Criatures 29/11/2014

Toc and Roll. Vols que fem una cançó?

Els dispositius mòbils, com ara les tauletes, també serveixen per compondre música, com han comprovat els nens i nenes que han participat als tallers Toc and Roll

Esther Escolán
2 min

Les criatures, avui en dia, ja no neixen amb un pa sota el braç, sinó amb un dispositiu mòbil - smartphone o tauleta- que, segurament, dominaran abans que arrenquin a parlar i caminar. Les aplicacions mòbils han esdevingut unes aliades d’excepció en el dia a dia dels més grans, però els infants també s’han convertit en uns dominadors nats d’aquestes noves eines que els permeten divertir-se i aprendre a parts iguals. I és que... ¿qui no ha vist algun marrec enganxat a una pantalla tàctil en els últims, posem per cas, cinc dies?

Música, mestre!

Els dispositius mòbils s’han convertit, com dèiem, en eines habituals de tota la família i han familiaritzat tots els seus membres -grans i petits- amb un nou entorn digital que ofereix un ampli ventall de possibilitats. Unes possibilitats que fa uns dies es van posar de manifest durant els tallers Toc and Roll, a càrrec dels músics David Carabén, Miqui Puig, Joan Colomo i Óscar D’Aniello, i celebrats al Mobile World Centre de Barcelona.

Els quatre músics van ensenyar a una cinquantena de nens i nenes d’entre quatre i vuit anys a compondre les seves pròpies cançons mitjançant l’apli Toc and Roll, a través de la qual els nanos van poder escollir els instruments i els ritmes de la cançó, barrejar-los i incorporar-hi després les seves veus.

Es tracta d’un procés del qual grans i petits destaquen la diversió i la llibertat d’acció de què van poder disfrutar els petits músics, que van poder deixar volar la seva imaginació i creativitat.

Óscar D’Aniello, de Delafé y las Flores Azules, subratllava que els nens d’avui “tenen la gran sort de tenir a l’abast aplicacions mòbils que fan que la música esdevingui un joc i que aprendre sigui senzill i divertit”.

Treball en equip

En grups de tres, cada equip va treballar amb un dels músics per elaborar la seva peça mitjançant Toc and Roll, un estudi musical per a tauletes desenvolupat per Minimúsica que permet barrejar instruments i crear melodies de manera intuïtiva, visual i divertida. Un aspecte que també destaca David Carabén, de Mishima: “Aquest tipus d’aplicacions són una bona eina d’aprenentatge, ja que permeten desconstruir ràpidament una cançó i ser conscients de tots els elements que la formen”.

Al final de cada sessió els participants van escoltar les cançons creades per la canalla i van escollir, juntament amb els seus professors i l’equip de Minimúsica, les que consideraven les millors peces. Unes peces que ja es poden escoltar en forma de playlist als canals de SoundCloud i YouTube de Mobile World Capital Barcelona i Minimúsica.

stats