Contingut patrocinat

Tres motius per redescobrir el Zoo de Barcelona

Circuits educatius per sensibilitzar infants i adolescents i nous espais per protegir animals en perill d'extinció són algunes de les novetats

Redacció
4 min
Una família de visitants observant una jirafa

BarcelonaAmb el benestar animal com a prioritat, el Zoo de Barcelona continua transformant-se cap a una casa de conservació de la biodiversitat del planeta, recerca científica i sensibilització cap als animals. Es tracta d'un espai ple de vida a redescobrir. Alguns circuits educatius per sensibilitzar els infants i els adolescents i alguns espais nous per protegir animals en perill d'extinció són algunes de les novetats que ha anat implementant el Zoo de Barcelona, que cada dia es reinventa per dur a terme la tasca de conservació de la fauna alhora que cuida tots els seus habitants.

Cuidadors i cuidadores fan de guies per explicar en quines situacions viuen, quina és la seva realitat diària i què pot fer la humanitat per preservar-los. I és que sembla mentida, però es pot fer molt amb petites accions. Més de 30.000 espècies d'animals estan actualment en perill d'extinció i el Zoo utilitza l'educació, l'eina més poderosa per canviar el món, per conscienciar sobre el tema.

Hipopòtams, lleons i centenars d'animals formen part d'aquesta aventura. Us expliquem tres motius rellevants per anar a redescobrir el Zoo.

El Zoo de Barcelona amaga escenes espectaculars

1. La cura dels animals

Fa anys un zoo era més una atracció pensada per a l'entreteniment que una institució que vetllés pel bé i les necessitats dels animals. Però això és cosa del passat. Des de fa uns anys, la majoria d'aquests espais s'han tornat rellevants, i, fins i tot imprescindibles, per poder preservar tota la biodiversitat del planeta. També són claus a l'hora d'educar des de l'experiència, observant en carn pròpia com viuen els animals i activant l'empatia en els visitants. A qui no li mou veure com el canvi climàtic afecta l'espècie que té davant i que està plena de vida?

També és font de moltes recerques científiques que ajuden a entendre què necessiten aquests animals per poder sobreviure. De fet, el 2019 el Zoo de Barcelona va aprovar un pla per reformar-se i per estar cada cop més alineat amb el seu objectiu principal: la conservació i la cura de les espècies per sobre de tot. Tot això seguint fil per randa el que les institucions científiques i entitats oficials recomanen, treballant braç a braç amb organitzacions mediambientals i animalistes tan importants com WWT o UICS, entre altres. Per aquest motiu, s'han compromès a reduir el nombre d'espècies i a prioritzar les més properes en el territori i les que estan en risc d'extingir-se, fomentar actuacions per frenar la desaparició d'espècies, crear nous espais per reproduir millor com viuen i fomentar els valors ambientals en tothom que hi vagi. Les explicacions recorden de manera molt assertiva què és el que hem de fer perquè tota la fauna visqui en harmonia amb nosaltres.

Tres girafes menjant al Zoo de Barcelona

2. Espais ben salvatges

Els animals més salvatges i els que estan en perill d'extinció necessiten que els tractin com reis de la selva que són. Gràcies al pla de remodelació del 2019, hi ha més espais que mai per recrear a la perfecció els entorns on viuen animals tan carismàtics com els dragons de Komodo o alguns invertebrats.

La visita permet passejar pel circuit interpretatiu de la sabana del Sahel, una bioregió de l'Àfrica que es troba en perill pel canvi climàtic, i entendre com funciona tota la xarxa d'animals, com es relacionen entre ells, mentre es connecta amb la seva experiència. El visitant trobarà grans mamífers i altres espècies més petites. L'experiència està plena de rugits de lleó, tant de terra com de mar, i permet sumar-se, a l'hora de dinar, als lleons de mar per veure què és el que els sembla tan deliciós. Els cuidadors expliquen amb detall què els passa pel cap. 

Al laboratori d'invertebrats expliquen les curiositats més invisibles sobre aquests rèptils, que semblen criatures tan petites al nostre costat, però que no ho són gens ni mica. L'experiència permet descobrir com viuen i quina funció tenen en tot el sistema mediambiental. I aquests recorreguts són només un exemple, ja que es poden descobrir molts altres ecosistemes. Anar el zoo es convertirà en una experiència salvatge, divertida i profitosa per reflexionar sobre com tractem la natura.

La recerca, que també és part del nou model del Zoo, es fa braç a braç amb els principals centres d'investigació en biodiversitat

3. Una missió conjunta: preservar la biodiversitat del planeta

El Zoo Club ja té més de 84.000 membres que estimen la natura i s'impliquen en la seva protecció d'una manera emocionant i divertida. I també compta amb les aliances de diverses organitzacions animalistes i mediambientals perquè el Zoo es transformi cada cop més mantenint-se coherent amb la seva missió: millorar la vida dels animals i les espècies.

La recerca, que també és part del nou model de Zoo, es fa braç a braç amb els principals centres d'investigació en biodiversitat del país amb objectius molt clars: la conservació de les espècies, al benestar animal i als estudis sobre la cognició. Són recerques amb molta ètica.

I, per si això fos poc, el Zoo ha dissenyat un programa educatiu per a escoles i instituts, alineades en el currículum en la defensa del medi ambient i el respecte per la biodiversitat. L'objectiu és que les noves generacions creixin conscienciades i amb esperit de lluitar per un món millor. Un pla molt tendre que posa la pell de gallina i la ment a punt per ser partícips de la solució cap a un món més sostenible i amorós amb els animals.

L’educació, l’eina més poderosa per canviar el món

Actualment, més de 30.000 espècies d’animals estan en perill d’extinció, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), una xifra que, malauradament, creix any rere any. Ens enfrontem a la sisena extinció massiva, aquest cop provocada per l’home, i en aquest context de crisi ambiental, climàtica i natural treballar per la conservació de la biodiversitat és una necessitat urgent que ens apel·la a tots. Els zoos especialment tenen un paper molt important en la interpretació d'aquesta crisi global, ja que el seu potencial per contribuir a la conservació d’espècies i hàbitats és molt gran. Per respondre adequadament a aquest repte, el Zoo posa tots els seus esforços en els seus tres eixos d’actuació per a la preservació del planeta: la conservació, la recerca i la sensibilització, amb el benestar animal com a prioritat transversal ineludible.

Un dels objectius del Zoo de Barcelona és acostar la ciutadania als principals reptes als quals ens enfrontem a l’hora de preservar la biodiversitat i aconseguir així que la societat assumeixi com a prioritària la conservació i el benestar animal. Per aquest motiu treballa en projectes de sensibilització i ofereix experiències educatives i divertides per a tota la família que permeten aprendre, sorprendre’s i divertir-se al mateix temps.

Des del Zoo, proposen experiències emocionants que ajuden a conèixer i estimar més l'entorn natural. A més, aquests mesos d’estiu en els quals les temperatures són tan altes, el Zoo et proporciona espais d’ombra perquè hi estiguis a gust, a més dels espais de restauració perquè gaudeixis de la gastronomia de proximitat en espais frescos.

 

stats