Família22/04/2017

Ensenyar-los a demanar perdó

Saber reparar el mal que hem fet ens fa més bones persones. Aquest és un valor que cal ensenyar ben aviat a la canalla, perquè sovint el fet de demanar perdó els costa molt

Olga Vallejo

Demanar perdó és un exercici d’humilitat. Des que som petits la família -i també l’escola- ens diu que hem de demanar perdó quan fem alguna cosa malament. La Mar (3) té molt clara la teoria i no li costa gaire demanar “perdó” als pares, fins al punt que la seva mare, la Mamen, diu que a vegades sembla que s’ho sap tan de memòria que ho verbalitza sense ser realment conscient del que ha fet: “Intueix que toca dir «perdó» i ho diu, però costa més que hi pari atenció i parlem del que ha passat”. Segons Mireia Planas Sisquella, psicòloga i terapeuta familiar, directora de l’equip d’assessorament psicopedagògic (EAP) de les Corts, perquè el penediment sigui autèntic ha de sortir del cor, s’ha de prendre consciència del mal infligit a l’altre i això requereix un grau d’empatia que no és possible abans dels 3 o 4 anys.

OPORTUNITAT EDUCATIVA

Quan es tracta de demanar perdó als amics, ja no li resulta tan fàcil a la Mar. Llavors diu que li fa vergonya o que s’enriuran d’ella, i demana als pares que ho facin ells: “Intentem que s’adoni que l’altre nen plora o està trist, que després de demanar perdó tots dos se sentiran millor i voldran tornar a jugar junts”, explica la mare. Als petits els costa demanar perdó. Reconèixer que han fet alguna cosa malament suposa fer front a una situació conflictiva que els genera un malestar, i ho eviten. Per al psicòleg Santiago Romeu Andrés, especialista en psicologia clínica i responsable del Gabinet Psicològic Romeu, és una oportunitat perquè entenguin que el sentiment de culpa que tenen pel mal que han causat és normal i que el poden utilitzar per ser més bones persones: “És una oportunitat educativa amb la qual les criatures poden entendre que a la vida és inevitable tenir conflictes, baralles o malentesos, encara que siguin involuntaris, però quan passa és important que ens en retractem perquè serem més bones persones i això enfortirà la nostra relació amb els altres”.

Cargando
No hay anuncios

EL PAPER DELS ADULTS

Quan es tracta de nens petits és més difícil que siguin conscients del que necessiten els altres; encara no tenen un pensament abstracte amb capacitat d’autocrítica ni d’introspecció. Per això cal la intervenció dels adults, que han de fer comprendre a les criatures que demanar perdó és normal i serveix per reparar el mal que fem als altres. Així prenen consciència de la importància del perdó i construeixen una escala de valors. Mireia Planas Sisquella recomana que intentem esbrinar què ha passat i a què respon aquest comportament, perquè sempre és conseqüència d’alguna cosa. També proposa que, en lloc de forçar un perdó automàtic i poc espontani, s’intenti reparar el dany no des de la immediatesa sinó fent algun tipus d’actuació que ajudi a prendre consciència del mal que s’ha fet. Santiago Romeu afegeix que si els adults generen complicitats entre els nens, alimentant l’esperit del joc i de compartir, es redueixen els riscos d’aparició de conflictes interpersonals per temes de rivalitats o competitivitat, tan comuns en l’etapa infantojuvenil.

