T.G.

Una bona recepta: menjar bé i fer esport

Els Roca i els Gasol presenten un llibre de bons hàbits

Una bona recepta: menjar bé i fer esport / FOTO: GASOL FOUNDATION Zoom

El Lluís viu l’extraescolar d’atletisme com una llauna. Mentre que el seu millor amic, el Xavier, marxa cap a casa quan acaba l’escola per mirar els dibuixos d’ Intrepid man, ell es passa l’estona corrent. Al vespre, mentre el pare prepara una coca de sardines amb el Lluís i la seva germana Paula, el nen explica al pare que no hi vol anar més, que preferiria ser a casa mirant els dibuixos. El pare els alliçonarà, amb paraules, sobre la importància de fer esport. I alhora els anirà inculcant la saviesa del bon menjar, perquè la coca de sardines la prepararan amb verdures d’un hort urbà del barri on viuen.

Així comença el conte Els germans Gasol i Roca presenten el Lluís i el senyor Kandinski, que l’editorial Edebé publica l’1 de setembre. Un relat quotidià que reflecteix bé els neguits de les criatures. Les lliçons del pare tindran una pràctica en un aeroport, ple de gent, el dia que hi van a buscar la mare, que torna de Bèlgica d’un viatge de feina. El gos, acollit en una gossera, que volien regalar a la mare s’escapa, i el Lluís, sense adonar-se’n, començarà a córrer, saltant obstacles tal com ha après als entrenaments extraescolars d’atletisme. El final, amb l’aparició divertida dels germans Gasol i els Roca, dibuixats fidelment per l’il·lustrador Òscar Julve, el reservem per als lectors.

El cas és que el final del conte es completa amb unes fitxes plenes d’informació de cuina i de consells per a la pràctica de l’esport. Els germans Pau i Marc Gasol hi parlen de l’entrenament invisible: “És aquell que no es veu però ens ajuda a ser millor esportistes”. Segons els germans Gasol, els infants i els joves que volen fer esport han de tenir en compte quatre punts bàsics: 1) Portar una alimentació saludable i equilibrada. 2) Hidratar-se adequadament. 3) Tenir una bona higiene i cura personal. 4) Descansar bé.

Quan es practica esport, i encara amb consells dels germans jugadors de bàsquet, recomanen “passar-s’ho bé tant en l’entrenament com en la competició; respectar els companys i els rivals; guanyar amb humilitat i perdre amb esportivitat”. També és important evitar riscos, i això s’aconsegueix “portant l’equipament adequat”. Pau Gasol afirma: “Cal donar el millor d’un mateix; no sempre es guanya, però si saps que has donat el millor de tu, les derrotes s’accepten millor”.

Per la seva banda, els germans Roca recomanen dues receptes, una coca de sardines i una pizza de pollastre, que són fàcils de preparar per part de les criatures. “L’objectiu del llibre és promoure els hàbits saludables des de petits, per això els protagonistes els practiquen”, expliquen els germans Roca, que van presentar el projecte del llibre a la roda de premsa que van fer a Londres abans de conèixer que eren el millor restaurant del món. El 10% dels ingressos del conte aniran destinats a incrementar els índexs d’activitat física i també la qualitat dels aliments i la nutrició dels infants, com explica l’editorial catalana Edebé.