Escola 04/02/2021

Transformar l’educació a través de la cultura i les arts en temps de covid

Aquest és el tema de la 43a convocatòria dels Premis Baldiri Reixac, de la Fundació Carulla

2 min
Els premis busquen premiar  projectes, idees o experiències que transformin socialment a través de la cultura i l’educació

La Fundació Carulla, entitat de referència en el treball per la cultura, la llengua catalana i les arts, ha obert la 43a convocatòria dels Premis Baldiri Reixac, una convocatòria que han hagut d'adaptar a la nova realitat que està vivint la comunitat educativa i cultural arran de la pandèmia i que posa el focus en els centres educatius resilients que han aprofitat la crisi sanitària i social com una oportunitat de transformació i millora.

La Fundació té com a missió la transformació de persones i comunitats a través de la cultura i l’educació amb l’objectiu de construir una societat més oberta, cohesionada, amb esperit crític i generadora d’oportunitats. Ara més que mai, els Premis Baldiri Reixac busquen distingir projectes, idees o experiències que transformin la societat a través de la cultura i l’educació, i volen reconèixer, també, aquells projectes educatius que donen resposta als reptes de l’educació del segle XXI.

Els centres educatius, mestres, docents i agents culturals tenen fins a l’11 de febrer de 2021 per presentar les seves propostes als Premis Baldiri Reixac.

Els Premis s’adrecen als territoris de parla catalana i compten amb quatre categories diferents:

  1. Premi Baldiri Escola: Es volen reconèixer projectes educatius singulars que donin resposta i aportin solucions concretes i creatives als reptes actuals de l’educació tenint com a eix vertebrador la cultura, la llengua catalana i les arts. Enguany es tindrà en compte la capacitat dels centres per adaptar-se a la situació extraordinària d’emergència social i sanitària. S’atorgaran un total de vuit premis de 3.000 €, amb dues categories especials per a les Illes Balears i el País Valencià.
  2. Premi Baldiri Connexions: Enguany s’ha ampliat i esdevé el premi més ben dotat. Amb 10 guardons de 4.000 € i un programa d’acompanyament durant el curs 2021-2022, vol impulsar idees de col·laboració sorgides de l’aliança entre els centres educatius i entitats culturals o artístiques. Es busquen projectes que, a través de l’art i la cultura, treballin la resiliència i esdevinguin binomis capaços de fer front de forma creativa i cooperativa als reptes socials i educatius, especialment els provocats per la pandèmia.
  3. Premi Baldiri Experiències: Es reconeixen experiències d’aprenentatge en grup dins i fora de l’aula que, a través de llenguatges artístics i creatius, donin resposta a les necessitats dels infants i joves i als reptes educatius actuals. Es valoraran especialment les experiències que s’hagin desenvolupat o s’insereixin en el context de l’actual crisi sanitària provocada pel covid-19. S’atorgaran 20 premis de 500 € en material escolar.
  4. Premi Joan Triadú: Enguany, i amb motiu del centenari del naixement de Joan Triadú, impulsor i president dels Premis Baldiri Reixac, s’hi incorpora aquesta categoria de forma extraordinària per reconèixer un centre educatiu que hagi excel·lit en l’ensenyament i ús del català com a llengua vehicular i de cohesió social. Entre els centres educatius de Catalunya, el jurat seleccionarà directament el guanyador, que rebrà un guardó de 3.000€.

Trobeu més informació a la pàgina web de la Fundació.

stats