Família 18/07/2015

Viure la natura. Compromís familiar

L’acció del voluntariat ambiental, viscut en família, s’emmarca en la participació ciutadana, l’educació ambiental i la sostenibilitat

Olga Vallejo
5 min
Viu la natura Compromís familiar

Si volem comprometre’ns amb el medi ambient i transmetre aquests valors als nostres fills, podem fer alguna cosa més a part de reciclar, ser responsables amb el consum d’aigua i electricitat i contaminar el mínim possible. Podem ser voluntaris mediambientals, ja que el voluntariat mediambiental suposa contribuir a la conservació del patrimoni natural i a la preservació del medi ambient arreu del territori.

La Xarxa de Voluntariat Ambiental (XVAC) és una organització que aglutina les associacions dedicades a aquest tipus d’activitat. Actualment hi ha unes 220 entitats ambientals a tot Catalunya, i un centenar funcionen exclusivament gràcies al voluntariat ambiental. Es calcula que hi ha unes 25.000 persones voluntàries. Quatre d’aquestes persones són la Raquel i la seva família: el seu marit, l’Óscar, i els seus fills, Maria (11 anys) i Lucas (5). Sempre han estat conscienciats de la importància de cuidar l’entorn: habitualment anaven a caminar per la seva zona -la riera de Gaià- i aprofitaven qualsevol excusa per estar en contacte amb la natura. El dia que l’Héctor, amic i educador de l’Associació Mediambiental la Sínia, els va dir que feien una sortida es van animar a anar-hi: “Ens va agradar molt l’experiència. Llavors només teníem la Maria. Li va encantar i vam repetir. I no ho hem deixat. Al Lucas també li agrada, i de tant en tant també s’hi apunta algun nebot. Estem tots contents, fins al punt que l’Óscar ara és vocal de la junta”, explica la Raquel.

Les activitats que solen fer són les que organitza l’entitat: neteja de zones que estan recuperant, plantada d’espècies autòctones, alliberament de fauna autòctona, anellatge d’ocells, i últimament també han participat en la jornada de protesta per la tala indiscriminada que s’està duent a terme als boscos de la ronda verda del Baix Gaià. L’Óscar té claríssim que el voluntariat ambiental és beneficiós. Després d’anar amb presses durant la setmana, arriba el moment de la sortida i l’activitat és un regal: “Estem en contacte amb la natura que ens agrada, ens relaxem i estem satisfets de contribuir a cuidar el medi, i des del punt de vista familiar també funciona, ens connecta, compartim una experiència enriquidora que ens uneix, i a sobre ho compartim amb altres amics i coneixem gent nova”.

A l’Associació Mediambiental la Sínia desenvolupen un programa de custòdia del curs baix del Gaià i s’encarreguen de la gestió de l’espai natural protegit del riu Gaià. Solen organitzar activitats a la primavera, i les sortides les fan al matí. Queden en un punt de trobada cap a les 10 h i a l’hora de dinar ja han acabat. Per a les famílies les activitats són una bona excusa per quedar amb amics, conèixer l’entorn i contribuir a millorar-lo.

GRANS DESCOBERTES

GRANS DESCOBERTESL’Olívia té 7 anys i dibuixa ocells amb detall. Sap si un arbre és una alzina, un avet o un roure. Coneix els invertebrats i els ha tocat. Ha anellat ocells, calcula els cabals del riu Rigat al Ripollès i ha passejat pel Parc de Collserola per observar ratpenats. Sense fer grans esforços coneix la natura. L’Olívia i la seva mare, l’Anna, són voluntàries ambientals. “No cal veure reportatges de nyus per saber-ne d’animals -explica l’Anna-. Pots mirar-te’ls també, però n’aprens i disfrutes més quan ets a l’hàbitat, és una manera de conèixer el territori i implicar-t’hi sobre el terreny. Als nens els encanta la natura i els atrauen molt els animals, per a ells és un al·licient contribuir a millorar l’entorn”.

Segons Rosa Maria Garcia, psicòloga del centre de psicologia infantil, juvenil i familiar El Trèvol, aquest aprenentatge a l’aire lliure, observant en família éssers vius, és impagable, perquè l’aprenentatge acompanyat de bones sensacions és molt més eficaç. “El respecte per la natura és un dels valors que els adults sovint volem transmetre, i suposa alhora un aprenentatge pel respecte a la diversitat, ja que permet valorar tot el que té vida i ens envolta”, assegura la psicòloga. Per tant, aquest coneixement directe és una bona via d’educació ambiental.

L’Anna i l’Olívia participen en diverses activitats quan les associacions fan crides obertes (activitats puntuals en què pot participar tothom que hi estigui interessat), i a més estan vinculades al Projecte Rius, la base a partir de la qual neix l’Associació Hàbitats, guanyadora del Premi Mediambient 2015. Els objectius de l’associació són la conservació del medi natural i la participació social. Els voluntaris han de triar un tram fluvial, del qual es faran càrrec. Això suposa que adoptaran aquest tram de riu i s’ocuparan de millorar-ne l’estat de conservació.

COMPROMÍS I FORMACIÓ

COMPROMÍS I FORMACIÓPer poder ser voluntaris cal fer una formació prèvia -en la qual s’aprèn la metodologia per estudiar l’estat ecològic dels rius- i signar un full de compromís. L’associació cedeix el material per poder fer les inspeccions, que cal retornar un cop feta la inspecció juntament amb el recull de dades. Després l’associació elabora un informe sobre l’estat ecològic dels rius de Catalunya. Durant tot l’any obren les activitats -que són gratuïtes i que es fan arreu del territori- a tothom que hi vulgui participar. Qui a més vulgui ser soci de l’entitat ha de pagar una quota (de 35 € anuals) que li dóna dret a formar part de les assemblees de la junta directiva per participar en la presa de decisions i col·laborar perquè l’associació pugui seguir fent la seva feina.

L’any 2014 uns 2.000 voluntaris repartits en 133 grups d’inspecció han participat en el Projecte Rius. L’Eva de Lecea, tècnica de l’Associació Hàbitats, assegura que el perfil de la gent que hi participa és variat. El gruix principal correspon a la comunitat educativa, esplais i escoles, i també hi ha moltes famílies. “És lògic que funcioni el voluntariat en família, perquè es crea un vincle molt pròxim i alhora permet fer una activitat tots junts, a l’aire lliure, i adquirir un coneixement que moltes vegades hem perdut perquè estem poc en contacte amb la natura”, explica.

Des de la XVAC perceben que cada cop hi ha més gent sensibilitzada i preocupada pel que passa als espais que ens envolten. Ciutadans que volen viure d’una manera més sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i que troben en el voluntariat ambiental la possibilitat d’implicar-se en aquest procés de canvi. “Abans no hi havia opcions per fer aquest tipus d’activitat, però cada cop hi ha més possibilitats per conscienciar la societat. I també el voluntariat en família, que actualment es propicia més. D’aquesta manera hi poden participar tots els integrants, passar-ho bé, aprendre i donar un cop de mà per cuidar el medi ambient”, comenta la Irene Cervera Buisán, coordinadora de la Setmana de Voluntariat Ambiental de Catalunya.

És possible que la crisi hagi suposat un canvi de paradigma i de valors que ha comportat un increment del nombre de voluntaris. Cervera creu que també es comença a entendre el voluntariat com una nova via per adquirir experiència per al currículum, i a més de la satisfacció de participar pot ser un camí per trobar feina en entitats del sector. En qualsevol cas, segur que és una oportunitat per contribuir a la millora de l’entorn i enfortir els vincles familiars.

stats