13/04/2013

Al servei de les empreses

2 min

El departament de Benestar Social i Família de la Generalitat ha publicat un llibret titulat Un infant, quina il·lusió! amb l'aparent propòsit d'oferir consells als nous pares.

Si busca el títol a internet trobarà fàcilment el document en PDF. Se n'han publicat 80.000 exemplars, que s'enviaran per correu a les famílies, acompanyats d'una carta del president Mas. El llibret és un seguit de despropòsits. Dóna ordres taxatives en aspectes sense importància ("Feu cada vespre el mateix ritual"), però en el que és realment important no es compromet gaire ("Es recomana donar el pit al nadó sempre que sigui possible"). Us ho imagineu a la inversa? "Doneu el pit" i "Es recomana fer el mateix ritual, sempre que sigui possible".

A les il·lustracions hi he comptat un sol nadó que pren el pit i nou amb el biberó, incloent-hi pràctiques tan perilloses com deixar que un nadó es prengui tot sol el biberó (subjectant-lo amb mans i peus), o tan fredes com donar el biberó allargant el braç, sense ni tan sols treure l'infant del bressol (i això que diu que pit i biberó "són igualment útils per proporcionar l'estimulació que ha de rebre l'infant durant l'alimentació"). Dels autors no en diu res, i no sembla que cap grup de mares o cap associació d'educadors, infermeres o pediatres hi hagi col·laborat. Però la part més fosca és la publicitat. No és que hi hagi anuncis entre el text, com n'hi pot haver en una revista (que ja seria sorprenent en una publicació oficial), sinó que la meitat del text està format per anuncis patrocinats. Els consells sobre el bolquer són de Dodot ("Feu servir una tovalloleta dissenyada especialment", i aquí tampoc ho matisa amb un "sempre que sigui possible"); els consells sobre el biberó són de Blemil ("De vegades la lactància materna no és possible"); els consells sobre les farinetes són de Blevit (cinc línies per descriure les excel·lències dels "cereals" per a nadons, sense mencionar que contenen sucre o que pot menjar pa, macarrons o arròs bullit).

Seguim. Els consells sobre la introducció de nous aliments són de Mi Primer Danone: "Hi ha productes lactis amb llet de continuació específicament elaborats per a nadons..." Els consells sobre la hidratació són de Fontvella ("Recordeu que encara no té desenvolupat el sentit de la set [!!!]"). I així fins a catorze empreses a les quals la Generalitat ha venut el dret a accedir als nous pares i dir-los com (i amb quins productes!) han de tenir cura dels seus fills. Ens han venut i s'han venut. Si rep el llibret amb la carta del Botiguer en Cap, no oblidi llençar-lo al contenidor blau. Almenys, salvem alguna cosa del desastre.

stats