Els infants ja impliquen per se molt d’equipatge, i no cal carregar-los encara més amb jocs i joguines. Però sí que podem preparar una petita motxilla amb un kit de supervivència. No hi poden faltar el nino preferit de la criatura (i més si la fa servir per adormir-se); un joc per jugar sols que no tingui peces petites i que no faci soroll que acabi molestant els del voltant; un joc de cartes per entretenir-se acompanyat, ja sigui amb pares o germans; una llibreta i un petit estoig amb colors, perquè dibuixar sempre els distreu i relaxa, o un conte per mirar o llegir, i si això els mareja pot ser un llibre que proposi un senzill "busca i troba". Finalment, per als que ja són més grans podem tenir en compte l’opció de reproductors de música, així no hi ha discussions sobre què sona a la ràdio, o algun tipus de consola amb jocs.
Ara que s'acosta el bon temps segur que moltes famílies ja esteu pensant en les vacances, siguin de Setmana Santa o potser, fins i tot, d'estiu. Preparar un viatge sempre fa il·lusió, i més quan es gaudeix amb els fills. Però sempre hi ha un punt que deixem per al final i no és precisament la maleta: com distreure'ns tots plegats durant el trajecte. Tant és amb quin mitjà de transport ens desplacem; si viatgem amb criatures segur que la pregunta "Quant falta per arribar?"acaba sortint.
Les hores de trajecte poden ser incòmodes i frustrants pel fet que no ens podem moure gaire o gens. Però podem tenir en compte els horaris segons els àpats i les migdiades, i dividir el temps de viatge amb diferents jocs i entreteniments. El més important és no perdre els nervis i aconseguir que les hores de trajecte no es facin el doble de llargues i pesades a causa de l'avorriment mal gestionat.
Yessica Clemente, fundadora de Rejuega, proposa fer una llista de música amb cançons escollides entre tota la família, inventar-nos històries amb titelles de dit, jugar amb les coses quotidianes que veiem per la finestra o amb les paraules i embarbussaments. I afegeix: “Els moments de silenci també són importants i cal sostenir-los. No els hem d’evitar o donar-ho a la canalla tot fet. Cal tenir present que l’avorriment és l'avantsala de la creativitat”.
La tauleta, l’últim recurs
És important no caure en l’opció més fàcil i pensar que carregant la tauleta al màxim de bateria i de jocs, sèries i pel·lícules ja ho tindrem resolt. Precisament, això és el que volem evitar, ja que la tauleta no proposa un entreteniment col·lectiu ni creatiu, i encara menys imaginatiu.
Sembla mentida que la generació que vam viatjar hores i hores jugant al Veig, veig, comptant cotxes segons el seu color, endevinant cançons només taral·larejant-les o inventant històries entre tots… ara fem servir únicament la tecnologia per entretenir els nostres fills i filles. Com diu Clemente, que acaba de publicar el llibre Crecer sin prisas (Ed. Grijalbo), “la tecnologia és un magnífic xumet, i quan l’utilitzem hem de ser sincers amb nosaltres mateixos i preguntar-nos per què ho fem; en el fons, ens fa mandra buscar alternatives”.
Així doncs, podem recuperar aquests jocs més tradicionals i tenir present que en qualsevol botiga de joguines segur que ens poden assessorar. De fet, en moltes botigues en línia ja tenen creada la categoria de jocs de viatge en el seu menú. Hi trobem, sobretot, jocs de cartes i propostes que no ocupen gaire espai, pesen poc i són fàcils de portar amunt i avall. I és que, de fet, moltes marques han adaptat jocs amb taulers grans a formats de petites dimensions. Com, per exemple, la firma catalana Londji, que ha tret en versió reduïda els seus grans hits, com ara el joc Postman Pocket, el joc de cartes À la Cuisineo els puzles My Little Farm i Pocket World. Si busquem jocs als quals pugui jugar tota la família durant el viatge, la col·lecció Calm Games proposa idees de joc lliure per crear, experimentar i aprendre, i amb els quals podem jugar de diferents maneres.
Per la seva banda, Lúdilo ofereix tota una línia de jocs de cartes de lògica i velocitat que van dins d’una llauna. Segons la franja d’edat proposen Fipolino, Banderea o, ja per als més grans, Palabrea, Tripolo o Animalea. També tenen tota la línia de Smart Games i per viatjar és perfecte el format de llibres magnètics com Brain Cheeser, Noah’s Ark, Coral Reef o el que llançaran aviat, Puzzle Beach.
Algunes idees en paper
Tingueu present també que en un viatge mai pot faltar una bona lectura o els àlbums il·lustrats preferits dels més petits. També hi ha l’opció dels quaderns, però no els típics de repàs, sinó d'altres de més lúdics, com les propostes que fan des de Coco Books i els diferents títols de Marion Deuchars, en què els més petits poden jugar amb l’art. Els més recents són Art, crea colors o Art, crea animals. A més, tenen Comptaquilòmetres, un llibre amb el qual un viatge es converteix en joc.
Blackie Books també té idees xulíssimes com els seus Quadernets d'escriptura divertida, amb els quals els que ja saben escriure estimularan la seva imaginació i creativitat amb una sèrie d’exercicis. A més, aviat trauran el Quadernet de mates divertides, dedicat als números. I després del superèxit del Quadern Blackie d’activitats per a adults i del Quadern Golden, aviat arriba el primer Quadern Blackie per a nenes i nens. Passatemps, exercicis, laberints, jocs de lògica, sopes de lletres, mots encreuats i moltíssimes activitats més amb les quals es pot gaudir aprenent. Així que, bon viatge!
____________________
Compra aquest llibre
Fes clic aquí per adquirir 'Crecer sin prisas' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.