Criatures 21/09/2013

Moc, moc! Que ve el metro!

El projecte educatiu de TMB, un operador de l'AMB, permet descobrir cada any a 9.000 alumnes com funciona el transport públic a l'àrea metropolitana

Gemma Castanyer
3 min

Sabeu com s'anomena la persona que condueix el metro: motorista o conductor? I si algun dia us hi perdeu què faríeu: esperaríeu asseguts al banc o avisaríeu per l'intèrfon a l'agent d'atenció al client? Sabeu on ens hem de situar quan pugem les escales mecàniques, a la dreta o a l'esquerra? Aquestes són algunes de les preguntes que els monitors del projecte TMB Educa faran als nens i nenes que visitin el metro a partir del mes d'octubre, gràcies a les visites que l'empresa organitza anualment: "L'objectiu és que coneguin el metro com a viatgers però que també l'humanitzin", explica Marisa Lesaca, coordinadora del Centre de Difusió i Informació a l'Usuari (CDIU) de TMB (Transports Metropolitans de Barcelona). "Els fem entendre que darrere una màquina hi ha persones que treballen les 24 hores perquè tots nosaltres puguem gaudir d'aquest servei públic. Que el valorin, el respectin, el cuidin i l'utilitzin adequadament", afegeix.

L'edat no és excusa

Quan la rutina es converteix en una aventura resulta molt atractiva, i sobretot si en aquesta aventura ens saluden per megafonia, ens regalen una gorra i ens pengen al coll un cartell amb el nostre nom i el dibuix d'en Moki, un divertit personatge que acompanya els més petits durant la visita al metro. Des de P-3 fins a batxillerat i cicles formatius, TMB Educa ofereix un programa d'activitats de suport als centres escolars per treballar tots els aspectes relacionats amb el transport públic de l'àrea metropolitana de Barcelona. TMB és el principal operador de transport públic de Barcelona que depèn de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i en aquest sentit l'oferta és àmplia: "Oferim des d'una visita a una estació de metro fins a la descoberta del Centre de Control de Metro (CCM), passant per 24 hores en autobús o una sortida a Montjuïc", explica Mario Armengol, responsable del projecte educatiu TMB Educa.

Des que el 2007 TMB Educa va començar a dotar de contingut educatiu i pedagògic les visites, l'acollida entre els centres educatius i formatius ha estat molt bona: "Anualment organitzem unes 350 visites per a un total de 9.100 alumnes", apunta.

Visites d'impacte

Cares de sorpresa, ulls com unes taronges, somriures per sota el nas i preguntes curioses. És tant l'interès que els escolars mostren durant les vistes organitzades per TMB Educa que el missatge no només arriba a l'alumne, sinó que s'aconsegueix un efecte indirecte entre els seus familiars: "Exemples com on has d'avisar si et perds; com cal comportar-se dins el metro; on t'has de situar a l'andana o perquè cal respectar les instal·lacions i el mobiliari els impacten tant que després arriben a casa i ho expliquen a pares i germans. Aquest ressò ens ajuda molt a fomentar el civisme i el bon ús del transport públic", explica Lesaca.

I aquest interès no només es percep entre els més menuts. Quan els adolescents visiten el CCM descobreixen una cara inèdita del metro: "Els mostrem el centre de control, els ordinadors, les pantalles que alerten d'una incidència o les càmeres que capten les imatges dels viatgers entrant i sortint de les andanes", diu. Des d'aquí es controlen els més de 373 milions de viatgers que cada any pugen a les vuit línies de metro que posa a disposició l'AMB. Com a entitat gestora del transport públic i la mobilitat a l'àrea metropolitana, a més del metro, l'AMB també posa a disposició 210 línies de bus que connecten 18 municipis de dia i de nit.

Per tal que alumnes i mestres puguin fer un treball previ a la visita, TMB Educa ofereix dossiers educatius que es poden descarregar gratuïtament des de www.tmb.cat .

stats