A.F.

10 consells per viatjar segurs amb la canalla

Decàleg amb les millors recomanacions per desplaçar-se en cotxe amb la família

cotxe Zoom

Les vacances de Nadal, com passa a l'estiu o per Setmana Santa, conviden a viatjar, ja sigui per veure la família o per passar uns dies de vacances. Si heu de fer desplaçaments en cotxe, us agradarà llegir les recomanacions de seguretat que fan des de Bébé Confort, firma experta en seguretat infantil.

  • Assegura't que el teu fill seu en una cadireta de cotxe adequada. Si això significa perdre el contacte visual amb el seu seient orientat cap enrere, es pot col·locar un mirall al seient posterior. D'aquesta manera gaudiràs del millor de tots dos mons: pots veure el teu fill (i viceversa!) i el transport és segur.
  • Tingues en compte l'altura i pes del nen i garanteix que les dimensions són adequades per al seient on es troba. La nova normativa i-Size (R129) obliga a viatjar els menors de 15 mesos d'esquena a la marxa per a més protecció al cap i al coll, així com l'ús de cadires de cotxe per a nens amb una altura de fins a 105 cm de cara a la marxa.
  • Transporta els nens més grans (des de 4 anys fins a aproximadament 12 anys) en seients de seguretat dissenyats específicament amb respatller i suport per al cap. En la majoria dels països, els nens han de viatjar en una cadira infantil homologada fins que mesuren 135 cm. Alguns països especifiquen que l'altura sigui de 150 cm.
  • Si fos necessari viatjar amb una cadira per al cotxe en el seient de l'acompanyant, assegura't que el coixí de seguretat està desactivat (per als seients d'automòbil orientats cap enrere). Si no, les instruccions per apagar els coixins de seguretat es poden trobar al manual de seguretat del teu automòbil.
  • Comprova que la cadireta per al cotxe està correctament instal·lada (especialment per a les variants amb cinturó, no ISOFIX). Assegura't que el cinturó que passa per sobre de la falda s'ajusti correctament a través de les guies de la cadira infantil, i que quedi per sobre de les cames del teu fill.

  • És important posar correctament l'arnés del seient. La regla general és que la tensió en l'ample del polze sigui ajustada. Confirma també que els arnesos poden lliscar fàcilment cap endavant i cap enrere a través de les ranures de les espatlles. Perquè el moviment sigui suau, la sivella del cinturó ha d'estar afluixada del tot.
  • Planifica parades regulars perquè els nens puguin córrer i jugar durant un temps breu. Si es fa un viatge de més de dues hores, cal fer diverses parades en funció dels quilòmetres que s'hagin de recórrer. Cal fer-ho quan els nens ho sol·licitin per necessitat: córrer, tenir contacte físic i estirar les cames farà més amè el viatge i els traurà de l'avorriment.
  • No et deixis el passaport ni qualsevol medicament que el teu nen requereixi. Cal tenir-ho a mà per si es necessita al llarg del trajecte a causa de les llargues hores amb cotxe. També cal tenir precaució amb la temperatura interior del vehicle per evitar futurs refredats.
  • Porta sempre aliments i begudes per a la carretera. Els nens, quan tenen molta gana, dificulten la convivència dins el vehicle durant el trajecte. Picar alguna cosa els ajudarà a alleujar l'avorriment i aixecar els ànims. Sobretot, cal portar aliments lleugers i saludables evitant productes que embrutin, com els fregits o la xocolata.
  • Les joguines són un requisit clau per a un viatge agradable. Assegura't de tenir el peluix favorit del teu fill a bord, o mantenir-los entretinguts proposant jocs en família, com per exemple, el "Què veig", o endevinar objectes o personatges a través de pistes. Això ajudarà a mantenir-los distrets i, a més, desenvoluparan la imaginació.