Criatures 10/11/2012

Qui em cus els botons?

M. Jesús Comellas
2 min

Que no hi ha els botons? Per què cauen? Per què les vores es descusen? Encara avui dia calen agulles i fils? Doncs sí, i les necessitem per poder cosir. I sort que en moltes famílies hi ha una àvia que en sap i ho fa. La qüestió és: per què no s'ensenya a cosir els botons, les tiretes de les bates o de les jaquetes per poder penjar-les a l'escola i evitar les catifes que es fan amb la roba que cau perquè no es pot penjar o és massa gruixuda? També hi ha altres situacions, ni que siguin puntuals, que cal poder resoldre: un petit estrip o el botó que ha caigut i fa caure els pantalons o les faldilles i tantes altres situacions prou freqüents, petites però que generen maldecaps.

En altres temps hi havia inclosa alguna activitat a l'escola que afavoria aquest aprenentatge, especialment per a les nenes. Però és una necessitats de tots, nenes i nens, i cal pensar que aquestes activitats manuals permeten desenvolupar moltes habilitats interessants: enfilar una agulla, cosa gens fàcil, després passar aquesta agulla sense que el fil surti del forat i, sobre tot, evitar la punxada, ai! Potser és aquesta por, més enllà de la prudència, la que fa pensar que les criatures no poden tocar res que pugui implicar un cert risc. Com una agulla. Seria millor pensar que aquestes habilitats repercuteixen en activitats més enllà de les necessitats: treballs manuals, decoració, pintura i un llarg etc. i fins i tot té fortes implicacions professionals.

Evidentment l'agulla té un petit risc i per això no cal donar-la als 4 anys. Però també hi ha el ganivet a taula, les tisores per retallar i altres estris que cal manejar amb cura. El que és important és que aprenguin com es fan servir aquests estris, crear un espai de seguretat quan es fa l'activitat i tenir cura de l'ordre i el lloc on es fa, sense atabalaments, ni corredisses. Però també cal evitar aquestes barreres i pors que porten que a l'adolescència encara no hi hagi aquesta habilitat adquirida. S'ha passat el límit de la prudència i s'ha arribat a la incompetència.

Sempre es pot inventar una activitat o taller de treballs manuals per fer aquest aprenentatge, però si no es fa d'una manera habitual no es podran resoldre les situacions de la vida de cada dia. Sort que també de manera creixent apareixen botigues que ofereixen aquest servei!

stats