Criatures / Família04/03/2022

Quin és el millor lloc del món per fer créixer les criatures?

Factors com la seguretat, la salut i l’educació converteixen uns emplaçaments en millors que d’altres

Ciutat o poble? ¿Al lloc on van créixer els pares o en una altra població? Potser alguna vegada les famílies s’han formulat aquestes preguntes a l’hora de pensar en els llocs ideals per fer créixer les criatures. I la resposta és que “a tot arreu les criatures poden créixer per convertir-se en adults meravellosos, però hi ha uns factors que les famílies valoren més a l’hora de decidir convertir-se en pares i mares”. Ho afirma un estudi que ha publicat el diari The New York Times i que porta per nom The best place to raise a family

Quins són els factors que fan decantar la balança a favor de triar una població davant d’una altra? Cinc de grans: l’assequibilitat, la salut i la seguretat, l’educació, la situació socioeconòmica i la diversió familiar. Així doncs, si el cost de l’habitatge i el deute hipotecari és assequible per a les famílies, una població serà millor que una altra. També si hi ha pediatres, bons serveis sanitaris i una bona qualitat ambiental. En el factor de seguretat, les famílies tindrien en compte els índexs de criminalitat i la seguretat viària. En el factor socioeconòmic hi entrarien conceptes com les oportunitats laborals, les taxes de divorcis, la pobresa i també les taxes d’atur. I, per acabar, en l’estudi les famílies també valoren que visquin a prop de parcs infantils i altres atraccions perquè es diverteixin els petits i també els grans.

Cargando
No hay anuncios

El director de la Càtedra Ethos de la Universitat Ramon Llull, el doctor Francesc Torralba, sosté que hi ha un valor que preval per damunt de tots: “l’amor incondicional”. Dit d’una altra manera, Torralba afirma que “per al desenvolupament harmònic d’un infant és decisiu que pugui comptar amb una comunitat d’amor incondicional”. I és així perquè l’amor incondicional és el que dona “estabilitat i tranquil·litat emocional a la criatura”. 

Dit això, “el lloc on s’educa no és irrellevant”, perquè “hi ha d’haver unes mínimes condicions físiques, ambientals, perquè pugui esplaiar-se, d'una banda, però també recollir-se”, reconeix. De fet, es podria dir que “hi ha àmbits que són clarament deseducadors i contraproduents”, diu Torralba, que afegeix: “Un infant no ha de créixer en un camp de refugiats, ni en un país en guerra, ni en un àmbit contaminat o marcat per la violència de l'entorn. Necessita entorns estables”. Torralba també afegeix que ha de créixer protegit “d’estímuls audiovisuals, perquè el dispersen i el converteixen en un consumidor compulsiu”. I tot plegat subratllant que el més important és “l’amor incondicional i la cura amb dignitat”, assenyala el doctor Francesc Torralba, que també ha escrit sobre el tema en el llibre Inteligencia espiritual en los niños (Plataforma).

Cargando
No hay anuncios

Després de tenir presents tots aquests aspectes, entrevistem diverses famílies que viuen en entorns diferents, perquè ens expliquin per què consideren que el lloc on viuen és el millor per a les criatures.

1.
Vilafant (Alt Empordà)

Xavier Gabandé i Laia Llobet, pares de la Laura i el Marc

Van decidir fer família a Vilafant pel contacte amb la natura, perquè ho consideren molt important. “No només per la salut física i emocional, sinó també perquè desperta l’interès per l’entorn, i fa que el coneguis –diuen els pares–. I si el coneixes, l’estimes”. És a dir, en Xavier i la Laia consideren que és cabdal que els petits sàpiguen que formen part d’un ecosistema i que el comparteixen amb més habitants, i que junts tenen una funció determinada. Els pares van considerar altres factors, a més de la natura, com ara l’oferta cultural per als petits. “A l’Empordà i a les comarques veïnes som molt rics en espais naturals, però també en oferta cultural, gastronòmica i lúdica; és a dir, que està ple d’estímuls positius, i per aquest fet viure a l’Empordà amb canalla és un privilegi”.

