A.F.

Mites sobre la grip dels infants

Ja està en marxa la temporada de grip estacional i es repeteixen les recomanacions sobre com evitar que els nens contreguin el virus. Però no totes són sempre encertades ni basades en l'experiència científica

Temporada de grip / FOTO: GETTY Zoom

Aquesta setmana el virus de la grip ha entrat en fase d'epidèmia, una situació que es pot allargar un parell de mesos. Malgrat ser un fenomen recurrent, cada any apareixen multitud de consells i recomanacions sobre què fer i què no fer per prevenir el contagi del virus.

Moltes de les recomanacions van dirigides a evitar el contagi de la grip en nens. No obstant això, no tot el que es diu és veritat: hi ha mites que durant anys s'han anat estenent i avui en dia segueixen circulant i generant confusió entre pares i cuidadors. Javier Macías, pediatre del centre Sagrat Cor de Valladolid i especialista de Doctoralia, ajuda a posar llum sobre alguns dels principals mites per descobrir si són veritat o no.

Tots els nens han de vacunar-se contra la grip: fals

"A Espanya no es recomana la vacunació universal en nens. Únicament en cas que pateixin alguna malaltia crònica o si conviuen amb adults en situacions de risc", afirma Macías. Per exemple, nens amb asma, diabetis o malalties cardíaques, o bé els que convisquin amb persones grans o adults que puguin patir alguna de les malalties cròniques citades.

Els símptomes de la grip dels nens són els mateixos que els dels adults: fals

Cal distingir l'edat del nen, ja que no tots presenten la mateixa simptomatologia que els adults. En el cas de nens més grans, "els seus símptomes sí que són similars als dels adults: febre, tos, congestió nasal, mal de coll, vòmits, diarrea", assenyala Macías. Però en el cas de nens més petits la grip es pot manifestar de forma menys evident, amb símptomes com febre sense causa aparent, somnolència o pèrdua de la gana.

La grip disminueix les defenses i facilita que els nens contreguin altres virus: cert

Tal com explica el pediatre, "el virus de la grip és el que altera en gran mesura la barrera defensiva i facilita que pugui haver-hi infeccions simultànies causades per altres virus i bacteris". També cal tenir en compte el cas contrari: nens que tenen una malaltia vírica són més susceptibles de contagiar-se ja que la seva barrera immunitària és més feble. És el que es coneix com a reactivitat creuada.

Els nens són més immunes a la grip si ja l'han patit anteriorment: cert

Així ho justifica l'expert: "La grip és una malaltia que deixa immunitat. De fet quan un nen s'infecta per un tipus de virus gripal serà immune a aquest virus, però també es reforça la seva memòria immunològica per a altres virus gripals que ja hagi patit. Aquest mecanisme és especialment fort per a la primera infecció gripal que hàgim patit en la nostra vida. És a dir, les diferents grips que anem passant ens creen immunitat per a aquest virus i, a més, reforcen la que ja teníem per als anteriors virus que ens havien infectat".

Hi ha grips 'mal curades' i per això molts nens recauen: fals

"La grip 'mal curada' no existeix; no tenim cap fàrmac que guareixi la grip, per la qual cosa no pot estar 'mal curada'. El que pot ocasionar la grip són complicacions, de vegades lleus i en ocasions greus". La complicació més freqüent en nens és l'otitis mitjana, però poden donar-se casos més greus que impliquin pneumònies, encefalitis o insuficiència renal. No obstant això, segons l'expert, "aquestes complicacions greus són rares quan no es donen malalties prèvies. És important entendre que l'aparició d'aquestes complicacions depèn del virus que infecta el nen i del seu estat previ de salut, no del tractament que fem per combatre la grip, que gairebé en el 100% dels casos només serà simptomàtic". És a dir, es combaten els símptomes que ocasiona la grip per trobar-nos millor, però no la grip en si mateixa.

Rentar-se les mans pot prevenir el risc de contagi: cert

És la mesura més important per prevenir les infeccions respiratòries, inclosa la grip, tant en adults com en nens. "Si practiquem aquesta senzilla mesura higiènica reduirem en un gran percentatge el risc de contagi", puntualitza el pediatre. També és important que els nens es cobreixin amb la màniga en tossir, i que no vagin a escola si estan malalts.

Els nens que passen molt temps amb els seus avis han de vacunar-se: fals

Només en cas que els avis dels nens pateixin alguna malaltia crònica o tinguin la barrera immunològica feble els més petits hauran de vacunar-se. És el que es coneix com a 'estratègia niu', en la qual es vacunen tots els membres d'una família que convisquin amb un pacient de risc.

L'augment de les temperatures afebleix el virus de la grip i disminueixen els contagis: fals

Seria raonable pensar que si les temperatures mitjanes augmenten els casos de grip disminueixin. No obstant això, "donada la gran variabilitat i capacitat d'adaptació que coneixem del virus gripal, no es pot descartar que es pugui adaptar a la nova situació", aclareix Macías. Per tant, pares, educadors i totes les persones que estan en contacte amb nens no han de baixar la guàrdia.