Criatures 22/03/2014

Com els eduquem en l’ús del Facebook?

Consells i recursos per garantir perfils segurs

Trinitat Gilbert
2 min

Facebook és per als joves el que el pati o el carrer era per als pares: un element lúdic més. “Una criatura educada amb comportaments exemplars de respecte, confiança i honestedat sabrà interactuar a la xarxa social amb els mateixos valors”, explica Josep Oriol Pujol, director general de la Fundació Pere Tarrés.

Segons una enquesta que la Fundació ha fet juntament amb la companyia Facebook, el 70% de les famílies tenen agregats els fills als seus perfils i, per tant, hi interactuen i ho viuen amb normalitat. “Deixa de ser normal i es converteix en preocupant quan els pares només estan amoïnats per la informació que pengen els fills”, continua Pujol. “Si hi ha normalitat en la interacció, que vol dir parlar-ne de manera habitual, i escoltar-los, sobretot escoltar-los, no caldrà el paper de policia, que és el que pot provocar el rebuig dels joves”.

El mateix director de la Fundació Pere Tarrés, confessa que, com a pare, hi ha situacions familiars que les ha resolt més fàcilment amb correus electrònics que cara a cara, perquè per correu n’han pogut parlar més a fons. “M’he esforçat per ser capaç de dialogar-hi mitjançant el seu canal, que és el digital i també el de les xarxes socials”. I justament aquest és el consell principal per a les famílies: estar presents a les xarxes.

Dit això, Nele Verhostadt, directora d’acció digital de la Fundació Pere Tarrés, explica que Facebook permet configurar el compte amb seguretat i privacitat, de manera que es pot triar qui pot veure què. “Hi ha uns recursos bàsics que permeten fins i tot denunciar el que es consideri que s’ha de treure de la xarxa”, explica. Al mateix temps, Natalia Basterrechea, directora d’assumptes públics de Facebook a Espanya, apunta que amb el programa, “inèdit”, que han posat en marxa amb la Fundació Pere Tarrés volen apropar-se als pares per fer-los saber de manera pràctica, mitjançant tauletes, com fer servir les eines preventives.

“Són tres recursos molt senzills i fàcils de trobar: el centre de seguretat per a famílies, que dóna respostes a les preguntes dels pares; l’espai de privacitat, i el centre d’ajuda, que permet denunciar el que calgui”.

stats