Criatures 05/01/2013

La llet i els mocs

i
Carlos González
2 min

La llet de vaca provoca en algunes persones passions extremes. Almenys en les mares. Per a una majoria, la llet és un aliment imprescindible, d'excel·lents propietats i unes virtuts gairebé màgiques. Fora de la llet no hi ha salvació.

No poden suportar que el nen estigui un dia sense prendre llet i, per tant, recorren a qualsevol estratègia per fer-la més apetitosa: hi afegeixen sucre, cacau, o sucre amb cacau, o més cacau amb més sucre, o compren preparats de llet amb fruites i sucre, amb colorants i sucre, amb defenses i sucre... Amb l'altra gran obsessió nutricional, les verduretes, no: no hem arribat a aquests extrems. O potser és que cap fabricant ha pensat a vendre púding de bledes "natural" o "de gustos diferents" amb sucre i "bitxets bons". Si el nen vol llet, en pot prendre sense sucre i sense cacau; si no vol llet, no cal que en prengui. Com gairebé sempre, els nens menjarien aliments més sans si no insistíssim tant a fer-los menjar sa.

Però també hi ha, a l'altre extrem, un grup minoritari de mares que veuen la llet de vaca com un autèntic verí. Potser els partidaris de l'alletament matern en tenim part de culpa: tantes comparacions per demostrar que la llet materna és meravellosa han fet pensar a alguns pares que la llet de vaca és fastigosa. N'hi ha que donen als seus fills llet de cabra perquè han sentit dir que "és molt semblant a la llet materna", quan, en realitat, la llet de cabra i la de vaca són gairebé iguals (és sorprenent com es mantenen errors que es poden desmentir en 30 segons mirant a internet). D'altres opten per llet de civada o d'arròs, que, en realitat, no és llet sinó orxata. (A les farmàcies hi ha llet d'arròs per a nadons al·lèrgics a la de vaca, però és un producte al qual han afegit moltes substàncies que el nen necessita i que l'arròs no porta. La llet d'arròs normal és completament inadequada per a nadons.)

Un mite molt estès diu que la llet de vaca produeix mocs. Atès que els mocs són un mecanisme de defensa de les vies respiratòries contra les infeccions, es podria considerar un avantatge de la llet. Però diversos estudis, fins i tot amb placebo (llet de vaca o de soja amb saboritzant perquè no es noti la diferència) han mostrat que no, que la llet no produeix mucositat. Hi ha, esclar, gent amb intolerància a la lactosa o amb al·lèrgia a la llet (són dues coses completament diferents). També hi ha gent al·lèrgica a les maduixes, i això no vol dir que les maduixes siguin dolentes . Els que no som al·lèrgics ni tenim intolerància a la llet, en podem beure tranquil·lament. O podem no veure'n, si no en volem. Els aliments són com els futbolistes: tots necessaris, però cap d'imprescindible.

stats