Criatures 29/12/2012

El meu primer cap d'any sense els pares

Paloma Arenós
3 min
El meu primer cap d'any  Sense els pares

És una nit carregada de simbolisme i de màgia perquè ens acomiadarem del 2012 i donarem la benvinguda al 2013. Però per molts pares d'adolescents que marxen fora de casa a celebrar la revetlla de cap d'any amb els amics és una nit de nervis, espera i patiment fins que el fill torni a la llar, al cap d'unes quantes hores de festa. Per als experts, aquest és un neguit força normal, especialment perquè a fora del niu patern hi ha bars, pubs i discoteques, begudes alcohòliques, cotxes, excés de decibels... i la por de possibles excessos i temptacions de tota mena plana pel cap de més d'un.

I amb raó. Segons dades de l'ONG Controla Club de València, els joves s'inicien en el consum d'alcohol als 14 anys de mitjana, el 76,1% practica el botellón i d'aquests el 24,1% dels adolescents entre 13 i 20 anys que surten a la nit s'emborratxen un cop al mes. Segons aquestes fonts, el 12,8% dels adolescents beuran alcohol per primer cop per cap d'any. Un total de 700 centres educatius del País Valencià han participat en una campanya de la Fundació per a l'Estudi, Prevenció i Assistència de les Drogodependències per prevenir la ingesta abusiva d'alcohol. Des de l'entitat aconsellen "sopar bé i preparar un ressopó, planificar el transport per anar i tornar de la festa, i tenir clar que els joves no s'han de deixar portar per no acabar fatal i controlar els amics perquè no beguin més del compte ni prenguin drogues".

La sabadellenca Montse Pérez Creus, mare de la Laura, de 17 anys, i de l'Anna, de 14, es troba, per primer cop, que les dues adolescents passaran la nit de cap d'any amb la seva colla d'amics i amigues i han renunciat a la tradició familiar. "Fa una pila d'anys que un grup de vuit famílies celebrem el cap d'any al garatge de la casa d'uns amics comuns. Ens apleguem una quarantena de persones, entre tots portem el sopar i fem un quinto amb premis. És molt maco, però aquest any cap de les dues vindrà", detalla. La Laura va deixar de fer-ho el cap d'any del 2011 i se'n va anar amb la colla. L'Anna també té els seus motius: "És que ja no m'ho passo bé, perquè els joves que hi van són universitaris i no connectem i estar-m'hi fins a la matinada se'm fa etern". I quin és el seu pla? "Aniré a sopar a casa d'una amiga amb els seus pares. Ens preparen un menú sorpresa. I després, com que vivim a prop, quedem amb més amigues i vindrem a veure alguna pel·lícula i a jugar a la Wii, però cadascuna dormirà a casa seva".

Sortir de festa

Per aquesta nit única, l'Anna es posarà un vestit amb sabates amb talons i es maquillarà. La Laura també ho viurà amb calma. "Ens ajuntem una colla d'amics i anem a un local del centre i passem bona part de la nit xerrant i rient. No som de discoteca ni de beure. Anem de sucs", assegura. Els pares estan tranquils perquè les noies van a peu a tot arreu i no han d'agafar cotxes ni anar a llocs multitudinaris d'oci nocturn, com la Zona Hermètica, que ara s'ha rebatejat amb el nom d'OhSí, Sabadell!. En un total d'una trentena de locals s'hi apleguen 10.000 joves cada cap de setmana i en cap d'any -amb ofertes d'entre 20 i 30 euros l'entrada amb es consumicions- la moguda sol ser més. Després de les morts del Madrid Arena, la seguretat és vital per als operadors. "Reforcem els controls, tenim vigilància continuada amb la policia i personal al carrer que si detecta qualsevol problema, avisa", exposa Joan Cosp, president de l'Associació OhSí Sabadell!. Per evitar servir alcohol als menors d'edat, els majors de 18 porten una polsera que és intransferible.

L'hora de tornada tampoc no és un maldecap per a la família Soler Pérez. "Sempre li he dit que si és responsable per sortir, també ho és per tornar. I, per tant, cal veure què fem l'endemà i quins compromisos tenim, però sempre negociem un horari raonable. Per cap d'any, també", conclou la mare.

stats