Contingut patrocinat
Criatures 10/03/2023

Tocar el piano, un plaer a l’abast de tothom

El concurs internacional Maria Canals torna a posar a l’abast de tots els ciutadans, especialment els més joves, l’accés a la música

3 min
El Maria Canals Porta Cua té la missió que el piano de cua estigui a l'abast de tothom.

Del 19 al 30 de març se celebrarà a Barcelona la 68ena edició del Concurs Internacional de Música Maria Canals, que aplegarà els millors joves talents del piano de tot el món seleccionats entre 229 candidats i candidates de 41 països. Finalment, seran 78 concursants de 28 països que optaran a emportar-se el prestigiós concurs, degà dels concursos de música a Espanya i que se celebrarà al Palau de la Música.

Més enllà de l’activitat pròpia del concurs, el Maria Canals consolida el seu programa educatiu, divulgatiu i social, emmarcat en el que es denomina OFF Concurs. Ho explica el director del concurs, Jordi Vivancos: "Aquest programa vol fomentar la pràctica musical entre el conjunt de la ciutadania. És un projecte que dura tot l’any però que aquests dies tindrà el seu punt culminant. A diferència del concurs, on es busca l’excel·lència i la professionalització, a l’OFF Concurs volem reivindicar que qualsevol persona pot accedir a la pràctica musical, responent a aquesta visió més divulgativa i integradora que defineix el programa".

Una de les iniciatives de més èxit de l’OFF Concurs és el Maria Canals Porta Cua, per la visibilitat que suposa durant el període del certamen, però també durant la resta de l’any. Consisteix en posar pianos de cua en diversos espais públics i accessibles de Barcelona, Catalunya i Espanya –com ara hospitals, estacions de tren o universitats–, de manera que estiguin a disposició de qualsevol persona que els vulgui tocar, en sàpiga o no, sigui quina sigui la seva edat i sigui quin sigui el seu nivell o estil musical. Com apunta Vivancos, "és una iniciativa que agrada molt per la seva senzillesa i pel fet que posar un piano de cua en un espai públic qualsevol és una acció que trenca barreres i acosta la música a tothom". Sovint s’identifica el piano de cua amb un instrument innaccessible i elitista: "Posar-lo a l’abast de tothom ajuda a trencar barreres culturals i econòmiques. Tothom en pot gaudir a la seva manera i resulta una experiència única". A més, en els pianos, puntualment s’hi organitzen activitats protagonitzades per estudiants de música, professionals i artistes pluridisciplinars. En aquesta 68ena edició es tornarà a fer la marató a la plaça Reial, el 17 de març, i el gran desplegament de deu pianos al passeig de Gràcia, el dia 18.

El 18 de març hi haurà un gran desplegament de pianos al passeig de Gràcia de Barcelona.

Un programa educatiu integrador

Seguint aquesta voluntat d’acostar la música i el piano a tots els públics, el director del festival Maria Canals destaca el fet que en aquesta edició, per primera vegada, comença una activitat del Maria Canals Integra en què es posaran pianos de cua en centres d’educació especial. "Farem una primera prova en quatre d’aquests centres, en una activitat dinamitzada, per intentar que ells també puguin gaudir d’aquest instrument".

A banda, un any més impulsen el Maria Canals Educa, que promou activitats educatives per donar a conèixer el repertori pianístic i generar interès per aquest instrument. Com explica Jordi Vivancos, el piano és l’excusa. "El que volem és generar interès per la música i fomentar la pràctica musical entre els més joves. Entrem en contacte amb les escoles i impliquem els alumnes en diverses activitats com masterclasses o fent que vinguin al Palau a escoltar les proves del concurs. Sobretot en gaudeixen molt els que estudien música, i ens agrada que vegin que hi ha futur". Podeu consultar tota l’activitat de l’OFF Concurs a https://www.mariacanals.org/off-concurs/.

Pianos per a tothom!

En el marc de l’OFF Concurs, l’organització promou dues activitats per fomentar la pràctica musical entre tots els públics, però pensant especialment en la canalla. Es tracta de l’Em toca! i el Tu hi toques? En el primer cas, l’organització s’adreça als barris de Barcelona amb un percentatge més alt de població en situació de vulnerabilitat social. Vivancos en diu: "Aquest és el projecte més social, ja que volem fomentar la pràctica musical entre nens i nenes en situació de vulnerabilitat. Portem pianos a barris com Ciutat Meridana o Sant Martí i fem que totes les escoles triïn cada any un nen o nena per cada grup classe, que rebrà una beca de dos anys per tocar el piano. Una iniciativa que implica autoestima per a aquestes criatures i treballar aspectes que van més enllà de la música". Per la seva banda, el Tu hi toques? és una acció en què conviden la gent i les escoles a gravar un vídeo tocant el piano: "Té l’objectiu de donar testimoni del fet que tocar el piano és una activitat molt xula. Més enllà de com toquen, l’important és aquest testimoni, que pot engrescar altres persones a provar-ho". Si us hi animeu, heu de compartir els vostres vídeos amb el hashtag #johitoco.

 

stats