A aquestes altures de l’any les entitats d’educació en el lleure infantil i juvenil ja tenen a punt la temporada d’estiu de casals i colònies amb totes les activitats programades. “La campanya del 2020 estava preparada quan va arribar el covid-19 i vam haver d’adaptar-la a la nova realitat”, comenta Cristina Rodríguez, directora general de Fundesplai. La diferència d’aquest any és que totes les activitats, equipaments i equips humans ja estan preparats per fer les activitats amb les mesures de seguretat necessàries i estan atents al que diguin les autoritats sanitàries. L’objectiu d’aquest estiu és acostar-se als nivells de participació del 2019.
El juny del 2020 encara no sabien si podrien fer les activitats que tenien previstes: “Tots els esplais i entitats de lleure vam fer un esforç brutal, reunint-nos amb les autoritats sanitàries per definir els protocols de seguretat i higiene necessaris, i adaptant-nos per garantir que, després de mesos confinats, els infants i joves poguessin recuperar un espai de lleure a l’aire lliure on poder socialitzar. Entenem que les activitats de lleure en general, però sobretot a l’estiu, són importantíssimes, són un element educatiu i formatiu”, comenta Rodríguez. “Al nostre país sobretot, tal com està dissenyada l’educació, amb més de dos mesos i mig de vacances a l’estiu, les criatures es queden en stand by depenent de la família i l’entorn. Basem l’educació en l’adquisició d’hàbits i convé no perdre’ls. Tot i ser més laxes que les del dia a dia a l'escola, a les colònies i casals també hi ha rutines. S'hi implementen hàbits en un entorn d’oci, i això ajuda a no estar tant temps sense una rutina”, exposa Estrella Ferreira, psicòloga infantojuvenil i professora de la UB. També recomana aprofitar l’oportunitat que ofereixen aquests espais per relacionar-se amb altres nens i sortir de la bombolla del grup classe, especialment aquest curs: “Fan amics nous, aprenen jocs i adquireixen eines diferents. A més, hi ha infinitat d’opcions i això s’ha d’aprofitar; és fàcil trobar una activitat que agradi”. Assegura que aquests espais relacionals d’estiu són beneficiosos per a tothom, també per als adults: “Hauríem de fer casals. Els humans som éssers socials i necessitem relacionar-nos”, explica Ferreira.
Des de Rosa dels Vents recorden que l’estiu passat rebien moltes trucades relacionades amb els protocols de seguretat i el funcionament de colònies i estades en família. “Aquest any les inquietuds són semblants”, diu el seu cap comercial, Salvador Clarà. Argumenta que així com els últims mesos s’ha evidenciat que l’escola és segura, les colònies també ho són, i possiblement ho són encara més, “perquè no hi ha entrades ni sortides i la majoria d’activitats es fan a l’aire lliure”. Al juliol faran colònies d’estiu i a l’agost organitzen turisme en família. Té l’esperança que, si malgrat tot l’any passat la campanya va funcionar, aquest any ho farà encara millor.
Des de la Fundació Pere Tarrés encaren la campanya d’estiu amb optimisme: “Encara som al túnel i és una situació complexa, però comencem a veure la llum. Els últims mesos s’ha demostrat que necessitem vàlvules d’escapament, i els casals i colònies són una oportunitat fantàstica per a infants i joves de recuperar certa normalitat. La nostra màxima és que els infants ho necessiten, s’ho mereixen i no els podem fallar”, diu Albert Riu, director del servei colònies de vacances de la Fundació. Es plantegen el segon estiu amb pandèmia amb tots els aprenentatges fets i la mirada posada en la recuperació. Tot i estar a l’espera de les limitacions que hi pugui haver, han dissenyat una proposta educativa centrada en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), amb una sèrie de personatges que acompanyaran els infants per treballar aquesta temàtica. A totes les activitats que ofereixen –esports, lingüístiques, cuina, etc.–, la sostenibilitat serà un fil conductor transversal. “Les cases de colònies, els equips de cuina, l’administració, els monitors… assumeixen compromisos perquè siguin ecocolònies i estiguin alineades amb els plantejaments dels ODS”, explica Riu. A Fundesplai els ODS també hi seran presents; sota el lema Fem possible un món millor, en totes les activitats dels casals, colònies, rutes o camps de treball, el compromís amb els ODS de les Nacions Unides estarà present. “Des del lleure i la diversió, volem que els infants i joves desenvolupin un esperit crític i es converteixin en activistes per assolir els ODS”, sosté Cristina Rodríguez.
Optimistes
Al CET10 afronten la temporada d’estiu amb moltes ganes i una perspectiva ben diferent de la del 2020, que va acabar sent una campanya restrictiva amb el nombre de places i les sortides i excursions. “Malgrat les circumstàncies, i que no sabíem el que podríem fer fins a l’últim moment, el feedback de les famílies va ser positiu i estem convençuts que la campanya del 2021 serà millor. Tothom té interioritzades les mesures preventives, ja hi haurà adults vacunats i s’ha demostrat que l’educació en el lleure és segura”, diu l’Ana Caso, directora adjunta de la Fundació CET10. Plantegen les activitats a partir de dues àrees, la part esportiva i la del lleure, que s’entrecreuen. A les colònies centrades en el lleure sempre hi ha activitats esportives, i a la inversa. També fan activitats multiesportives o d'altres de més específiques centrades en un o dos esports als casals i campus esportius, que són els que es fan en instal·lacions esportives. “Quan organitzem casals per a les associacions de famílies creem projectes individualitzats i ens adaptem al que ens demanen”, explica Caso.
Pep Montes, gerent de l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura, ACELLEC, creu que és difícil preveure com anirà la temporada de casals i colònies: “Les restriccions es modifiquen pràcticament cada setmana, encara que a l’estiu sembla que la situació haurà millorat i es podrà fer almenys com l’any passat”. Recorda que l’estiu passat el sector del lleure va actuar amb molta responsabilitat i es va demostrar que casals i colònies eren segurs. Confia que l’experiència contribuirà a fer que les famílies estiguin més tranquil·les a l’hora de triar les activitats de lleure a l’estiu: “És una incògnita saber com respondran, encara que nosaltres garantim rigor tant pel que fa a la prevenció com la seguretat”. Reivindica aquest missatge de tranquil·litat i recorda que és essencial que hi hagi ajuts directes a les famílies amb necessitats econòmiques per garantir el dret al lleure educatiu. “L’any passat va haver-hi un canvi de model, i es van oferir beques per a casals d’estiu o estades en cases de colònies directament a les famílies. Confiem que se’n farà una bona gestió, amb una política clara de difusió, i que s’adjudicaran amb prou antelació”, diu Montes.
Totes les entitats de lleure porten mesos treballant per garantir que tant les activitats com els equipaments on es faran els casals i les colònies compleixen les mesures de seguretat i els protocols covid. La formació iniciada el maig passat amb monitors s’ha mantingut i s'ha ampliat. S'han tingut en compte aspectes de seguretat i d’higiene, i s'ha fet, a més, un treball educatiu i emocional per poder acompanyar els infants. Garanteixen que si s’anul·lessin les activitats per confinament o les condicions sanitàries impedissin fer-les, tornaran els diners del que s’ha contractat.