Criatures 17/11/2012

Algunes escapades per gaudir de la tardor

3 min
Algunes escapades per gaudir de la tardor

Tossal de la Baltasana i les coves d'en Pere. Muntanyes de Prades

Punt d'inici: Plaça de Sant Roc de Prades

Lloc d'arribada: Prades

Durada de l'excursió: 3 h 30 min

Dificultat: Fàcil

L'itinerari segueix el GR-171 (marques blanques i vermelles) des de Prades i passa pel coll de la Foguina, el tossal de la Baltasana (1.203 m), les coves d'en Pere, el barranc dels Bassots i, de nou, Prades. L'excursió passa per boscos de roure reboll, de fulles grosses, que als nens els semblarà de conte. La màxima dificultat és el desnivell quan es puja al cim de la Baltasana, perquè la vegetació del terra pot fer que rellisqui, però tret d'això és una travessa plena d'al·licients, com ara les coves d'en Pere.

De Palamós a Calella de Palafrugell. Camins de ronda

Punt d'inici: Palamós

Lloc d'arribada: Calella de Palafrugell

Durada de l'excursió: 6 h (dinar inclòs)

Dificultat: Mitjana

Se surt de Palamós en direcció al cap Gros, cala de la Fosca, cala s'Alguer, platja de Castell, poblat ibèric de Castell, cala Corbs, cala Estreta, el Crit, cap Roig, platja del Golfet, punta dels Forcats, platja dels Canyers, Port Bo i, finalment, arribada a Calella de Palafrugell. L'excursió segueix, en gran part, el GR-92, però l'abandona a la platja del Castell per reprendre'l de nou després de passar la cala el Crit. Sortida molt recomanable perquè passa prop del mar i de la muntanya.

Parc Natural de l'Albufera de València (recomanada per Josep Gregori)

Punt d'inici: Port de Catarroja o el Saler

Lloc d'arribada: Port de Catarroja o el Saler

Durada de l'excursió: Una jornada

Dificultat: Fàcil

Al port de Catarroja hi ha unes embarcacions petites per fer passejades guiades, que porten a indrets de la llacuna de l'Albufera, que està plena d'atractius per als nens, com ara les aus que hi nidifiquen. A més, els guies coneixen la llacuna pam a pam i saben explicar curiositats com ningú. Si s'opta per sortir des de la població del Saler, hi ha la possibilitat d'embarcar-se o bé quedar-se en un observatori amb prismàtics per observar les aus i les exposicions permanents sobre el parc natural. L'al·licient de l'excursió és el mateix parc natural, que és com un llibre de ciències obert.

Collsacabra. De Cantonigròs a l'altiplà i el santuari de Cabrera

Punt d'inici: Cantonigròs

Lloc d'arribada: Cantonigròs

Durada de l'excursió: 4 h

Dificultat: Mitjana

L'itinerari fa el recorregut des de Cantonigròs i passa pel pont de la Rotllada, la riera d'Aiats, l'Estret, el coll de Bram, la Gran Nou, l'altiplà i santuari de Cabrera, les Marrades, el coll de Bram, l'Estret, la riera d'Aiats, el pont de la Rotllada i Cantonigròs. Un dels atractius de l'excursió és la vegetació, ara de mil i un colors, i molt variada perquè durant el camí es veuen fagedes i rouredes. Durant el recorregut, cal vigilar especialment que els nens no s'acostin al cingle quan s'arriba al santuari de Cabrera, perquè és dalt d'un altiplà.

Montserrat. Agulles i frares Encantats

Punt d'inici: Masia de Can Maçana

Lloc d'arribada: Masia de Can Maçana

Durada de l'excursió: 5 h

Dificultat: Mitjana

Can Maçana, collet de Guirló, GR-172 (marques blanques i vermelles), la Cadireta, camí del Portell Estret, coll de Port, pas del Príncep, torrent del Lloro, refugi Vicenç Barbé, el Portell, collet de Guirló i, de nou, Can Maçana. Les formes de Montserrat i la seva vegetació pròpia, feta d'alzinars i plantes de sotabosc, són els atractius de l'excursió per a les criatures, però alhora també són les dificultats, perquè poden provocar relliscades. Com sempre, cal anar ben preparats i amb un calçat adequat.

Amb bici pel canal d'Urgell

Punt d'inici: Agramunt

Lloc d'arribada: Agramunt

Durada de l'excursió: De 3 a 4 hores

Dificultat: Mitjana

Es comença a Agramunt i es passa per Mafet, el mas Trepat, la mina de Montclar, el Pradell i es torna a Agramunt. Excursió ideal per anar amb bicicleta amb les criatures perquè coneguin el contrast entre la zona agrícola de secà de les comarques de la Noguera i l'Urgell, però en zona de regadiu gràcies als canals d'aigua. Per a més informació: http://www.descobrir.cat/ca/rutes/seguim-el-canal-d-urgell-amb-bicicleta-063.php.

stats