Criatures 18/07/2015

Les famílies XL i XS necessiten més suport

Acompanyar famílies nombroses o monoparentals 

Paloma Arenós
3 min
Les famílies XL i XS necessiten més suport Quan més pot ser menys

Tant les famílies nombroses -de 3 fills o més- com les monoparentals -un o més fills menors de 21 anys, o de 26 anys si estudien, que conviuen amb una sola persona i en depenen econòmicament- solen necessitar uns recursos extres que els facilitin la vida. Els últims anys, a més de l’aixopluc oficial de l’administració -mai suficient per als afectats-, s’han creat diverses associacions i serveis per ajudar aquestes famílies, també conegudes com a XL i XS.

A Espanya hi ha més de 600.000 famílies monoparentals, una xifra que ha experimentat un increment d’un 78% en l’última dècada afavorit per la dissolució de matrimonis, el creixement de la immigració -en què l’estructura familiar de la mare soltera és habitual- i l’opció de tenir fills -per inseminació artificial o adopció- des de la solteria. Segons el II Informe dona amb responsabilitats familiars no compartides i feina, de la Fundació Adecco, “la forma més habitual de la família monoparental -un 60%-és l’encapçalada per una mare i un fill econòmicament depenent”, mentre que l’edat més habitual de la dona -un 42,4% de les ocasions- se situa en una forquilla d’entre 36 i 45 anys. Només un 11,4% dels homes dirigeixen una família monoparental, segons aquest estudi.

Les famílies nombroses són, en canvi, una espècie en perill d’extinció. La mitjana a l’Estat és d’1,26 fills per dona. El govern central va aprovar una deducció de 1.200 euros a l’any per a les famílies formades per tres fills o més, que se sumen a la que cobren les mares treballadores amb fills de 0 a 3 anys. A més, per a les famílies amb cinc fills o més l’ajuda és doble i cobren 2.400 euros a l’any o bé 200 euros al mes. Aquesta deducció se suma a 1.200 euros més en cas que algun dels menors tingui una discapacitat superior al 33% i, fins i tot, 1.200 euros si la discapacitat la té algun dels pares.

Serveis i descomptes

Després de constatar les dificultats del dia a dia d’aquestes famílies, Glòria Menchacatorre va crear les pàgines web Família XL i Família XS, dues plataformes de descomptes i avantatges en tot tipus de serveis i productes per a famílies amb el títol de família nombrosa o monoparental, respectivament, a Catalunya. “Portem més d’un any online i en aquests moments comptem amb més de 800 establiments a tot Catalunya que hi col·laboren, i també tenim el suport de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació Catalana de Famílies Monoparentals”, detalla.

Segons l’emprenedora, aquestes plataformes “són molt útils per a les famílies XL i XS, ja que els oferim descomptes en àmbits tan necessaris com l’alimentació, l’oci i la cultura, la roba i el calçat, el transport, joguines i puericultura, turisme i educació, tallers i cursets, entre d’altres”.

La Maribel Martín, mare de tres fills, de 12, 5 i 3 anys, ja ha fet servir la web www.familiaxl.com i reconeix que s’ha beneficiat “d’ofertes boníssimes”; sobretot culturals i d’alimentació: “Ens agrada molt sortir tots cinc, però segons on vagis gastes molt. Amb aquesta web et pots organitzar molt bé i triar moltes opcions a bon preu”, afirma. Per la seva banda, Sònia Bardají, presidenta de la Federació Catalana de Famílies Monoparentals, detalla que tenen dues línies de feina. “En una, la més política i reivindicativa, lluitem pels drets de tothom. I en l’altra oferim serveis a les famílies més desafavorides per evitar que empitjori la seva situació social”.

A la federació tenen un Racó Infantil per a nens de 0 a 3 anys perquè les mares puguin anar a treballar. “Si a la tarda encara treballen, tenim el servei de Famílies Col·laboradores, que és gratuït. Hi ha voluntàries que vénen a ajudar o recullen la criatura i se l’emporten a casa fins que la mare plega de treballar, a l’hora que sigui. És un dels serveis que funciona millor, perquè és el que més necessiten”, afirma. També hi ha un banc d’aliments, un servei de roba, un servei gratuït de gestió jurídica, un de psicologia, reforç escolar per als més grans i una teràpia amb adolescents. Aviat, anuncia Bardají, oferiran un sistema d’inserció laboral.

Quan més pot ser menys

-Les famílies nombroses tenen una bonificació del 45% de la cotització en la Seguretat Social per contractar una persona per a la cura dels fills i la llar.

-Tenen descomptes en trens, autobusos i vaixells i també en vols nacionals (entre un 5% i un 10%).

-A les universitats públiques paguen la meitat de la matrícula o, fins i tot, res. Tenen preferència en beques i processos d’admissió.

-Poden gaudir d’entrades més barates per a equipaments culturals de titularitat pública.

-Permís de paternitat ampliable a 20 dies.

stats