Criatures 04/08/2012

Toca viatjar amb cotxe

T. Gilbert
3 min
Toca viatjar amb cotxe

Diuen que la necessitat esmola l'enginy, i és el que passa quan toca viatjar amb criatures amb cotxe. Sobretot si són recorreguts llargs. Ampolles d'aigua, menjar per entretenir la gana (fruita, bastonets, galetes) i sobretot moltes ganes de jugar.

Marga Martínez juga a encadenar paraules començant per l'última síl·laba. Si la primera paraula és pilota , el següent participant haurà de dir un mot que comenci per ta- , com per exemple taca . El següent podrà dir casa . "Quan acabem, el repte és tornar-hi, i seguir durant més estona". Quan el joc cansa, la Marga diu que escolten i canten cançons de La Trinca, que també distreuen.

Neus Font Suriol recorda un joc de quan era petita que s'havia inventat la seva germana. "Va fer unes cartes on va dibuixar un gat, un gos, una bústia, un cotxe vermell, un avi, un riu i un colom, i ens les repartíem a dins del cotxe". Cada vegada que veien alguna cosa pel camí que sortia a les cartes, la separaven, de manera que guanyava qui acabava primer sense cartes. "Parlo de fa 40 anys, quan passàvem per carreteres estretes, per molts pobles. Ara, com que es passa per autopistes i sempre es va molt ràpid, el joc segurament no serviria".

A Sandra Martín també li van bé els jocs de paraules. Ella diu camí , i la Clara i el Guillem, els seus fills, continuen dient camió , caminar , caminet i així anar fent. És un joc distret, que posa a prova el vocabulari dels més petits.

Per la seva banda, Nan Ferreres compta la quantitat de cotxes que porten a la matrícula la inicial del nom de cada un dels que viatgen al cotxe. Guanya qui troba més de les seves lletres. L'altra estrella dels jocs dels viatges de cotxe és encadenar paraules. És a dir, es diu una paraula que faci referència a un objecte que s'hagi vist per la finestra i la resta de persones del cotxe han de repetir la paraula i afegir-n'hi una altra que també hagin vist a través de la finestra. És un joc que posa a prova la memòria dels més petits, i dels grans, esclar.

En canvi, Queti Vinyals, juntament amb el Joan -la seva parella- i les criatures -la Ravina i el Martín-, pensen en un animal, diuen la lletra amb què comença i la resta fan preguntes que només es poden respondre amb un sí o un no fins que endevinen, finalment, la bestiola. "A vegades ens hi estem un bon tros del trajecte, amb aquest joc". Un altre: "També ens fixem en els colors dels cotxes que vénen per l'altra banda de la carretera. N'hem de comptar 10 del color que cadascú hagi triat". Guanya qui arriba primer als 10. I el joc estrella: "Cantem tant com podem".

Montsant Ciurana no s'oblida, sobretot per als trajectes llargs, del DVD portàtil, perquè sap que és "infal·lible". A més, ni el Guifré ni el Ton ni la Mariam es maregen mirant-lo mentre el cotxe està en moviment. Per anar combinant altres activitats a dins del cotxe, també juguen al "què veig" o a buscar cotxes d'un determinat color.

Per tenir en compte

Com apunten des de l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària, quan viatgem amb nens és important tenir-ho tot ben planejat. Es recomana preparar i revisar tot el que necessitarem durant el trajecte. Una vegada en marxa, cal tenir present la seguretat de tots, encara que també tenir algun tipus d'entreteniment, estar preparats per si el sol o la llum són excessius durant el viatge i cuidar a consciència aspectes tan elementals com la gana, la set i la higiene. Per a l'entreteniment: ninots i joguines de plàstic, tela o cartró; llapis de colors i paper, o optar per jocs i cançons. No falla.

stats