Cargando
No hay anuncios
2.
Maó i es Castell (Menorca)

Miquel Mariano i els seus fills Joan Carles i Samara Júlia

En Miquel viu entre les poblacions de Maó i es Castell (estan de costat), i sosté que tota l’illa de Menorca és un bon lloc per fer família. El primer motiu? Per les mil i una activitats que la canalla pot fer a l’aire lliure. “Per les distàncies curtes i també per la manera com són les poblacions; els petits poden anar a l’escola a peu, sols, i aquest fet és molt positiu perquè els afavoreix l’autonomia i l’autoestima”, explica en Miquel. D’altra banda, el fet que en pocs minuts es pugui accedir a camins rurals o a platges també és un fet que el pare destaca. “El contacte amb la natura és molt important”. Com també que l’illa té una tradició cultural molt arrelada, tant en música, teatre o dansa com en gastronomia. “El menjar és molt saludable, tenim producte fresc, de km 0, cultivat prop de casa i, per tant, les famílies poden fer una dieta saludable”, diu. Pel que fa als habitatges, el pare destaca la nova normativa aprovada pel Consell Insular que regula els lloguers turístics. “Si no, el que podia passar és que les famílies podien tenir problemes amb els lloguers i l’estacionalitat, que vol dir que als estius els propietaris podrien preferir fer lloguers turístics per augmentar preus que mantenir els llogaters de l’hivern”. Amb la normativa, a la població d’es Mercadal, per exemple, no és permesa la llicència turística, per la qual cosa els habitatges que estan en lloguer ho estan tot l’any i no només uns mesos a l’estiu. “Ara bé, això és així des que es va aprovar la normativa; si els pisos havien aconseguit la llicència abans de la nova llei, poden continuar tenint-la”, alerta el Miquel.

Cargando
No hay anuncios
3.
Lleida (Segrià)

Anna Espart i Edinson Yara, pares dels bessons Nicolau i Gael 

Anna Espart va néixer i créixer a Lleida, on va conèixer la seva parella, l’Edinson, nascut a Colòmbia. “Ens vam conèixer estudiant el doctorat, i quan ens vam plantejar tenir fills, vam pensar que Lleida seria millor que el seu país per diversos motius”, explica l’Anna. Els factors que hi van influir (en la comparació entre Lleida i Colòmbia) van ser la seguretat, la salut i també perquè la ciutat és molt assequible econòmicament i accessible a la natura. “Malgrat que té un volum d’habitants gran, arribem al camp en menys de mitja hora i, alhora, és una ciutat que és molt equidistant amb dos paisatges desitjats, la platja i la muntanya”, explica. A més, els avis materns dels bessons, del Nico i del Gael, tenen un hort al nucli d’Almassor (Penelles, Noguera), que té nou cases. “Els nens ajuden els avis en totes les tasques de l’hort, especialment a regar i collir els fruits que dona la terra”, i per als pares aquest fet és molt important. “Al rebost sempre hi tenim aliments que cultivem amb els avis”, diu l’Anna, que sosté que “Lleida ofereix qualitat de vida per a les famílies”. I a l’hora de llogar un habitatge, “els preus són ben bé la meitat que els de Barcelona”.

Cargando
No hay anuncios
Els parcs infantils, factor clau per a les famílies a l'hora de decidir on compren el seu habitatge

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, el 2021 més del 80% dels ciutadans espanyols tenien el seu habitatge en poblacions de més de 50.000 habitants, fet que es tradueix en una Espanya buidada on només el 20% restant habita ciutats menors a aquesta xifra. Aquestes dades reflecteixen la necessitat de convertir aquests grans nuclis urbans on es concentra la majoria de la població en llocs agradables per viure. Si bé és cert que bona part de la ciutadania tria viure en una ciutat buscant noves oportunitats, l'habitabilitat d'aquests llocs és un dels factors clau a l'hora d'escollir quedar-s'hi a viure de manera fixa. I per millorar l'habitabilitat dels llocs, és essencial pensar en les necessitats dels que hi viuen. Comptar amb llacs, arbres, zones humides i diferents infraestructures naturals permet als ciutadans passejar i gaudir de la ciutat, i ajuda a dissenyar ciutats menys caloroses, menys contaminants i amb més opcions per a l'oci i l'esport. Ara bé, dins d'aquestes necessitats hi ha un recurs força oblidat, i que resulta determinant per a aquelles famílies que volen ampliar els membres que les conformen: els parcs infantils. Aquestes infraestructures, que tenen importants beneficis per a la salut dels més petits, haurien de ser accessibles a tots els nens i nenes de la ciutat, per la qual cosa el lloc ideal per localitzar-les són els barris residencials, a prop dels habitatges o de les escoles.

____________________

Cargando
No hay anuncios

Compra aquest llibre 

Fes clic aquí per adquirir 'Inteligencia espiritual en los niños' a través de Bookshop, una plataforma que dona suport a les llibreries independents.