Criatures 18/08/2012

Nosaltres fem la festa major. T'hi apuntes?

T. Gilbert
3 min
Nosaltres fem la festa major. T'hi apuntes?

Marta Cañas, Roser Cruells, Edu Roig i Xavier Lòpez ho tenen clar. Participen en la festa major de Vilanova i la Geltrú, on viuen, perquè s'estimen la ciutat: "I perquè els joves som responsables que la gresca no s'acabi mai", diuen.

L'Edu i el Xavier ballen pastorets; la Marta, bastons, i la Roser, panderos. "És una responsabilitat, perquè sabem que aquells dies ens estan mirant i nosaltres volem que la gent gaudeixi mentre ho fa". L'esforç i el somriure poden ser contradictoris durant els dies de la festa major, perquè no hi ha temps a badar. El dia 4 d'agost comença la primera cercavila a les 12 del migdia, que acabarà cap a les 15 h. A les 18.30 h tornarà a començar la següent, que posa el seu punt final a la plaça de la Vila cap a les 21 h. L'endemà, 5 d'agost, les matinades comencen ben d'hora, a les 7, i duren fins a les 9 del matí. A les 12 h del migdia, quan acaba l'ofici de festa major a l'església de Sant Antoni, tornen a comencen fins a les 15 h. I a la tarda i al vespre hi tornen fins a les 12 de la nit. L'endemà, el dia 6 d'agost, els quatre confessen que se'l passarien dormint si poguessin, però n'hi ha que no poden, perquè treballen. Sigui com sigui, tots quatre són molt actius en les activitats de la seva ciutat. Els apassiona la festa major i, a més, tres d'ells (la Marta, l'Edu i el Xavier) són actors dels Pastorets del Círcol Catòlic. "Fet i fet, es pot dir que ens passem mig any assajant els balls de la festa major i l'altre mig assajant els Pastorets", diuen.

I és que formar part de les cercaviles implica una bona organització. Comencen els assajos al mes de maig, l'època forta d'exàmens dels seus estudis. Cal ser molt disciplinat, perquè en un ball tothom és necessari. A panderos, per exemple, com que aquest any hi han entrat 8 noies noves, "hem assajat cada dia de la setmana al vespre", comenta ara la Roser.

"Hi ha un moment de l'any que combinar els exàmens i els assajos és estressant. Totes dues coses les considero importants i me les prenc seriosament", afegeix el Xavier. Cal dir-ho tot, comenta ara l'Edu. "En aquestes activitats fem molta vida social", un fet que també és un al·licient per donar el seu temps. Ara parla la Roser: "Quan els explico a les amigues de fora de Vilanova el que faig, no m'entenen". "No som estranys, senzillament som feliços fent el que fem", diuen els quatre. "Ara estem en un punt àlgid de la nostra participació voluntària, ho sabem", però el millor de tot és que d'aquí 10 anys ens imaginem fent voluntariat a la festa major, als Pastorets, a la cavalcada dels Reis, al que sigui. "També pensem que ens agradarà ensenyar-ne a d'altres que hi vulguin començar a participar".

Blancs contra blaus

Mentrestant, a Granollers, Anna Cirera, de 17 anys, és dels blaus. La rivalitat entre blancs i blaus conforma la festa major, fet que vol dir que competirà contra els blancs en les proves de rivalitat. "Aquest any suposo que faré les partides de dòmino", diu. Ho suposa perquè, a més de ser dels blaus, també pertany a altres entitats que organitzen altres activitats, com ara la de la "família més forta de Granollers". Organitzar aquesta activitat suposa reunions -"Les fem al vespre"-, producció -"Hem de pensar en quina plaça ho farem, quines proves els farem fer, què necessitarem i on ho haurem de buscar"- i imaginació. Tot plegat, l'Anna ho fa perquè li agrada. "Per a mi, no és una obligació, sinó una manera de sentir-me activa", diu l'Anna.

Per la seva banda, Adrià Mallol, de 18 anys, del grup dels blancs, viu la festa major de Granollers intensament perquè toca en un grup de percussió. Al mes d'abril van començar a assajar els diumenges perquè quan comenci la gresca, a partir del 25 d'agost, participarà en totes les cercaviles. Ho fa perquè li agrada la música i perquè li agrada fer atractiva la festa major.

stats