Què hi ha per menjar?
Infància 01/09/2023

Cinc propostes d'esmorzars energètics per als més petits

Us donem idees que inclouen cereals integrals, lactis, fruites i greixos saludables per començar el curs amb energia

Joana Costa
3 min
Fruita i verdura.

BarcelonaCom si acabés de començar un nou any, la rentrée escolar també comporta nous reptes i desitjos per al curs que s'inicia, com el de menjar bé, de manera saludable, amb àpats farcits d'energia i de ràpida execució. Ja forma part del mainstream alimentari, però paga la pena recordar que els cereals comercials, generalment plens de sucres afegits o, darrerament, edulcorants de tota mena, són la pitjor de les opcions en una dieta saludable, i almenys per als dies de cada dia. Un bon esmorzar ha d'incloure lactis, cereals integrals, fruita i greixos saludables o, dit d'una altra manera: llet, iogurt, formatge fresc, torrades, civada, peces de fruita de temporada, llavors, alvocat i oli d'oliva, entre altres. D'altra banda, és important recordar que l'obesitat a la infància és un fenomen cada cop més estès i que, segons unes dades de fa pocs dies de la investigadora Isabel María Blancas, de l'Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova, la meitat dels nens d'entre 6 i 16 anys pateixen obesitat i sobrepès, cosa que significa que en vint anys les xifres s'han duplicat. Per això és molt útil tenir a mà un seguit de receptes.

1
'Pancakes' de remolatxa
Panckes de remolatxa

Les criatures adoren les creps i els pancakes, i es pot aprofitar aquesta dèria per servir-los un esmorzar divertit i saludable que els omplirà d'energia: pancakes de remolatxa, un plat que, a més a més, resulta molt atractiu pel seu cridaner color vermell. Aquesta mena de pastissets estan fets amb remolatxa, llet, civada, llevat i ou, tot batut i cuit en petites làmines. Es tracta d'una proposta que té com a gran aliada la civada, un cereal molt energètic i nutritiu (un dels més complets), així com la llet i l'ou, fonts de proteïnes i greixos saludables que preparen la canalla per afrontar dies plens d'activitat. A banda, la remolatxa proporciona vitamines, és antioxidant i molt hidratant.

2.
Batut de plàtan i civada
Batut de plàtan i civada.

El plàtan és un dels ingredients preferits de les criatures des de l'inici de la seva alimentació, per això un bon batut de plàtan és una recepta solvent i alhora senzilla per garantir que surten menjats de casa. A més a més, el gran valor d'aquest mos és que es tracta d'una proposta absolutament saludable, nutritiva i plena d'energia, gràcies a les grans qualitats del plàtan. D'altra banda, el fet que es consumeixi batut permet enriquir-lo amb civada (en farina o amb flocs triturats a casa) i fer que sigui una proposta saciant i plena de fibra, amb més minerals, vitamines si cal. Només cal un plàtan, un got de llet, tres cullerades petites de civada, mitja de canyella i el suc de mitja llimona.

3
Llesca amb hummus
Llesca amb hummus.

Les torrades són un bàsic de qualsevol esmorzar: infantil, adult o sènior, aquí i arreu. El seu secret és el farciment, que pot anar des d'un simple raig d'oli i sal, tomàquet sucat o bé salses i cremes de tota mena. Una idea per garantir un esmorzar el més complet possible és untar la torrada (preferiblement de pa integral) amb una pasta d'hummus (feta tradicionalment a base de cigró i tahina de sèsam), que aportaran a cada llesca una important quantitat de proteïnes, greixos, fibres i nutrients de primera divisió, així com una energia prou important per afrontar la jornada.

4
Entrepà de truita d'espinacs
Truita d'espinacs.

Per a les criatures més afins a la verdura, que n'hi ha (especialment en les famílies on estan exposades a la seva ingesta per part dels adults), un esmorzar interessant és un entrepà de truita francesa farcida d'espinacs. Aquestes fulles es poden canviar per altres verdures de temporada, tot i que d'espinacs se'n poden trobar durant tot l'any. El gran avantatge d'aquesta verdura és que és molt ràpida de preparar i que és molt nutritiva. Només cal escalfar una mica els espinacs a la paella fins que perden l'aigua i minven, retirar-los, i després afegir-los a la truita en qüestió. Amb una mica de pa amb tomàquet, s'obté un esmorzar d'allò més deliciós i ple de calci, magnesi, potassi i vitamines.

5
Broquetes de fruita i formatge
Broquetes de maduixa i formatge.

La fruita i el formatge fresc són grans aliats en algunes receptes, com la icònica proposta de les broquetes de tomàquet i formatge fresc. Aquests dos ingredients aporten en una sola mossegada nutrients en vena: des de vitamines i minerals fins a calci i proteïnes. La canalla pot gaudir de bon matí d'una d'aquestes divertides combinacions (que es pot deixar preparada la nit abans o tallada ràpidament) amb fruites de temporada. A banda dels tomàquets, el formatge es pot combinar amb meló, albercocs, síndria, figues, caquis, maduixes, gerds, nabius i pomes, per exemple.

stats