Aquest és l'antibiòtic infantil més receptat i que no es troba a les farmàcies
Hi ha desabastiment d'amoxicil·lina en xarop però pediatres i farmacèutics expliquen que es pot substituir per altres presentacions
BarcelonaL'amoxicil·lina en xarop (suspensió) és un dels antibiòtics més utilitzats en la població pediàtrica, però des de fa uns dies pateix problemes de subministrament a les farmàcies. El mateix passa amb altres fàrmacs com l'amoxicil·lina / àcid clavulànic, cefadroxil, cefuroxima, claritromicina i la cloxacil·lina que no són, però, d'ús tan freqüent. "El problema de debò el tenim en l'amoxicil·lina perquè la demanda dels altres és més baixa. L'amoxicil·lina és el rei i davant l'augment de casos de malalties respiratòries que hi ha, és el més adequat", reconeix Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (Fefac). "I falten tant les marques com els genèrics de l'amoxicil·lina en xarop", indica Laura Gomà, vocal del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.
L'amoxicil·lina és l'antibiòtic de primera elecció per tractar pneumònies bacterianes, sinusitis aguda o otitis mitjanes que tenen indicació terapèutica i és el fàrmac de segona elecció per a les faringoamigdalitis bacterianes. Aquest desabastiment d'amoxicil·lina "preocupa" als pediatres "perquè s'ha de mantenir sempre el fàrmac d'elecció com marquen les guies terapèutiques". "D'entrada, no s'ha de canviar l'antibiòtic per un altre que sigui d'ampli espectre perquè estaríem afavorint les resistències antibiòtiques. Podem substituir-lo per altres fàrmacs però no és l'ideal", admet Anna Gatell, presidenta de la Societat Catalana de Pediatria de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya. En cas de desproveïment, es recomana utilitzar el mateix antibiòtic –en aquest cas, l'amoxicil·lina– però en altres formes de presentació, com ara càpsules, sobres o comprimits.
En vies de resolució
Fonts del departament de Salut han explicat a l'ARA que des de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) s'ha informat que el problema de fabricació d'amoxicil·lina i d'àcid clavulànic "està en vies de resolució" i està previst que es restableixi el subministrament a finals de mes. "En els pròxims dies s'aniran subministrant unitats a les farmàcies", han assegurat. Mentrestant, Salut recomana prioritzar l'ús de comprimits, que es poden partir o triturar i diluir en aigua, càpsules, que es poden obrir i diluir en aigua, i sobres "sempre que sigui possible per l'edat i pes del pacient". I sempre s’aconsella rebutjar la part de la dosi que no s’utilitzi.
"És cert que l'alternativa és oferir altres presentacions del mateix fàrmac, però als pares els embolica molt i mai dones la dosi exacta. Un comprimit no està pensat per ser tallat, hi pot haver errors en les dosis i el sabor és diferent", assenyala Gomà. En el mateix sentit s'expressa la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria. "T'has d'assegurar que entendrà la forma d'administració en una presentació diferent i que ho farà de manera correcta. A més no hem d'oblidar que altres presentacions poden tenir un gust amargant o no tan dolç i a pediatria dosifiquem els medicaments per kg de pes i complica la vida a l'hora d'ajustar la dosi i dificulta l'adherència al tractament", afegeix Gatell.
El problema és que el canvi de presentació també obliga que el pediatre faci una nova recepta. "I això satura el sistema", adverteix Torres. Gatell també lamenta que el programa informàtic no avisi en el moment que el pediatra fa la recepta de si aquell medicament està o no en estoc a les farmàcies. "Perquè si no hi és, la família ha de tornar al CAP", assenyala. "Si hi hagués una via de comunicació àgil entre el metge i la unitat de farmàcia, aquests problemes quedarien resolts al moment, però si no li pots dir al metge que no hi ha estoc i que canviï la recepta, no ho sap", afegeix Gomà.
"Si has format i preparat un farmacèutic ¿no creus que pot canviar ell mateix un xarop per l'equivalent en sobres?", es pregunta Torres. Malgrat aquest desabastiment, el president de la Fefac fa una crida a la calma: "No hem de crear cap alarma perquè costarà més o menys, però qui ve acabarà prenent el medicament que toca, sigui en xarop o en sobres, i el farmacèutic li explicarà com obtenir la mateixa dosi amb un altre preparat".
Problemes de producció
El motiu de desabastiment és multifactorial. Al pic d'increment de la demanda s'hi han sumat els problemes de producció en alguns dels components de fabricació, problemes logístics i escassetat de matèria primera. "El procés d'elaboració dels medicaments no és immediat, es triga setmanes, i no és només el fàrmac, s'han d'elaborar els prospectes, els dosificadors, etiquetes, caixes, culleretes...", explica Torres. "El problema és que els laboratoris per ser més eficaços concentren la producció d'un principi actiu en una sola planta i no hi ha sobreestoc per cobrir augments de la demanda, cosa que fa que tinguem desabastiments puntuals", afegeix Gomà.
Aquest no és l'únic fàrmac que pateix problemes de subministrament. Per a la població adulta, hi ha desabastiment d'alguns inhaladors, d'alguns medicaments per a diabètics que s'han utilitzat per a altres indicacions –per aprimar-se–, antifúngics vaginals, productes per a l'osteoporosi o fàrmacs per dormir, com ara l'Orfidal. Es pot consultar informació actualitzada sobre l'estoc d'aquests i altres fàrmacs a la web de l'Agència Espanyola de Medicaments.