ESPECIAL FIET
Criatures 08/10/2016

La qualitat sempre augmenta

Com a assistents a la fira hem pogut gaudir del seu creixement en els darrers anys. Un salt qualitatiu que no deixa de sorprendre’ns

DAVID NOVELL i MONMA MINGOT
3 min
La qualitat sempre augmenta

Per la fira, poder acompanyar les companyies de les Illes Balears, fer-les créixer, ha estat des del primer dia una feliç obligació. I, ben agafats de la mà, hem aconseguit grans èxits. Oi que sí, David i Monma?

Any 2010: teníem tot just un any de vida, començàvem a caminar quan ens varen convidar a participar a la Fiet amb el nostre espectacle Yuru a la recerca de foc, un espectacle de conscienciació mediambiental en clau de clown. Era la nostra òpera prima.

Ha plogut molt des d’aleshores i ens hem anat establint en aquest complicat món de les arts escèniques. La il·lusió inicial amb què va néixer Clownidoscopio, que aleshores era un col·lectiu artístic de clowns arribats de diferents països i que es van trobar a Eivissa com a estudiants de la Bond’s International Clown School, s’ha anat transformant en constància, treball i dedicació absoluta per tal de tirar endavant un projecte que avui ja és una companyia professional reconeguda dins el panorama del teatre familiar a les Balears, i que també comença a tenir un nom en l’àmbit nacional i internacional.

Tot això no hauria estat possible sense el suport incondicional de Sa Xerxa i tot l’equip humà que la sustenta. La seva infinita dedicació per impulsar el teatre de les Illes Balears i la seva recerca per trobar noves propostes que arribassin des de les illes veïnes van fer que ens trobàssim. I així va néixer una relació tant en l’àmbit professional com en el personal, i es va crear un fort vincle entre nosaltres i Sa Xerxa. Tant n’Àngela com en Jaume varen creure en nosaltres des del principi i sempre, sempre, ens han ajudat i encoratjat a tirar endavant. Ens han proporcionat pautes i espai per créixer com a companyia i ens han donat ànims quan les coses no anaven del tot bé.

Encara que allò més important que ens han regalat, any rere any, a nosaltres i a moltíssims més artistes, programadors, distribuïdors, productors, gent vinculada amb el teatre i, sobretot, públic (que a cada edició és més nombrós), és la possibilitat de participar a la Fiet. En aquesta fira hem trobat, com a artistes de les Balears, l’espai perfecte per poder mostrar el que feim a professionals arribats de tots els racons del planeta, i en què hem teixit els fils que ens han duit i ens continuaran duent a participar en fires i festivals d’arreu del món, a més de donar-nos l’oportunitat de conèixer el teatre que s’està fent al territori nacional i internacional, i de regalar-nos, així, l’oportunitat de créixer observant les diferents maneres de treballar que tenen en cada país les moltes companyies de les quals hem gaudit en cada edició de Fiet.

Un altre punt per ressaltar d’aquesta fira és l’incommensurable esforç dels organitzadors perquè la fira cada any creixi en qualitat. El resultat d’aquest treball és que, ara per ara, podríem dir que la Fiet és una de les fires de teatre infantil i juvenil més importants de tot l’Estat, en la qual cadascú sap que gaudirà moltíssim tant professionalment com en l’àmbit personal, i en la qual pots deixar-te submergir, com a públic, en alguna de les propostes escèniques que ens du la fira. És un esdeveniment que és una finestra al món per a les companyies de teatre de les Illes Balears (tant per mirar cap a fora com perquè es pugui apreciar, arreu del món, el que s’està fent aquí).

I què podem dir de la implicació de tot el poble de Vilafranca de Bonany amb la fira... A tots els que hi participam ens fan sentir com si fóssim a casa. I es crea, així, un vincle molt especial amb aquesta petita població mallorquina, que, d’aquesta manera, contribueix al fet que la Fiet pugui continuar sent una realitat any rere any, tot fent-la patrimoni cultural, no tan sols de Vilafranca de Bonany sinó a tot el territori de les Illes Balears.

Com a assistents a la fira hem pogut gaudir del seu creixement en els darrers anys, un salt qualitatiu que no deixa de sorprendre’ns, ja que la qualitat de les propostes de les companyies nacionals i internacionals va sempre en augment. I crec que això ha fet que la qualitat de les companyies balears que hem anat creixent a l’empara de la fira també sigui cada vegada més gran.

És una sort que això sigui així, perquè el públic que assisteix any rere any a la fira és cada vegada més exigent. Aquesta generació de nins i nines de Mallorca tenen la sort de créixer veient teatre del bo, i s’estan convertint, gràcies a la Fiet, en uns veritables sibarites de les arts escèniques.

stats