El consultori
Embaràs 13/09/2022

He perdut el desig sexual després d'haver tingut el meu primer fill

Hi ha mares que al cap d'una setmana de parir ja tenen cert desig i d'altres que poden estar dos anys o més sense

2 min
Tot el que no s’explica del postpart

Fa dos mesos que he tingut el meu primer fill i he perdut el desig sexual. ¿És normal?

Sí, és normal i molt habitual haver perdut el desig sexual poc després de ser mare, explica la sexòloga Elena Crespi. De fet, l’experta matisa que el que passa amb aquest desig és que es transforma perquè la sexualitat inclou també, a banda de l’atracció cap a la parella o altres persones, el procés de gestació, part i postpart. “Quan s’acaba de ser mare, biològicament es té un nivell molt més alt de prolactina, una hormona que fa que se segregui llet i que inhibeix el desig sexual”, explica. “A més l’atenció de la dona se centra en cuidar de la criatura i en espaiar l’arribada d’un segon fill, fet que comporta una reducció d’aquesta atracció”, afegeix. A aquests dos factors s’hi ha de sumar que moltes mares pateixen problemes de tiroides que també provoquen una baixada de la libido.

Només són motius biològics?

No, també hi ha motius socials. S'està educant les dones per ser objectes de desig i no subjectes, i quan s'hi suma la maternitat també s'espera que siguin molt bones mares. "Tot plegat fa que sovint s'acabin convertint en mares i res més i, aquí, el desig sexual queda molt bloquejat", matisa la sexòloga. Dins d'aquest context social s'hi ha d'afegir que per a moltes dones no és un al·licient suficient recuperar un desig sexual en què l'únic orgasme que importa és el de l'home. "És habitual que en parelles heterosexuals els homes, sobretot quan passen de la quarantena, estiguin expectants esperant el permís oficial per tornar a fer una penetració, i potser no és el que més de gust li ve a la dona, ni tampoc el que més plaer li aporta", explica. En resum, doncs, segons l'experta és un còctel biològic, perquè les hormones estan alterades, i social, perquè no s'educa les dones per ser subjectes de desig.

Però torna, el desig?

Sí, però dos mesos és molt i molt poc. També es poden fer coses per recuperar-lo, com comunicar-se bé amb la parella per plantejar quin tipus de relacions sexuals venen de gust. Poden no ser coitals però sí petons, abraçades, masturbacions o sexe oral. "No tot sempre ha d'acabar de la mateixa manera. Parla amb la teva parella i deixa que amb el temps tot es vagi recol·locant", aconsella.

Quant pot trigar a tornar l'atracció sexual?

Hi ha mares que al cap d'una setmana de parir ja tenen cert desig i d'altres que poden estar dos anys o més sense. "També té a veure amb si, després de tot, la teva parella et continua atraient o si tota l'atracció sexual que puguis sentir ha quedat enterrada perquè ara et sents només mare, ja sigui per un tema individual o perquè et fan sentir així".

Pregunta feta per Marta R.

stats