Què hi ha per menjar?

Cinc begudes saludables per aguantar la calor i no deshidratar-se

Sense oblidar l’aigua, hi ha opcions boníssimes per recuperar les sals minerals perdudes

Joana Costa
3 min
Begudes saludables

BarcelonaQuan la calor és forta, com passa molts dies d'estiu, convé hidratar-se al màxim, especialment si s'estan fent activitats a l'aire lliure. La recuperació de les sals minerals és de gran importància per al bon funcionament dels engranatges corporals, així que cal tenir presents algunes solucions perquè la canalla estigui ben hidratada durant aquestes jornades, especialment si van al casal i passen tot el dia fent activitats de gran consum d'energia. Tanmateix, segons assenyalen tots els comitès pediàtrics locals i internacionals, no s'ha d'oblidar mai que l'aigua és la millor de les begudes que pot prendre la canalla, pels seus beneficis en hidratació i sals minerals (i que sempre se n'ha de tenir una ampolla a mà), però tampoc s'ha d'oblidar que també per als infants el mes de juliol és un moment de lleure i se'ls pot premiar amb vies intermèdies, sempre descartant les pitjors opcions. Per exemple, res de begudes energètiques, que la Societat Catalana de Pediatria (SCP) ja ha assenyalat que causen efectes negatius com el nerviosisme, l'ansietat i l'insomni, així com palpitacions, baix rendiment acadèmic i alteració de les proves analítiques, entre altres.

1
Llet fresca
Un got de llet fresca

La llet és, segons els pediatres de l'American Academy of Pediatrics (AAP), una font de calci, vitamina D, proteïna, vitamina A i zinc, tots ells elements vitals per a un creixement i desenvolupament sa. Aquest aliment conté sucres naturals a través a la lactosa i els nutrients que la canalla necessita. És important, a l'hora de comprar-ne, vigilar que l'únic ingredient sigui la llet, i no altres variants que aporten sucres, aromes i altres ingredients afegits. Un glop de llet fresca serà una benedicció per a l’ànima.

2
Suc de síndria
Suc de síndria

La síndria és la reina de les fruites de l'estiu pel que fa a la hidratació. Té una gran quantitat d'aigua, així com de vitamines. Tot i que els pediatres aconsellen limitar la quantitat de suc que beu la canalla (perquè no tenen fibra i poden contribuir a alguns problemes de salut com l'obesitat i les càries dentals), de tant en tant es pot prendre una refrescant beguda d'aquestes característiques. Des de l'AAP limiten la quantitat a tres quarts de tassa al dia entre els 4 i els 6 anys.

3
Batut de maduixa i plàtan
Batut de maduixes i plàtan

Els batuts conserven tots els nutrients i vitamines i són fàcils de digerir, i a més a més de fruita es poden fer de verdura per ampliar les opcions pel que fa als seus ingredients. Se'ls hi pot afegir gel picat perquè es converteixin en una refrescant proposta. La seva base és la llet o el iogurt, i conserven tota la fibra dels ingredients que incorporen, per això són saciants. Només cal una batedora de got i afegir-hi tots els ingredients. En aquest cas, llet, maduixes, plàtan i gel.

4
Batut de meló i plàtan
Batut de meló i plàtan

L'altra gran fruita de la temporada és el meló, d'un gust suau que sol agradar a la canalla. El seu ús en batuts resulta molt interessant, especialment quan es combina amb altres fruites com el plàtan, amb el qual aconsegueix guanyar en textura i dolçor. Cal una unitat de meló petit per una de plàtan, un litre de llet (o de beguda vegetal), una mica de sucre i glaçons. Aquests ingredients s'han de batre i servir per degustar-ne el resultat o guardar-lo a la motxilla per emportar-se'l al casal d'estiu.

5
Batut de mango
Batut de mango

El mango és una altra de les fruites reines de l'estiu. El seu gust dolç però alhora vellutat el converteix en una fruita d'allò més gustosa. Combinada amb llet i gel és una beguda perfecta per refrescar i aportar grans quantitats de vitamines. Una possible recepta implica pelar tres mangos madurs de mida gran, afegir-hi tres tasses de llet, una culleradeta de suc de llimona per lligar-ho, sis glaçons, sucre al gust (no més de dues cullerades) i, opcionalment per a l'acabat, ametlla molta. Cal triturar-ho tot a la batedora i estarà preparat per beure-s'ho.

stats