Criatures 26/04/2014

Per què tenim fills?

Per tenir un fill les persones es mouen pels sentiments i pel bon record que tenen de la infantesa. En canvi, les que no en volen recorren a raons per defensar la seva decisió

T.g.
2 min

“La gent no sap per què vol tenir fills”, diu el sociòleg Salvador Cardús, degà de la Facultat de Ciències Polítiques i Sociologia. “Les grans decisions es prenen més amb el cor, amb els sentiments i la intuïció, que no pas amb raons. I quan hi ha raons, generalment són racionalitzacions, és a dir, autojustificacions”. De manera que les raons, segons el sociòleg, “pesen, sobretot, a l’hora de no tenir-ne, de fills: feina, diners, espai...” En canvi, a l’hora de decidir tenir-ne, només que tinguem un bon record de la nostra infantesa n’hi ha prou”, assegura Cardús.

El periodista Xavi Coral està segur que no vol tenir fills. “No estic en contra dels que en tenen, perquè els veig feliços, però jo no en vull tenir perquè hi ha moltes coses que m’interessen més a la vida”. Dit amb altres paraules, Coral veu que els pares sacrifiquen situacions vitals pels fills, i com que ni ell ni la seva parella senten il·lusió, doncs han decidit clarament no tenir-ne. “Segur que amb il·lusió es renuncia amb alegria a tot, per això els entenc, però nosaltres no hem sentit aquesta crida”.

Ells són els únics de la seva colla d’amics que no tenen fills: “Per això som els que organitzem trobades per veure’ns i els traiem de la seva vida quotidiana, perquè, si no, no els veuríem mai”.

Coral també explica que el fet de no tenir fills li permet ser actiu socialment. “Col·laboro en organitzacions, ONGs benèfiques o presento actes socials als quals dedico temps perquè en tinc per donar-ne als altres, perquè puc ser actiu socialment”.

Arguments

A l’hora de pensar alguns arguments tòpics per convèncer per tenir fills, com ara “Vull deixar alguna cosa meva al món”, Xavi Coral no en troba. “Concretament aquest de deixar alguna cosa al món el rebato, perquè és pretensiós; jo no sé si el món necessita que hi deixi jo alguna cosa”, reflexiona. És més, el periodista, que presenta el programa Divendres de TV3, troba que alguns pares “tenen fills per poder-se realitzar ells mateixos”.

Coral diu que alguna vegada s’ha sentit a dir que no tenir fills és ser egoista, però no se’n sent perquè, justament pel fet de no tenir-ne, pot dedicar el temps que hi dedicaria a fer coses per a la societat. Ara bé, reconeix que no tenir fills no és una decisió que sigui fàcilment acceptada per la gent, i que ha hagut de donar moltes explicacions. Rient afegeix que “és gairebé tan difícil com sortir de l’armari”. I ho diu convençut, amb 43 anys. Tot i que, quan acaba, diu que no descarta que potser algun dia tindrà dubtes i s’acabarà decidint. No tot és blanc o negre.

stats