Criatures 12/12/2015

En aquest conte el protagonista sóc jo!

Parlem dels llibres personalitzats. Edicions exclusives en què el protagonista té cara, nom i cognoms. Precisament els del nen o nena que llegirà o a qui llegiran el conte 

Laura Pinyol
3 min
En aquest conte El protagonista sóc jo!

Si per fomentar l’hàbit de la lectura entre els més petits de casa és imprescindible que pares i mares expliquin, llegeixin i deixin tocar els contes, imagineu-vos que aquests contes tenen el nom, la cara i una història pròpia per a cada nen. Així va néixer Super Prota, una aventura que com les grans va néixer amb un gir vital de 180 graus. Jaume Homs, el seu fundador i director, és enginyer informàtic. Treballava d’alt executiu i viatjava per tot el món quan va patir una malaltia que li va fer “reconsiderar-ho tot” i entendre que “som aquí de passada”. “No em volia perdre esmorzar amb les meves filles o explicar-los un conte abans d’anar a dormir”, explica.

Això el va empènyer a aparcar la carrera professional i emprendre un projecte molt més personal, compatible amb estar amb els seus i que persegueix “encomanar la passió per la lectura”.

Un món imaginari

Allà on un adult hi veu un arbre, un nen hi veu un palau, un drac, un món estrambòtic per jugar. Aquesta és la màgia dels contes de Super Prota, “convertir els somnis i il·lusions en realitat”. Amb contes adreçats a nens de 0 a 9 anys es poden crear llibres personalitzats a través de la web ( www.superprota.com ) amb tots els elements possibles: text, il·lustració i història. Fins i tot es pot incorporar la fotografia a la cara dels personatges. O decidir si s’edita en català, castellà o anglès.

Així, els més petits potser descobriran el seu nom i la seva cara a La granja de la Maria, posem per cas, o al Bona nit, Pere. I si ja són més grans, se les hauran amb les aventures d’El bastó màgic, en què el sistema, a través d’un algoritme, hi fa aparèixer personatges que es vinculen amb el nom del protagonista, “indispensables tots per resoldre el misteri”. Històries úniques perquè “cada nen, cada nena, és també únic”.

La màgia del teu nom

Jugar amb el nom de cada protagonista és el que proposa l’empresa The Story Tailors -fundada recentment a Barcelona i vinculada a l’estudi d’animació internacional B-Water-, pensant a “recuperar els llibres de tota la vida, davant l’oferta de tantes pantalles”, expliquen els seus impulsors. La Màgia del Meu Nom ( www.lamagiadelmeunom.cat ) convida cada nen a un viatge màgic, ple de personatges entranyables i amb situacions que el protagonista resoldrà gràcies als valors positius que s’amaguen dins del seu nom: l’amistat, la generositat o la perseverança, en funció de les lletres que tingui. Per tant, “tots els noms hi tenen cabuda” i cada història serà diferent. El llibre està il·lustrat per Marta Vider i Andrés Arcos i els autors són Dirk Hampel i Cristina Broquetas.

La iniciativa és tot un èxit i des de la seva creació, a finals d’octubre del 2015, han editat ja més de 2.000 versions en català i castellà i aviat sortirà l’opció també de fer-ho en alemany.

Contes d’ahir per a protagonistes d’avui

Mireia Torras és l’autora que s’amaga darrere cada creació dels contes 100% fets a mà i en feltre d’Oita ( www.oita.cat ). Un petit llibre de titelles que reuneix els clàssics de sempre: La Caputxeta, Els tres porquets o El Patufet. Són edicions tan personalitzables que es pot encarregar, per exemple, que el Patufet es digui Patufet del Martí.

stats