Criatures 16/06/2018

Alerta al Níger

Augmenta el nombre de nins expulsats en aquest país africà

UNICEF, Comitè Balears
2 min
Alerta al Níger

Cada vegada hi ha més nins migrants que són expulsats al Níger a mesura que els països d’Europa i el nord d’Àfrica intenten reduir la migració irregular. L'Unicef adverteix que els mecanismes transfronterers actuals són insuficients per protegir aquests nins dels riscos amb què s’enfronten: tràfic, violència, abús, explotació i detenció.

Des del novembre de l’any passat, més de 8.000 africans occidentals, inclosos 2.000 nins, han estat expulsats d’Algèria i enviats al Níger. Mentrestant, 900 refugiats i sol·licitants d’asil registrats –provinents de països de l’est de l’Àfrica– han estat traslladats al Níger des de Líbia per dur a terme el procés que determinarà quin és la millor solució per a cada nin. Al mateix temps, continuen els fluxos migratoris cap al Níger.

A l’abril hi va haver un augment del 14% –respecte al mes anterior– del nombre de persones que transitaven pel Níger: una taxa de gairebé 500 cada dia. Un terç d’aquestes persones són nins, la majoria dels quals estan exhausts i exposats a la violència, o no tenen suficient suport i protecció. És probable que la xifra real sigui més gran, perquè molts nins passen inadvertits o s’oculten.

Amb les negociacions governamentals dels pactes globals sobre migrants i refugiats actualment en curs, l'Unicef demana mesures per mantenir segurs els nins. Això significa millorar la cooperació transfronterera entre els països per garantir-los la protecció en trànsit, aplicar polítiques de gestió de fronteres adequades a les seves necessitats i proporcionar-los accés a serveis essencials com ara refugi, protecció, educació i capacitació. També significa abordar urgentment les causes fonamentals de la migració infantil irregular, que inclouen la pobresa, la falta d’oportunitats d’educació i la violència.

L'Unicef treballa per reunir les famílies separades, oferir als nins l’oportunitat de continuar aprenent i garantir que aquests infants es beneficiïn dels serveis socials bàsics. Juntament amb l'ACNUR i l'OIM, l'Unicef està treballant amb les autoritats del Níger per ajudar a reunir els nins amb les famílies i per donar-los suport en les avaluacions i aconseguir-ne el reassentament en tercers països, particularment en el cas dels d’Eritrea i de Somàlia, que han estat evacuats de Líbia.

stats