Tribuna Oberta
Infància 06/11/2020

Escoles de natació : quan començar i què cal saber

L'ofegament és una de les principals causes d'accident entre els més petits

Ramsés Martí i Biosca
5 min
L'aprenentatge de la natació demana temps

Aprendre a nedar és sovint una prioritat per a les famílies. És una habilitat vital que pot jugar un paper clau per ajudar a prevenir l'ofegament, una de les principals causes d'accident entre els més petits. També és una activitat física molt beneficiosa per al creixement tant físic com emocional de les criatures. Els infants han d'aprendre a nedar perquè el temps a l'aigua sigui segur i divertit.

La primera pregunta que es fan molts pares i mares és: quan han d'aprendre a nedar? Els nens es desenvolupen a ritmes diferents i no tots estan preparats per començar les classes de natació ni desenvolupar les habilitats exactament a la mateixa edat. A l'hora de prendre la decisió, tingueu en compte la maduresa emocional i les capacitats i limitacions físiques i de desenvolupament, així com el nivell de confort del vostre fill.

L'entrenament de les habilitats de supervivència aquàtica i les classes de natació poden ajudar a reduir el risc d'ofegament per a infants d'entre 1 i 4 anys. Les classes que inclouen pares i fills també són una bona manera d'introduir bons hàbits de seguretat a l'aigua i començar a desenvolupar habilitats de preparació per nedar. Si el vostre fill sembla que ho viu de manera positiva, és una bona idea començar les classes com més aviat millor.

Quan compleixen 4 anys, la majoria dels nens estan preparats per fer classes de natació. A aquesta edat normalment poden aprendre habilitats bàsiques de supervivència dins l'aigua, com ara aprendre a caure, flotar, picar de peus i arribar a un punt de sortida. Als 5 o 6 anys, la majoria de criatures en classes de natació poden dominar els desplaçaments.

¿Són vàlides les classes de natació per als més petits?

Actualment no hi ha proves que els programes de natació infantil per a nadons menors d'un any redueixin el risc d'ofegament. Els lactants poden mostrar moviments reflexos de "natació", però encara no poden aixecar el cap prou bé de l'aigua per respirar. Ara be, és bo inscriure's a una classe on es facin jocs aquàtics entre pares i fills per ajudar a fer que el nadó s'acostumi a estar a la piscina. Pot ser una activitat divertida per gaudir junts.

És important tenir present que les classes de natació no eviten del tot el risc d'ofegament d'una criatura. Cal tenir present que les lliçons de natació són només una de les claus de protecció necessàries per evitar l'ofegament. Una altra inclou una supervisió constant i pròxima quan el nen està a prop d'una piscina o de qualsevol espai amb aigua.

Què cal buscar a l'hora de triar classes de natació?

Busqueu classes i instructors que segueixin pautes centrades no només en tècniques d'estils i moviments bàsics, sinó també en habilitats de supervivència a l'aigua més àmplies. Tots els nens i nenes han d'aprendre a caure a l'aigua i flotar, tornar a la superfície des de sota l'aigua, desplaçar-se com a mínim 25 metres i sortir de l'aigua, per exemple. Els monitors haurien d'avaluar el progrés dels infants i donar informació contínua sobre els seus nivells d'habilitat.

És important que per a nens de totes les edats busqueu programes que:

