A cada edat, una responsabilitat

Algunes pistes

Als 3 anys

Poden començar a tenir hàbits d’independència. En aquesta edat comencen a fer ells algunes activitats relacionades amb l’alimentació o la higiene.

Als 5 anys

Els nens poden vestir-se sols i recollir les joguines amb ajuda, rentar-se les mans i les dents. També poden fer tasques de casa com portar el pa o els coberts a taula o posar la roba bruta dins del cistell. Activitats que es poden proposar com un joc.

Als 6 anys

Ja està preparat per fer petites feines de casa i l’escola: pot fer servir els coberts per menjar (tot i que se l’ha d’ajudar si té dificultats amb el ganivet), pot parar i desparar taula (però no demanar-li que porti un plat de sopa calenta, per exemple), pot dutxar-se sol (també se l’ha d’ajudar a rentar-se i esbandir el cap), pentinar-se o recollir joguines. En aquesta edat ja reconeixen els seus errors i tenen la capacitat de disculpar-se quan fan alguna cosa incorrecta.

Amb 7 anys i en endavant

Han de mantenir la seva habitació ordenada i ajudar en les feines de la llar com plegar roba o ajudar a fer el llit. Poden llevar-se amb el despertador i preparar-se la roba i el material per anar a l’escola. Depenent de l’entorn, el trànsit, la distància i la seva maduresa, a partir dels 8 anys poden començar a anar sols a escola. Si tenen paga setmanal, poden començar a administrar-se-la i solucionar problemes quotidians, comptant sempre amb el suport dels pares.