Criatures 01/07/2020

Educació ambiental en temps del covid-19

El programa d'educació ambiental de l'AMB es reinventa amb activitats i recursos en línia

A.f.
3 min
A la descoberta de la biodiversitat als parcs  i platges metropolitans La consciència ambiental ha de ser constant

La crisi social provocada per l'expansió de la pandèmia del covid-19 ha portat l'AMB a haver de reinventar el seu programa Compartim un futur, l'oferta d'activitats d'educació ambiental dirigida principalment a les escoles del territori metropolità, que també compta amb activitats per a famílies i públic adult.

A causa de la situació actual, d'acord amb les directrius de les autoritats sanitàries, el dia 9 de març es van cancel·lar totes les activitats del programa i les visites a instal·lacions, que suposen un percentatge elevat de l'oferta educativa del programa, però malgrat la cancel·lació total de les activitats presencials el programa no s'ha aturat i l'AMB n'ha adaptat una part dels continguts a format en línia, potenciant les activitats dirigides a un públic general i les que es poden fer a casa i en família. Així, l'oferta educativa s'ha mantingut i actualitzat, adaptant-ne els continguts quan ha estat necessari per mantenir-ne la qualitat tècnica i pedagògica.

L'AMB ha reunit en una pàgina web les activitats que han nascut d'aquesta situació d'excepció, i que ja estan a punt per ser descobertes. Actualment s'hi pot trobar:

  • Aigua per a tot i per a tothom, que dona a conèixer el cicle de l'aigua i el relaciona amb la gestió que en fa l'AMB. En aquesta activitat es pot aprendre com es distribueix l'aigua arreu del planeta i quins són els hàbits sostenibles i les bones pràctiques d'ús. Cada participant pot calcular la seva petjada hídrica per conèixer l'impacte que causa.
  • Recursos: l'essència dels residus, que analitza el valor dels residus com a recurs per entendre la necessitat de reduir-ne la generació, i dona eines per fer-ho. En aquesta activitat s'avaluen diferents aspectes del que tenim a casa: durabilitat, necessitat, impacte del residu que se'n deriva en el medi, etc. Així podem comprendre que, a l'hora de comprar un producte o no, hi ha molts més elements que cal valorar a més del preu, la qualitat o el desig de tenir-lo.

Properament, altres activitats del catàleg del programa s'adaptaran a aquest format perquè es puguin dur a terme en períodes de confinament, o simplement per donar altres opcions quan l'assistència presencial no sigui possible.

Assistència telemàtica

Per facilitar la realització d'activitats a casa, el servei d'assessorament del Compartim un futur posa educadors especialitzats a disposició de tots els usuaris, per atendre consultes i resoldre dubtes en aquesta situació excepcional. Es pot contactar amb aquest servei trucant o escrivint per WhatsApp al 671 332 312, o enviant un correu a assessoria.compartim@amb.cat.

Amb l'adaptació de les activitats a un format telemàtic, l'AMB també ha fet un esforç per renovar-ne continguts i introduir-hi millores, enfocades principalment en tres línies:

  • Relacionar totes les activitats amb el concepte de canvi climàtic basant-se en el Pla Clima i Energia 2030, el full de ruta que regeix les polítiques de l'AMB en relació amb la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic, l'ús d'energies renovables i altres estratègies per fer front a l'emergència climàtica.
  • Actualitzar els guions pel que fa a les noves normatives que regeixen l'AMB, com per exemple el programa metropolità de prevenció i gestió de recursos i residus municipals 2019-2025 Premet25 (www.premet25.cat).
  • Enfocar totes les activitats amb perspectiva de gènere, per fomentar una igualtat real entre les dones i els homes i la comunitat LGTBI.

Aquestes millores, així com la totalitat de publicacions didàctiques, guies i la resta d'activitats, es poden trobar a la nova web del Compartim un futur: http://compartimunfutur.amb.cat.

AMB: 30 anys d'educació ambiental

El programa d'educació ambiental de l'AMB es va originar fa gairebé 30 anys, quan l'AMB (sota el nom d'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus, EMSHTR) va començar a organitzar activitats per fomentar l'educació ambiental, primer a les platges metropolitanes i després amb el programa L'escola ens visita, centrades en la gestió dels residus i del cicle de l'aigua. Actualment, l'abast d'aquestes activitats s'ha ampliat a diferents temàtiques, com el canvi climàtic, la mobilitat, el territori i la salut ambiental, que van prendre més protagonisme entre les competències metropolitanes el 2014, amb l'aprovació del pla de sostenibilitat de l'AMB. Una part fonamental del Compartim un futur són les visites, principalment d'alumnes de centres escolars, però també de públic familiar i adult, a les infraestructures metropolitanes de tractament de residus i d'aigua, que són instal·lacions clau per entendre conceptes com el cicle de l'aigua, el circuit dels materials i l'economia circular.

stats