Embaràs 19/08/2016

Lactància materna i calor: 7 consells per donar el pit a l'estiu

Experts en lactància materna repassen les mesures a tenir en compte perquè la mare i el nadó portin una lactància òptima a l'estiu i es proporcioni una correcta hidratació a la criatura

A.f.
5 min
Una de les fotos de l'exposició 'Lactancia infinita', del madrileny Gaby Riva

Si superar la calor de l'estiu és difícil, encara pot ser més complicat per a la mare que està donant el pit i per al nadó que lacta, ja que l'augment de les temperatures té efectes físics directes en tots dos. Els experts de Top Doctors fan un repàs de les necessitats i mesures a tenir en compte per superar l'estiu, tant a casa com si es realitza un viatge vacacional.

Com afecta la calor el bebè?

Atès que el metabolisme dels nadons és més ràpid que el dels adults, tenen més risc de deshidratació. Per mantenir el nivell adequat d'hidratació els especialistes recomanen donar el pit a demanda, sense excepcions, sempre que el nadó vulgui, i escurçar el temps entre les preses. Però, com sabem que el nostre fill pot estar deshidratat?

"El nen sol demanar-ho quan ho necessita i a l'estiu més sovint amb plor", indica la Dra. Cristina Bonjoch, especialista de la unitat de pediatria PAIDO-DEX, de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona i membre de Top Doctors. "Però hi ha molts altres símptomes que indiquen que el nadó està assedegat, com són els cops de cap, treure sovint la llengua i portar-se la mà a la boca, la reducció de l'orina o bé orina concentrada, d'aspecte fosc i olor més forta". Altres indicadors d'alarma podrien ser la somnolència, la irritabilitat, la suor freda, la pèrdua de vitalitat habitual o l'augment de la freqüència cardíaca i respiratòria.

Com afecta la calor la mare?

La mare que està donant el pit pateix un augment de la temperatura corporal per dos motius: la mateixa calor estiuenca i el continu contacte directe amb el nadó durant l'alletament. La transpiració augmenta i es produeix una reducció de la hidratació natural que dóna lloc a la disminució de llet. El Dr. Gonzalo Oliván, pediatre al Centre de Pediatria i Adopció Internacional de Saragossa, destaca la importància de "beure suficient aigua o líquids al llarg del dia, que mare i nadó portin roba de teixits lleugers i frescos, buscar llocs frescos al resguard de la calor i del sol per realitzar les preses, tenir una ampolla d'aigua a mà per evitar interrompre-les per la set i col·locar una gasa fina entre la pell de la mare i la del nadó per reduir l'augment de temperatura corporal de tots dos pel contacte directe".

L'estiu pot provocar en la mare lactant un augment de la irritabilitat, l'apatia i el cansament derivats de les altes temperatures. Així mateix, els seus nivells d'oxitocina augmenten quan el bebè succiona i li produeix set. "No hi ha cap problema a beure durant la presa, al contrari, cal fer-ho", subratllen els experts.

Cal donar-li aigua al nadó?

El 88% de la llet materna està composta per aigua, per la qual cosa el bebè no necessita aigua entre presa i presa si té menys de 6 mesos i està prenent el pit a demanda. A partir dels 6 mesos, si ja ha iniciat la ingesta d'un altre tipus d'aliments, podem oferir-li aigua en got (no directament de l'ampolla ni en biberó) de tant en tant. "Si se li ofereix el pit abans de les farinetes o purés, tal com es recomana durant el primer any, probablement no necessitarà aigua i no la voldrà. A mesura que es va fent gran i pren més quantitat d'aliments sòlids, generalment beurà l'aigua que se li ofereix", assegura el Dr. Oliván.

Quina dieta ha de portar la mare?

El Comitè de Lactància Materna de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recomana menjar 5 vegades al dia i portar una dieta variada que inclogui tots els tipus d'aliments amb una aportació mínima de 1.800 calories diàries. A l'estiu les verdures i les fruites de temporada (en forma d'amanides, sopes fredes, macedònia, sucs, batuts o peces senceres) són les grans aliades per a la mare lactant, ja que aporten hidratació i nutrició a parts iguals.

Què ha de beure la mare per tenir una bona lactància?

Principalment aigua i sucs naturals, entre 2 i 3 litres al dia o el que li demani el cos. S'han d'evitar els refrescos ensucrats i les begudes estimulants (refrescos de cola, cafè, te), i per descomptat estan contraindicades les begudes amb alcohol.

Quins són els requisits de conservació de la llet materna?

Si és necessari extreure llet materna per emmagatzemar-la i transportar-la, les altes temperatures poden fer que perdi les seves propietats o es contamini. És important extremar els hàbits d'higiene, netejant bé la zona del mugró i l'arèola, el tirallets i els recipients d'emmagatzematge. La mare haurà de mantenir sempre les mans ben netes. La llet pot refrigerar-se fins a 8 dies en nevera a una temperatura d'entre 0 i 4 ºC (sempre al fons, no a la porta) i no ha de romandre congelada més de dues setmanes.

Si es realitza l'extracció fora de casa, la llet pot conservar-se en una nevera portàtil ben refredada. El Comitè de Lactància Materna de l'AEP recomana que entre els 25 i 30 ºC de temperatura ambient, la llet materna extreta es refrigeri a la nevera abans que hagin transcorregut de 4 a 6 hores. Per sobre dels 30 ºC de temperatura ambient, la llet materna no pot mantenir-se fora de la nevera més de 4 hores.

Pot la mare fer 'topless' durant la lactància?

No hi ha cap contraindicació perquè la mare lactant realitzi 'topless', no obstant això, ha d'evitar les hores de més radiació solar (entre les 11 i les 16 hores). A més, ha d'utilitzar en tot moment protector solar (la crema no passa a la llet a través de la pell) i és important fer posteriorment un bon rentat del mugró i l'arèola abans de tornar a oferir el pit al bebè, perquè aquest no el xucli.

Set consells sobre lactància i estiu

  • No planificar un calendari turístic atapeït durant els primers mesos de lactància, especialment durant el primer mes.
  • Si el trajecte en automòbil és llarg, caldrà alletar el bebè en ruta. Es recomana parar i buscar una posició còmoda i fresca per a tots dos, sense presses, encara que suposi allargar el temps del viatge. Si es viatja amb tren o amb avió, el bebè anirà als braços de mare (amb un cinturó especial) i ella pot donar-li el pit en qualsevol moment.
  • Tant la mare com el bebè han de vestir roba lleugera i fresca. Col·locar una gasa fina entre la pell de la mare i la del bebè durant la lactància, per reduir la temperatura corporal de tots dos.
  • Tenir sempre a mà una ampolla d'aigua per evitar interrompre la presa per la set que apareix durant l'alletament.
  • Buscar llocs frescos al resguard de la calor i del sol per realitzar la presa. Si s'està dins de casa i fos necessari, es recomana tancar finestres i abaixar persianes. Si s'utilitza ventilador o aire condicionat, o s'està en un local on hi ha ventilació, cal procurar evitar l'exposició del nadó al flux d'aire.
  • Els experts insisteixen en la importància de donar el pit a demanda, cada vegada que el bebè vulgui, i no donar-li aigua entre les preses si té menys de sis mesos.
  • Per controlar que el nadó estigui ben hidratat, ha de mullar 6-7 bolquers durant el dia.
stats