Criatures 26/05/2012

Mates en xarxa. Hi ha lloc per a Facebook a l'aula?

Vicenç Moliné
3 min
Mates en xarxa  Hi ha lloc per a Facebook a l'aula?

Els alumnes de primer de batxillerat tecnològic de l'Institut Cristòfol Ferrer de Premià de Mar tenen classe de matemàtiques a l'aula d'informàtica. La idea de fugir de la pissarra i de la rutina els agrada i arriben als ordinadors animats. A l'entrada els espera el professor, Bernat Ancochea, que també és el director del centre, i entre bromes (el dia anterior van fer una sortida en bicicleta i pocs van ser capaços de seguir el ritme del mestre), els apressa a seure i posar en marxa els ordinadors.

Amb només una hora de classe, el temps és or. El Bernat els dóna ordres concretes: avui faran servir una xarxa social pensada per a matemàtics. Els servirà per intentar posar en pràctica el que han après a classe. La xarxa social, batejada amb el nom de Sangakoo, és una creació d'una empresa catalana i va néixer pensada per a aficionats a les matemàtiques. La vocació és global i la web té versions en català, castellà, anglès i hebreu (Israel és un dels països amb un índex més alt d'ús de les noves tecnologies en l'educació). En el primer any ja han reunit 7.000 usuaris, però s'han trobat que els grups més actius són els formats per alumnes d'una classe. Aquests grups, que poden crear-se de manera tancada a gust del professor abans d' obrir-se a la resta de la comunitat d'usuaris, ja representen un 15% del total d'usuaris però Eulàlia Alemany, pedagoga de Sangakoo, opina que són el tipus d'usuaris amb més potencial per a la xarxa.

Sangakoo es basa en un mètode col·laboratiu per resoldre problemes. Un usuari pot proposar un problema matemàtic i un altre usuari el pot resoldre perquè després el primer usuari en revisi el resultat repassant tot el procés.

Els alumnes, però, no tenen tot el cap posat en les matemàtiques. Abans que la pàgina de Sangakoo, en molts ordinadors hi ha aparegut una altra pàgina web: Facebook. Els alumnes treballen en parelles i navegar i xatejar per la xarxa social per excel·lència és molt temptador. El Bernat ho sap i passeja buscant els que no paren atenció a Sangakoo. "El Facebook és un problema i vam intentar bloquejar-lo, però és impossible. Sempre troben algun truc per obrir-lo", es lamenta.

Fa poc que utilitzen la xarxa Sangakoo, però el Bernat s'aventura a preguntar a tota la classe què en pensen de treballar les matemàtiques amb un sistema com aquest. Hi ha un silenci expectant fins que un alumne diu: "Abans que fer-ho a la pissarra..." La resposta demostra poc interès per l'aprenentatge amb l'ordinador, que el Bernat considera normal, ja que "no tenen interioritzat l'ordinador com una eina per aprendre".

Noves perspectives

Pere Marqués és professor de tecnologia educativa de la Universitat Autònoma de Barcelona i comparteix aquest punt de vista. Per ell, la feina d'un professor és obrir noves perspectives als alumnes, i fer que vegin un ordinador com una eina per aprendre també és part d'aquesta feina. Tot i això, matisa que si es volen introduir les noves tecnologies a les aules, han d'anar acompanyades d'una important tasca de formació dels professors.

Els alumnes tenen la seva pròpia perspectiva. César Mulet, un alumne del Bernat, admet que Sangakoo permet veure els problemes matemàtics d'una altra manera, i la seva companya d'ordinador, Sofia Ardiles, busca aplicacions pràctiques més enllà de l'aula. "Quan estigui estudiant per a un examen i no entengui un problema, el podré posar a Sangakoo i un company de classe em podrà ajudar". Tot i això, reconeix que per a això ja té Facebook, on la classe hi té un grup. El professor també en reconeix alguns avantatges, però també perills, com l'augment de les distraccions.

En canvi, Margalida Capellà, que imparteix llengües clàssiques als alumnes de batxillerat humanístic, no els prohibeix entrar al Facebook. De fet, part de l'assignatura s'articula al voltant seu. Per ella, estudiar les llengües clàssiques també és estudiar tot el que les envoltava i demana als alumnes que comparteixin tot el que trobin per internet relacionat amb l'antiga Roma i la Grècia clàssica. La professora explica que no li agradava gaire però que s'ha adonat que "és una eina més pròxima, ja que sempre hi estan connectats". "Crec que té una part útil i s'ha de saber aprofitar abans que recórrer a la prohibició".

stats