  • Comptin amb monitors experimentats i qualificats. Els instructors de natació han de disposar de formació en l'ensenyament de la natació, en tècnica i didàctica.
  • Trieu escoles que disposin d'un pla d'aprenentatge establert i que es pugui consultar. Que ensenyin bons hàbits de seguretat a l'aigua, a dins i a prop d'ella. Els nens han d'aprendre a no acostar-se a l'aigua o no nedar mai sols o sense la supervisió d'un adult.
  • Els instructors han d'ensenyar els nens a demanar sempre permís a pares, socorristes o monitors de natació abans d'entrar a una piscina o a qualsevol espai d'aigua, llacs, rius, basses, banyeres...
  • Ensenyar què fer si acaben a l'aigua inesperadament. Això inclou la pràctica d'habilitats com l'autorescat.
  • Les lliçons han de treballar amb una varietat de condicions realistes, com ara caure i nedar amb roba.
  • Els nens més grans també haurien d'aprendre què han de fer si veuen algú a l'aigua amb problemes. Això no significa que ells hagin de fer rescat, però sí com oferir o obtenir ajuda.
  • És important veure de primera mà si el programa és adequat per al vostre fill. No totes les escoles de natació són iguals i els pares hem de valorar les opcions per triar el lloc que més confiança ens proporcioni.
  • ¿Neden la major part del temps o hi ha llargs períodes d'inactivitat en què esperen el seu torn? ¿Els nens reben atenció individual?
  • ¿Podem compartir neguits i dubtes amb el monitor?

Confiança i temps

Les escoles de natació disposen de professionals preparats i amb àmplia experiència en l'ensenyament de la natació en infants. Ells millor que ningú poden tenir una visió clara i realista de les capacitats o habilitats dels infants dins l'aigua. Sovint tenim dubtes sobre si l'infant està al nivell que li pertoca, si ho passa malament, si està assolint les habilitats que per edat tocaria, si podem o no treure-li l'ajut de flotació a l'estiu... Mantenir una comunicació directa i constant amb els monitors ajudarà a resoldre aquests dubtes.

D'altra banda, cal tenir present que l'aprenentatge de la natació demana temps. Un cop els nens i nenes comencin les classes, hauríeu de poder veure progressos graduals, lents però constants, en les seves habilitats al llarg del temps. Continueu les classes almenys fins que dominin les habilitats bàsiques de competència en aigua.

Tinguem present que els infants aprenen les habilitats en condicions molt controlades: aigua climatitzada, quieta i neta, banyador, barret de bany... Pot ser que un infant mostri seguretat i certa habilitat a la piscina però que aquesta seguretat no es traslladi a altres espais. En aquest sentit, consulteu sempre amb el seu monitor abans de treure-li maneguets o altres ajuts de flotació, així com posar en pràctica les habilitats que mostra a l'escola de natació en altres piscines o espais aquàtics. A més, per a nens menors de 4 anys, busqueu programes que proporcionin un ambient adequat a l'edat. El vostre fill o filla s'ha de sentir segur durant l'activitat, amb jocs que afavoreixin el seu desenvolupament social, intel·lectual, físic i emocional. Aprendre a nedar no ha de ser la fita a aconseguir, sinó que serà el resultat d'una interacció positiva dins de l'aigua. En aquestes edats serà molt important la relació del monitor o monitora tant amb l'infant com amb els pares.

Altres consells de seguretat

Un últim aspecte molt important: sempre que els nadons i nens petits estiguin a dins o a prop de l'aigua, un adult ha de tenir-los a l'abast dels braços per proporcionar "supervisió tàctil". Això ha d'anar sumat al control visual constant –mai s'ha de donar l'esquena a cap dels infants–. Són accions de seguretat bàsiques de qualsevol escola de natació. S'ha de fomentar la participació dels pares, sobretot perquè també ajuda les famílies a saber què cal practicar i com, entre classes.

També cal tenir present que els nens petits són més propensos a empassar o respirar aigua, de manera que la desinfecció de l'aigua i els nivells adequats dels elements usats per mantenir-la són realment importants. A part, mares i pares hem de procurar que els petits portin un banyador que s'adapti perfectament a les cames per evitar la dispersió de residus corporals a l'aigua.

Recordeu, finalment, que el fet que els nostres fills facin classes de natació serà sempre una decisió que haurem de valorar els progenitors, però que si ho fem hem de dedicar un temps a conèixer on aprendrà. També serà bo que parleu amb l'equip de salut del vostre fill –infermera pediàtrica o pediatra– si teniu agun dubte sobre si el vostre fill està preparat per a les classes de natació.

Ramsés Martí i Biosca és expert en seguretat aquàtica

stats