TRIBUNA OBERTA
Criatures 29/10/2016

Què és una farmàcia?

Col·legi De Farmacèutics De Barcelona
2 min

Fa uns dies, el doctor en pediatria Carlos González es formulava una pregunta en aquest mateix suplement: “Què és una farmàcia?” Doncs ens hem sentit interpel·lats i no volem deixar la seva pregunta sense resposta. La més òbvia és que una farmàcia és un establiment sanitari regulat per disposicions estatals i autonòmiques on, a més de ser responsables de la dispensació dels medicaments, també es facilita consell sanitari sobre productes que, sense ser medicaments, estan relacionats amb la cura de la salut. Ho són els complements nutricionals o productes de dermofarmàcia que, entre altres coses, s’utilitzen per tractar patologies com la psoriasi o l’atòpia. Sovint poden ser més visibles que els medicaments que requereixen una prescripció mèdica, en part perquè la llei estableix que aquests últims no poden estar a l’abast de l’usuari per evitar que hi accedeixin directament.

Però què més hi ha darrera d’una farmàcia? A Catalunya hi ha més de 3.100 farmàcies, on treballen gairebé 7.000 farmacèutics. El 99% de la població en té una al municipi on viu. I, tenint present que sempre podem millorar, i agraint totes les aportacions que es puguin fer per continuar-ho fent, sí que podem afirmar que estem satisfets de la feina que es fa atenent els milers de persones que hi passen cada dia. Moltes d’aquestes persones són pacients crònics i polimedicats, a qui s’ajuda amb el seguiment dels tractaments mitjançant sistemes personalitzats de dosificació, una iniciativa dels farmacèutics per evitar errors de medicació i interaccions entre fàrmacs.

Altres són visitants ocasionals que demanen consell sanitari davant un mal de gola o una irritació a la pell abans d’anar al metge. Altres s’hi acosten per fer-se la prova de detecció precoç de la infecció per VIH o per controlar els seus nivells de sucre o la tensió arterial. N’hi ha que hi van a buscar el tractament a base de metadona per deshabituar-se, o a deixar xeringues usades en alguna de les 267 farmàcies que en recullen voluntàriament a Barcelona, integrades en la xarxa del programa de reducció de danys, que arriba on altres recursos no poden arribar.

I fins i tot hi ha persones que van a la farmàcia per anticipar-se a un càncer de còlon i recte, perquè saben que està implicada en el programa de detecció precoç del departament de Salut, juntament amb hospitals i centres d’atenció primària i distribució farmacèutica. De fet, aquests usuaris, els que han participat en el programa, valoren l’actuació dels farmacèutics amb un 9,5 sobre 10. I és just aquí, l’orgull de professió, en la tasca sanitària que es duu a terme i que, no per menys visible, defineix menys la farmàcia, sinó tot el contrari.

stats