Cargando
No hay anuncios

ELS GRANS TAMBÉ HO FAN

S’ha de demanar perdó quan algú té la necessitat de sentir-ho. És a dir, és important que qui s’ha equivocat s’adoni de la necessitat de fer-ho, perquè ajuda a reparar la relació social. I cal fer-ho independentment de l’edat que tinguem. La Clara (19), l’Arnau (17) i la Natàlia (13) són germans. Tot i que ja són entre adolescents i gairebé adults, tenen molta relació entre ells, fan coses junts i es creen situacions en què poden sorgir conflictes. “El temps de joc no té res a veure amb el de fa uns anys, però hi ha moments en què s’ha de demanar perdó”, expliquen els seus pares, la Carme i el Valentí. Estan convençuts que els nois saben fer-ho perquè han vist que ells també són capaços de demanar perdó. Els han ensenyat que no es tracta només de dir-ho i prou, han d’assegurar-se que l’altre rep el missatge, que li respon i que parlen del que ha passat. La Carme creu que aprendre a demanar perdó té una funció pedagògica a la família: “Ha de tenir un sentit, no es tracta només de fer-ho com si res. Demanar perdó et fa pensar en el que ha passat, a ser empàtic, a reconèixer que t’has equivocat i a ser capaç de perdonar. Contribueix a enfortir els lligams entre germans i també amb nosaltres”.

Cargando
No hay anuncios

Com aprenem a demanar perdó?

El perdó no repara totalment el dany físic o psicològic, no fa desaparèixer el blau ni el mal record del disgust, però facilita la reconciliació i que la situació no es torni a repetir. Però ¿com s’ha de demanar perdó?

Cargando
No hay anuncios
  1. Reconeguem les conseqüències negatives dels nostres actes. Començar així la reconciliació genera empatia i permet que qui s’ha sentit ferit vegi atès el seu malestar.
  2. Expliquem què ha passat o per què ho hem fet. Qui ha causat la molèstia ha de poder explicar si el malentès ha sigut fruit de la seva poca traça i no hi ha hagut mala intenció.
  3. Donem a l’altre l’oportunitat de compensar-lo. Qui demana perdó s’ha de mostrar interessat a tenir un gest amb l’altre, mentre que qui atorga el perdó ha de saber que al davant hi té una persona que pot fer un gest per reconciliar-se.

Admeten que quan eren petits es demanaven perdó més sovint i els pares gairebé sempre estaven al darrere d’aquest procés. En canvi, ara ho resolen els germans sols i ells hi intervenen menys. “El que fem és dir-los que reflexionin, que pensin si calia arribar al punt on són o si podrien haver parat abans -diu el Valentí-. Ja tenen la consciència que poden haver ferit l’altre però no sempre es demanen perdó. Sent més grans donen valor a altres coses. Fets que podien ser molt transcendents als 8 o 9 anys, ja no són rellevants”, apunta el pare.

Cargando
No hay anuncios

És habitual que a mesura que els fills arriben a l’adolescència els costi més demanar perdó. Segons Santiago Romeu, això té a veure amb el procés de l’adolescent quan passa de l’etapa evolutiva infantil a l’autèntica revolució que representa l’adolescència. L’adolescent s’ha d’anar allunyant dels models apresos, per anar incorporant els propis. Sovint són més contradictoris i maldestres que quan eren petits, però després tornen a recuperar els models apresos passats pel seu sedàs.

A qualsevol edat, demanar perdó aporta beneficis en diversos nivells, ens fa la sensació que som bones persones amb autoestima i un bon equilibri emocional, elements imprescindibles per relacionar-nos amb els altres i tenir la capacitat per adaptar-nos a la societat sense problemes.

Cargando
No hay anuncios

Llibres que poden ser un bon recurs

Aprendre a ser. Volum 2: Saps perdonar?

Cargando
No hay anuncios

DE PILARÍN I FRANCESC TORRALBA. SANTILLANA GRUP PROMOTOR S.L., 2016.

Explica el procés des que arriba una decepció fins al que costa perdonar, el valor de l’amistat, la generositat del perdó o la reconciliació.

Cargando
No hay anuncios

Vaig ser jo! Els pirates també poden ser honrats

DE TOM EASTON I MIKE GORDON. EDITORIAL PICARONA, 2015.

El Davy és un pirata que en principi no s’atreveix a explicar a ningú el que ha fet però finalment confessa i demana perdó.

En Roger i l’Adrià se senten culpables

D’ANDREU MARTÍN, ROSA MARIA ROCA I CRISTINA PICAZO. BAULA EDICIONS, 2015.

Útil per posar-se al lloc de l’altre i aprendre dels errors.