Diversitat de gènere
Família 23/09/2022

Polèmica per un taller de transvestisme dirigit a infants i les seves famílies

La iniciativa té per objectiu sensibilitzar els més petits sobre la flexibilitat de gènere però rep les crítiques dels col·lectius més conservadors

ARA
2 min
TNT Kids

BarcelonaEl festival Terrassa Noves Tendències impartirà la setmana vinent un taller de transvestisme amb què convida els infants a reflexionar sobre la flexibilitat de gènere a través de la interacció amb tres drag queens. Drag kids! és un espectacle adreçat a infants d'entre 6 i 12 anys, fet que ha generat recel entre col·lectius conservadors. Alguns usuaris han criticat la proposta amb comentaris a les xarxes socials de l'Ajuntament de Terrassa, i el grup parlamentari de Vox ha demanat al departament de Cultura que en doni explicacions. El PP de Terrassa també l'ha criticat mentre que el consistori dona ple suport a l'activitat, tot defensant la pluralitat i recalcant que el festival TNT es basa en oferir propostes trencadores.

Drag kids! està programat dins el TNT els dies 1 i 2 d'octubre. La proposta planteja un taller de dues hores on les famílies interactuen amb tres drag queens en un camerino gegant ple de roba, convertit en un "laberint de colors, pestanyes postisses i purpurina". L'activitat convida els assistents a preguntar-se "quin cos els agradaria construir" per a ells mateixos. "Tindrem l'oportunitat d'obrir mires i imaginar-nos més enllà del que la societat ens va dir que érem a la casella de sortida", afegeix el text promocional del taller. Els impulsors de l'activitat garanteixen un ambient de "calidesa, seguretat i cura compartida". Destaquen que es tracta de "jugar i introduir el tema de la flexibilitat de gènere des de la plasticitat i el transvestisme", i d'oferir noves eines als adults per abordar eventuals nous dubtes dels infants sobre la identitat.

La sexòloga Elena Crespi lamenta que s'aprofiti qualsevol ocasió per demonitzar la salut sexual. "No sé per què els fa por que la canalla pugui conèixer la diversitat. Generalment, les persones que fan de drags agafen expressions de gènere femení i suposo que això és el que els fa por. Que hi hagi nens que acabin veient que és molt divertit pintar-se les ungles, portar faldilla, posar-se perruques, maquillar-se... Però no és res dolent, al contrari, i no s'obliga ningú a fer res que no vulgui", diu Crespi.

Crespi, que acaba de publicar el llibre Sortir de mare, on tracta temes com la diversitat i la maternitat feminista, recorda que l'objectiu del taller és "mostrar la diversitat". "I tot el que té a veure amb la diversitat ens enriqueix" sobretot en un sistema de gènere tan binari. I destaca que més enllà de l'aspecte lúdic, el taller té també contingut pedagògic i pot servir per "despertar converses interessants".

Nous llenguatges

L'entrada a l'activitat costa 5 euros per als infants, que poden anar acompanyats d'un màxim de dos adults. El TNT, coproduït per l'Ajuntament de Terrassa i la Generalitat, celebra enguany la 15a edició entre els dies 28 de setembre i 2 d'octubre. Hi ha programats 24 espectacles, quatre dels quals són propostes familiars. Durant la recent presentació del festival, la directora, Marion Betriu, reivindicava el TNT com a "motor" de la creació. "Seguim incentivant el teixit dels artistes dels nous llenguatges, que sovint es mouen en un terreny on és més difícil que rebin suport, però que alhora són les artistes que configuren l'escena del futur", assegurava.

stats