Família 20/04/2021

Monitors, uns professionals necessaris

El nou portal Marsupialis.cat posa en contacte monitors de lleure titulats amb famílies catalanes perquè facin de cangurs, professor de reforç, suport en educació telemàtica o activitats a la carta

3 min
Una extraescolar de futbol organitzada a petició de les famílies

A Catalunya hi ha 120.000 monitors de lleure titulats, una de les xarxes de voluntariat més grans d’Europa i amb molta tradició. Són joves –sobradament preparats– amb vocació de dinamitzar, animar i educar la canalla en casals, esplais i caus d’arreu del territori. Cada any, uns 7.000 joves obtenen el certificat de monitor o director d’educació en el lleure, d’acord amb la direcció general de Joventut de la Generalitat. Són, per tant, una matèria primera d’alta qualitat, sovint poc reconeguda professionalment a la nostra societat. Uns professionals necessaris. 

Albert Saborido, consultor de comunicació i fundador del portal Marsupialis.cat juntament amb Ainhoa Cabezas, ha sabut capgirar-ho i posar en valor la feina de 700 monitors de lleure titulats –la majoria universitaris o estudiants de FP de grau superior– d’arreu de Catalunya perquè puguin atendre infants com a cangurs, professors de reforç, donar suport en educació telemàtica o fer-se càrrec d’activitats a la carta que sol·liciten les famílies. Sempre, cobrant pels seus serveis. La idea va sorgir arran d’una vivència personal de Saborido. “Fa uns anys em vaig separar i com que havia tingut una au pair per cuidar els nens vaig pensar que per aquell curs necessitaria una altra noia. Vaig preguntar als coneguts, allò típic d’alguna filla d’amics, una veïna... i no en vaig trobar cap. Però, curiosament, vaig trobar un noi que havia estat monitor d’esplai, va fer de cangur i amb els nens va ser una experiència fabulosa”, recorda. “Va ser una relació preciosa. I vaig pensar que aquesta troballa –un monitor titulat i vocacional– s’havia de fer gran, perquè són nois i noies que, de manera voluntària, ja han demostrat que saben tractar la canalla”. 

Albert Saborido i Ainhoa Cabezas, fundadors de Marsupialis

Aquest va ser el germen del portal Marsupialis, que es va posar en marxa al setembre, amb l’inici del curs 2020-21. L’objectiu és facilitar la posada en contacte entre joves monitors (principalment d’esplais i grups escoltes) i mares i pares que necessiten ajuda amb els fills “amb un concepte de quilòmetre zero, ja que si poden ser del mateix barri o han treballat a l’escola, encara millor”, detallen els impulsors. I com funciona el servei? Tots els candidats es presenten en un vídeo i detallen la formació que tenen, els seus serveis i tarifes. Les famílies paguen 44,95 euros per desbloquejar el contacte de tres perfils que més s’ajusten al que busquen. “Als joves no els cobrem res i un cop seleccionats són les famílies les que paguen els serveis. En el cas d’activitats fetes a mida, com una extraescolar multiesportiva o un casal de Pasqua de robòtica, nosaltres contractem els joves perquè és una feina estable en el temps”, apunta Saborido.

L’equip de Marsupialis comprova l’experiència, les referències i les titulacions de cada jove per donar el màxim de garanties a les famílies, en moments complicats per la pandèmia. “Les incerteses derivades del covid fan més necessàries que mai les tasques de reforç en ensenyament telemàtic, vetlla [cangur] i casals en grups reduïts i de confiança, ja que a principi de curs ens vam trobar que alguns centres van eliminar algunes extraescolars. I, respectant el grup bombolla, hem assumit aquesta gestió”, subratllen. 

Futbol al parc

Zoraya Tourki i el seu marit Eduardo Escribano, de Barcelona, havien tingut una assistenta que assumia tasques de la llar, recollia els nens de l'escola (Nizar, de 7 anys, i Olívia, de 6) i passava la tarda amb ells mentre els pares tornaven de la feina. “Però, al final, és una figura que no atén les necessitats reals dels nens, no connecta igual. Vam descobrir la pàgina de Marsupialis i ens han ajudat molt –destaquen–. Un cop hem fet la selecció dels tres candidats, ens han assessorat tenint en compte les nostres rutines familiars i laborals i això ens ha tranquil·litzat molt”.

Des de fa tres mesos tenen una monitora, la Berta, veïna del barri, que fa de cangur dels fills, tres tardes a la setmana. “Ens va agradar tant el projecte d’aquest portal que els hi vam encarregar una extraescolar a mida: futbol per al Nizar i uns quants companys de la classe, ja que al principi de curs l'escola va anul·lar l’activitat”, subratlla. Els dimarts, un monitor –que treballa a l’escola dels nens– de Marsupialis els recull a la sortida del centre i els porta a un parc proper, on durant una hora s'entrenen amb la pilota, sent conscients que és un espai compartit amb altra canalla. “Es van encarregar de tot, de buscar un monitor pròxim i referenciat per l’escola, el parc al costat... Els nens estan contents. Ens ho han fet molt fàcil i això s’agraeix”, conclou Tourki. 

Seleccionats per Barcelona Activa

El projecte Marsupialis.cat ha guanyat un concurs de Barcelona Activa, després de superar les propostes emprenedores de 105 start-ups. “Ens ajuden a fer la preincubació i ens faciliten eines per seguir creixent com a negoci i arribar a més llocs”, apunta Albert Saborido. Des del setembre fins ara, aquesta start-up ha ofert 300 serveis estàndards (cangurs, professor de reforç...) i 70 a mida –amb el contracte del monitor inclòs–, tot adaptant-se a les necessitats de les famílies. “Hem detectat que els pares volen un cangur de confiança i de llarg recorregut i això crea uns lligams molt macos amb els infants. Especialment en aquests moments d’incertesa que vivim", destaquen els impulsors del portal. 

stats