LAURA PINYOL

De colònies amb el meu gos!

L’Associació Catalana d’Excursionisme Caní 4 Turons organitza campaments d’estiu per a nens i joves i els seus gossos

De colònies amb 
 El meu gos! / FOTOS: ACEC Zoom

Si marxar de vacances implica, tot sovint, decidir què en fem dels animals de companyia, ¿us imagineu anar-vos-en de campaments i poder-vos emportar el vostre gos? Aquest és l’objectiu dels campaments que organitza l’Associació Catalana d’Excursionisme Caní 4 Turons per a nens i joves d’entre 6 i 14 anys. L’estiu passat va ser la primera experiència d’aquesta iniciativa pionera a Catalunya, i enguany organitzaran dos torns en què participaran fins a 18 inscrits. El DogCamp Junior, tal com s’anomena aquest campament, és, doncs, una oferta lúdica d’estiu pensada expressament per a petits que vulguin saber més coses sobre el seu gos.

Durant cinc dies, a Castellcir (Moianès), poden aprendre a conviure amb les seves mascotes, entendre el llenguatge del seu gos per establir-hi una bona comunicació i un bon vincle i, a la llarga, un millor comportament social. L’objectiu d’aquestes convivències és que a través del joc els nens aprenguin a integrar el seu gos com un més a la societat, que no comporti molèsties a la resta, mentre aprenen a resoldre problemes.

Per a Pere López Alsina, el president de l’entitat, la finalitat és “estimar aquest company de vida tan incondicional que és un gos”. Per això es busca “proporcionar una formació activa i progressiva del desenvolupament social de cada nen, ajudant-lo a relacionar-se amb altres companys i les seves mascotes”. Aquest esforç de teixir “vincle” ajuda a “fer-los molt responsables”.

BONES MANERES

Per a l’ACEC 4 Turons és imprescindible que els petits propietaris creixin amb bons valors per educar la seva mascota i eliminar, d’arrel, problemes de comportaments incívics, com podria ser no recollir les femtes al carrer o l’agressivitat que a vegades poden mostrar certs animals. D’aquesta manera, no només és important que eduquin el seu gos sinó que aprenguin a conviure amb comunitat, amb altres gossos. Per això, alguna de les sessions pràctiques que proposa el DogCamp Junior és aprendre a detectar aquest comportament en un animal i fer-hi front.

"No només és important que eduquin el seu gos sinó que aprenguin a conviure amb comunitat"

En aquesta estada es posen en pràctica diverses metodologies d’educació canina, i es posa especial atenció a l’educació en positiu o la cognitiva. Els coneixements s’adquireixen de la millor manera amb què poden aprendre els nens, “que és jugant”, una premissa que connecta perfectament amb els animals.

ENCOMANAR AFICIONS

Durant aquests dies de convivència, l’organització també fomenta el coneixement d’activitats físiques que poden fer-se amb una mascota com les bases d’agility (exercicis d’habilitat), el canicròs (córrer amb el gos), habilitats canines, bikejoring (anar en bicicleta amb el gos) i altres esports com el senderisme.

Precisament, des de l’ACEC 4 Turons, una entitat sense ànim de lucre que fomenta l’excursionisme amb gossos, organitzen regularment sortides de diferents nivells i actes solidaris, els beneficis dels quals es destinen a societats protectores d’animals, però també travesses d’alta muntanya de més complexitat i, fins i tot, viatges nacionals i internacionals. López Alsina explica que el centre “fomenta la muntanya i totes les activitats des del principi que es fan compartides amb el gos”. No hi ha límits: descens de barrancs, cims o esquí de muntanya. Però també teràpies assistides per a la mainada, etologia o modificació del comportament no desitjat.

"El centre “fomenta la muntanya i totes les activitats des del principi que es fan compartides amb el gos”

Pere López Alsina - President ACEC 4 Turons

El primer pas, per a molts nens, pot ser participar en aquest campament d’estiu tan peculiar. Cinc dies d’experiències compartides amb el seu millor amic, mentre amplien el seu cercle de relacions amb nous amics de dues i quatre potes.