El consultori

Hi ha consum segur d'alcohol durant l'embaràs?

Un 42% de les embarassades prenen alcohol, però els professionals adverteixen que no hi ha risc zero ni consum segur

L.B.
3 min
Embaràs

BarcelonaLa resposta és clara: no. No es pot beure alcohol durant l'embaràs ni durant la lactància. Ni tan sols una copa ocasional de vi o una cervesa, ja que "no hi ha consum d'alcohol segur durant l'embaràs", com indica Maia Brik, metge especialista del Servei d’Obstetrícia de l'Hospital de la Vall d'Hebron i investigadora del grup de recerca en medicina materna i fetal del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). "No hi ha risc zero ni consum segur. S'ha demostrat que inclús una sola copa de vi o cervesa pot associar-se a algun problema, sobretot pel que fa al nadó. Depèn també de la predisposició genètica a patir malformacions i també hi influeix l'edat materna", afegeix. Un consum elevat s'associa a trastorns més greus, però "un consum moderat o puntual també s'associa a problemes", destaca Brik.

Quins són els riscos?

Hi ha riscos tant per a l'embaràs en si com per al nadó. El consum d'alcohol "s'ha associat amb taxes més elevades d'avortament, de creixement intrauterí restringit (CIR) –quan el creixement del fetus s'endarrereix–, de part prematur i, fins i tot, de risc de mort intrauterina", indica aquesta metge.

També s'ha relacionat amb els trastorns de l'espectre de l’alcoholisme fetal (TEAF), que són una sèrie d’afectacions que una persona pot tenir si la seva mare ha begut alcohol durant l’embaràs. Aquestes alteracions poden incloure discapacitats físiques i cognitives, així com problemes de conducta i d’aprenentatge, i sovint es poden donar diverses afectacions alhora. "Ara parlem d'espectre perquè les afectacions poden ser lleus o més greus", diu Brik.

La forma més greu és la síndrome alcohòlica fetal (SAF). Les seves característiques es poden dividir en malformacions morfològiques –especialment defectes craniofacials–, retard en el creixement i alteracions del sistema nerviós central, expressades principalment com a alteracions cognitives, conductuals, de socialització i de l’aprenentatge.

Quins riscos hi ha durant la lactància?

El consum d'alcohol durant la lactància també es pot associar a "alteracions conductuals del nadó, alteració del patró de son, nadons més petits...", indica Brik. La recomanació és no beure ni durant l'embaràs ni durant la lactància. "Si hi ha una dependència important a l'alcohol, llavors, amb l'ajuda dels professionals sanitaris, s'ha d'intentar fer una reducció de riscos, com ara deixar almenys tres o quatre hores entre que es pren una copa i que es dona de lactar –com proposen les guies–. Però aquesta no és la recomanació general, això és per a les persones que no poden deixar l'alcohol", afegeix la investigadora.

Està infravalorat el consum d'alcohol?

De fet, la percepció del risc del consum d'alcohol durant l'embaràs i la lactància és baixa o nul·la. Un estudi dut a terme per investigadors de Catalunya i Itàlia, publicat a la revista científica Alcohol, revela que un 42% de les embarassades prenen alcohol, tot i que no ho expliquen a les entrevistes amb el personal sanitari. 

L'estudi, realizat per un equip d'investigadors de BCNatal (Centre de Medicina Maternofetal i Neonatal de Barcelona, de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l'Hospital Clínic), conjuntament amb investigadors d'Itàlia, ha posat de manifest que la ingesta d'alcohol durant l'embaràs encara està infravalorat. 

Segons les respostes als qüestionaris, només un 2,6% de les dones reconeixien haver consumit alcohol més d'una vegada durant l'embaràs, però les anàlisis de cabell mostraven unes dades molt diferents. El fet que un 42% de les embarassades prenguin alcohol però només un 2,6% ho reconeguin implica que existeix una diferència entre la percepció que tenen les embarassades i el seu consum real.

Moltes dones creuen que ingerir petites quantitats d'alcohol –com ara una copa de vi a la setmana, considerat consum social– no és nociu per al fetus, però investigadors alemanys han demostrat que les dones que prenen alcohol durant l'embaràs, fins i tot en petites quantitats, poden tenir fills amb un nivell intel·lectual inferior.

Els professionals demanen incrementar les campanyes de sensibilització per conscienciar la societat dels riscos del consum d'alcohol durant l'embaràs i la lactància.

stats