“Cuidar l’alimentació dels nadons, sobretot durant els dos primers anys de vida, és especialment important, perquè no hi haurà cap altre període vital com aquest, en què es creix d’una manera més accelerada i no només físicament”, assenyala Laura Hoyos. És enginyera i assessora de baby-led weaning i criança i, juntament amb la dissenyadora gràfica Gaby Cárdenas i l’emprenedora i professional del món digital Andrea Fontecilla, ha publicat Comida real para bebés (Vergara, 2021), una guia “de menjar real per a bebès, lliure de sucres i d’aliments processats”. A partir de les seves experiències com a mares, que compartien a través dels seus respectius comptes d’Instagram, han recopilat en aquest llibre els aprenentatges adquirits en matèria d’alimentació per a nadons. “Ens va ajudar molt formar-nos i tenir l’acompanyament d’una pediatra especialista en nutrició infantil. Amb ella vam aprendre que el menjar real és la millor aposta per al creixement i desenvolupament dels nostres bebès i, amb la nostra experiència, vam aprendre que substituir els productes alimentaris per a bebès per menjar real no té per què ser un procés difícil, sinó que pot ser senzill i divertit”, explica Hoyos.
Les principals inquietuds que compartien les tres autores i que les van portar a escriure aquest llibre van sorgir després de la consulta pediàtrica dels 5 mesos. “Bàsicament, vam tenir la mateixa experiència: ens van donar el típic full d’introducció d’aliments que indicava donar-los sucs, farinetes, afegir cereals al biberó, etc. Així que vam decidir buscar ajuda alternativa”, explica Hoyos. L’autora observa que la primera trobada de les mares, sobretot les primerenques, amb l’alimentació del nadó ve marcada per recomanacions desactualitzades de pediatres que no són especialistes en nutrició infantil i per la indústria, “que ens fa creure que necessitem alimentar els infants des de molt petits amb menjars processats, plens de sucres i greixos, amb tots els riscos que comporta per a la salut”.
Per això, a Comida real para bebés han inclòs una cinquantena de receptes senzilles que es poden cuinar amb ingredients habituals acompanyades de consells per preparar-les. “Les receptes són diverses i totes inclouen ingredients fàcils de trobar però al mateix temps variats i nutritius. També vam voler basar el nostre llibre en receptes senzilles i ràpides d’elaborar, ja que, com a mares, sabem que el temps és un bé escàs”, explica Hoyos. Així, entre les propostes, hi ha plats com croquetes de pèsols i quinoa, hamburgueses de remolatxa i cigrons, pollastre amb salsa d’espinacs o nuggets de maduixes i civada, entre moltes altres que es classifiquen segons els grups alimentaris: verdures, fruites, proteïnes d’origen vegetal, proteïnes d’origen animal, greixos saludables i cereals i tubercles.
Hàbits i recursos
Les receptes amb aliments de qualitat i variats s’han d’acompanyar d’hàbits i rutines perquè els més petits els acceptin millor a mesura que s’integrin a la seva dieta. En aquest cas, les autores proposen rutines d’alimentació amb diferents dinàmiques que han funcionat amb les seves filles i diverses pautes per seguir a l’hora de menjar, com ara mantenir la calma, cuidar la postura del bebè, no comparar-lo mai amb cap altre, fer-li tastar per separat els ingredients que formaran part de la recepta programada per a un àpat determinat o no obligar-lo a menjar i respectar els seus temps. “Aquests consells són tan importants com allò que els posem al plat perquè, en moltes ocasions, l’aliment és saludable, la presentació és perfecta i el gust és deliciós però resulta que tenim el nadó mal assegut, té molta son i tenim la televisió engegada tota l’estona o altres distraccions. Això pot fer que el nadó acabi rebutjant els aliments, que estigui incòmode, i que els pares s’acabin sentint frustrats”.
“Molts pares de les nostres comunitats ens escriuen per dir-nos que arran d’oferir aliments saludables als seus fills, ells també han canviat els seus propis hàbits alimentaris”, revela Hoyos. També apunta que donar exemple és clau, ja que, en el procés d’aprendre a menjar, el nadó té una gran curiositat per tastar el que veu que mengen els seus pares. Per això, al llibre recomanen que el que mengin pares i nadons sigui molt semblant, tret de presentacions que s’hagin d’adaptar per protegir la seguretat de l’infant, per exemple en forma de purés. Per tot això, Hoyos assenyala que cal un canvi de mentalitat per avançar i deixar enrere prejudicis. “Quan ens parlen de menjar per a nadons ens venen al cap capsetes amb pols i flascons amb purés, decorats amb etiquetes acolorides i fotos de bebès feliços, però el que ens hauria de venir a la ment és el menjar real, les fruites, les verdures, les carns i les lleguminoses tal com són, i cereals variats, sense que siguin de caixa”, afegeix.