lent manera de transmetre uns valors envers el planeta i la cura del medi ambient. En entendre que el que mengen té en compte els cicles naturals i l'equilibri de la terra, s'estaran formant en una manera de veure el món que viu en paral·lel a l'harmonia que li cal al planeta. Igualment, són productes que tenen cura del benestar animal, un valor a transmetre als futurs ciutadans del món. A poc a poc entendran la importància de menjar producte de proximitat i de temporada, i es beneficiaran dels avantatges nutricionals d'aquesta mena d'aliments, com proporcionar-los tot allò que necessiten en cada moment de l'any.

stats