Nou curs escolar

Quant costa el nou curs escolar? Aquesta és la diferència entre un centre públic i un de concertat

Estudiar en una escola concertada costa més del doble que en una pública

BarcelonaL'inici d'un nou curs suposa un sotrac a les economies familiars (aquest any més per l'augment de l'IPC), sigui pel pagament de material escolar, roba, menjador, extraescolars i llibres –en cas que l'escola en faci servir– o directament per la suma de tot plegat. Des de Criatures,però, hem volgut agafar un cas pràctic i comparar quin és el cost que han d'afrontar durant tot el curs dues famílies amb dos fills (un que comença primer de primària i l'altre, tercer), una de les quals estudia en una escola pública de Barcelona i l'altra en una de concertada de la mateixa ciutat. Aquest cas és només una mostra tenint en compte que tant els preus de la pública com els de la concertada varien en funció de cada centre.

Cost del curs escolar 2022-23 d'una família amb dos fills
Diferència entre un centre públic i un de concertat a primària
Cargando
No hay anuncios

Els dos nens que van a l'escola pública han de pagar 220 euros cadascun pel material i les excursions que faran durant tot el curs, la meitat dels quals abonen ara al setembre i l'altre 50%, al febrer. A més, de menjador paguen una quota de 121,6 euros mensuals per alumne durant 10 mesos (en total 1.216 euros el curs per nen). També s'hi ha de sumar les colònies, que tot i que aquest curs encara no se sap què costaran, l'any passat van pagar 280 euros entre els dos menors. Per tant, sumant totes aquestes despeses, la família paga 3.152 euros al curs (1.576 euros per nen) perquè els dos fills estudiïn a l'escola pública.

Però aquests dos nens també fan diverses extraescolars. En aquest cas, el fill gran, de 8 anys, fa classes particulars de música un cop a la setmana que costen 80 euros mensuals, també una classe de robòtica setmanal, que puja a 43 euros al mes, i un dia de piscina pel qual paguen 14,5 euros al mes. La suma total d'aquestes activitats extraescolars puja a 137,5 euros al mes i com que les fa durant 10 mesos a l'any el cost és de 1.375 euros.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el fill petit també fa tres extraescolars: un dia a la setmana va a un taller de manualitats pel qual els pares paguen 65 euros al mes, un altre a classe de música, que els costa 40 euros mensuals, i també un dia a la piscina, que puja a 14,5 euros al mes. El cost total al mes és de 119,5 euros i durant el curs 1.195 euros. En el cas d'aquesta família, té previst aprofitar tot el material de les extraescolars, les motxilles i les carmanyoles que van fer servir el curs passat. Tampoc preveu una compra extra de roba o calçat. Per tant, si sumem les despeses escolars i extraescolars, paguen un total de 5.722 euros (2.861 euros per nen) de setembre a juny, tots dos mesos inclosos.

Més de 7.000 euros a la concertada

Pel que fa a la família que porta els nens a la concertada, paga una quota de 196 euros per menor al mes que inclou tot el material escolar, les colònies, les excursions i la piscina. I s'hi ha de sumar els 160 euros de menjador també per nen mensuals. Per tant, el cost total per estudiar i dinar a la concertada puja entre els dos nens a 7.120 euros el curs (3.560 cadascun).

Cargando
No hay anuncios

Com la primera família, els dos nens també fan extraescolars. En aquest cas els dos germans fan anglès (un dia a la setmana) i futbol (dos dies a la setmana) i els costa 65 i 60 euros al mes per nen, respectivament. Per tant, durant els deu mesos que paguen les quotes abonen 2.500 euros. A més, també fan una petita despesa en aquest cas a l'inici de curs en xandalls, vambes o algun material que sigui necessari pel qual acostumen a gastar uns 200 euros entre tots dos. Així doncs, si sumen el cost de l'escola, més les extraescolars, més les despeses de roba, es gasten durant el curs un total de 9.820 euros.

Catalunya, la comunitat on és més car estudiar

Segons l'enquesta d'inici de curs de l'any passat de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) –la d'aquest curs la publicaran el 5 de setembre–, el cost mitjà per alumne d'un curs escolar a Catalunya és de 2.492 euros, la comunitat més cara de les vuit analitzades per l'organització, on també hi ha Madrid, el País Basc, València, Andalusia o Castella i Lleó, que és la més econòmica (1.046 euros per alumne). A l'espera dels resultats de l'enquesta d'aquest curs, l'entitat assegura que tot apunta que Catalunya mantindrà aquest primer lloc, que anirà acompanyat, a més, d'un augment de preu a causa de l'actual elevada inflació.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la mitjana del cost per alumne a Espanya, és bastant més baixa que la catalana, concretament de 1.890 euros. Ara bé, aquesta despesa varia, i molt, si l'infant va a una escola pública, concertada o privada. En el primer cas se situa en 968 euros de mitjana a l'Estat, en el segon en 2.704 euros i en el tercer, 6.247 euros.

Pel que fa a l'inici de curs l'OCU xifrava el curs passat en 500 euros la despesa per infant que fan les famílies per començar les classes, una xifra que l'entitat també està convençuda que s'incrementarà aquest curs per l'augment dels preus en l'últim any. Només s'han de consultar les categories de l'índex de preus de consum (IPC) publicades a l'Institut Nacional d'Estadística (INE) per corroborar que hi haurà aquest augment, ja que en només un any els articles de papereria han pujat més d'un 23%, el material escolar prop d'un 5% i el calçat infantil un 9%. L'increment que també s'ha produït amb els aliments s'ha traduït en una pujada del preu màxim del menjador que passa dels 6,33 euros als 6,54 euros diaris.

Cargando
No hay anuncios

Des del departament d'Educació s'assegurava diumenge a l'ARA que el nombre d'alumnes vulnerables ha passat d'un 7% a un 17% en l'últim procés de preinscripció escolar en part per la millora de la detecció i que els centres rebran un finançament específic per a aquests alumnes de 384 euros per als que estudien en escoles públiques i de 988 a les concertades.

Els beneficis de les extraescolars

També Càritas Barcelona ha avançat aquesta setmana que una de cada dues famílies amb menors de l’àrea de Barcelona ha reduït les activitats d’oci per motius econòmics. L'entitat denuncia que el 20% de les llars amb infants i adolescents que atenen viuen sense cap ingrés. Càritas, a més, recorda que els estudis demostren que per als alumnes més vulnerables, participar en determinades activitats extraescolars equival al guany de dos mesos i mig de procés acadèmic en un curs escolar ordinari. “En el cas dels infants que viuen situacions de vulnerabilitat social és també un element d’integració, donat que facilita espais de socialització i esdevé un element facilitador de la cohesió social als barris”, ha assegurat Míriam Feu, responsable d’anàlisi social de Càritas Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Tenint en compte tot aquest context, tot apunta, doncs, que ni la reutilització de llibres de text, que cada any va a l'alça, ni la comparació entre preus evitaran que el forat econòmic a les arques familiars per l'inici d'aquest curs sigui més gros que mai.