Escola 06/09/2017

Tornar al col·le amb seguretat

Cinc normes bàsiques de seguretat viària per arribar sans i estalvis a escola

A.f.
2 min
Tornar al col·le amb seguretat

Comença l'escola i tornen els trajectes curts amb cotxe amb nens. És fàcil caure en allò de "per 5 minuts de cotxe no cal que el posi a l'alçador", però és important no oblidar que el major índex de sinistralitat es produeix en aquest tipus de trasllats. A més, no només n'hi ha prou amb fer servir una cadira infantil, cal fer-ho de manera adequada perquè sigui efectiva, és a dir, sense motxilla a l'esquena, amb l'abric tret i amb el sistema prefectamente instal·lat i cordat.

Per fer-nos-en una idea, en cas d'accident frontal a 64 km/h una motxilla de 4 quilos multiplica el seu pes per 40. 160 quilos poden aixafar la columna vertebral d'un nen i causar-li serioses lesions. A això cal sumar-hi que la protecció lateral també és menor, ja que la posició del nen és més avançada de l'adequada en aquesta cadira infantil.

"Existeixen una multitud de models de cadires infantils per a totes les necessitats i butxaques. El més important és fixar-nos que estigui homologada i compleixi amb els estàndards de seguretat. Per a això hem de buscar l'etiqueta d'homologació", recomanen des de Coches.net, el portal de motor de referència a Espanya.

Lesions més freqüents segons l'edat

Fins als 2 anys, les lesions més freqüents per accident de trànsit es produeixen al coll ja que el cap és més gran en proporció a la resta del cos i la columna vertebral encara és molt fràgil. De 2 a 4 anys, la part més feble és el cap perquè les vèrtebres no són prou fortes per suportar les desacceleracions brusques. De 4 a 10 anys, el risc se centra en l'abdomen.

Els experts de Coches.net aconsellen seguir 5 normes bàsiques de seguretat viària en el trajecte de casa a l'escola:

  1. Els adults són un exemple per als nens. Cal creuar sempre pel pas de vianants i amb el semàfor en verd. Els petits copien el que veuen i aprenen de cada acte dels adults.
  2. S'ha d'ensenyar as nens a assegurar-se que tots els vehicles estan aturats a banda i banda del carrer o carretera abans de creuar.
  3. Cal caminar sempre per la vorera.
  4. Els nens han de sortir del cotxe sempre pel costat de la vorera.
  5. No s'ha d'aparcar en doble fila. Un cotxe en doble fila resta visibilitat a la resta de conductors i obliga el nen a baixar sobre la calçada, i aixo és molt perillós.
stats