ARA

Els millors dies per quedar embarassada

Certeses i mites   Sobre la fertilitat / FOTO: CÈLIA ATSET Zoom

Si estàs pensant a tenir un fill segur que t'has preguntat com identificar la teva data d’ovulació per quedar embarassada, i durant quins dies tens més possibilitats d’aconseguir un embaràs si mantens relacions sexuals.

Quan et pots quedar embarassada?

La dona és fèrtil els dies anteriors i posteriors a l’ovulació, que es produeix quan un dels ovaris allibera un òvul madur (ovòcit). Aquest procés té lloc a partir el dia 14 del cicle menstrual, si la dona té la regla cada 28 dies. L’ovòcit sobreviu uns dos dies, i els espermatozoides, alguns dies més. Així doncs, la dona pot quedar embarassada des de quatre o cinc dies abans de l’ovulació fins a l’endemà passat.

La fórmula per localitzar els dies fèrtils

El primer dia es calcula restant 18 dies als dies de durada del cicle més curt. I l’últim dia es troba restant 11 dies als dies de durada del cicle més llarg.

Per exemple, en una dona amb cicles que oscil·len entre els 26 i els 32 dies, els dies fèrtils seran:

El primer dia, el 8 (26 - 18 = 8)

L’últim dia, el 21 (32 - 11 = 21)

Potser no seran fèrtils els 13 dies que hi ha entre el 8 i el 21, però sis o set, sí que ho seran.

També pots saber quins són els teus dies de fertilitat utilitzant aquesta calculadora o amb l'aplicació FertilityFriend, per a Android i iOs.

La regla irregular

Si tens la regla irregular, et pots fer un test d’ovulació amb uns dispositius que es compren sense recepta a la farmàcia i que amb una mostra d’orina detecten l’elevació hormonal que es produeix just abans de l’ovulació.

Els experts recomanen no obsessionar-se

Obsessionar-se amb la planificació de les relacions sexuals és contraproduent. Al marge de càlculs i fórmules, els especialistes aconsellen mantenir relacions sexuals quan la parella ho desitgi, sense tenir en compte l’ovulació. La tensió que genera estar pendent dels millors dies i de si et ve o no la regla no afavoreix la gestació.