Tic Tac Tea

Rosa Aparicio

app: Monument Valley, un recurs per a adolescents amb TEA!

Monument Valley és una aplicació sorprenent. És un repte intel·lectual molt motivador i que, mitjançant un món inspirat en les imatges d'Escher, ens endinsa en una aventura màgica. El joc consisteix a guiar a la protagonista de la història, la princesa Ida, a través de deu nivells de dificultat per aconseguir acabar el repte. Es tracta d'una app en la qual l'usuari haurà d'explorar per entre edificis d’arquitectura fantàstica i geometria imposible, en què la perspectiva és una eina per descobrir que no tot és el que sembla sinó que depèn del punt de vista des d’on miris, com mostra el seu vídeo de demostració:

https://www.youtube.com/watch?v=Me4ymG_vnOE

Més enllà del disseny dels escenaris i el contingut de l'app, que són impressionants, ens hem fixat en ella perquè és un recurs molt interessant per treballar diferents habilitats amb adolescents i adults amb trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA), ja que, sovint, el rang d'edat de les aplicacions es limita a nens d'entre 2 i 10 anys.

És una app en la qual es desenvolupen i potencien la previsió i l'anticipació. Aquests són dos aspectes en els quals els TEA mostren dificultats i que en aquest joc són imprescindibles per poder avançar. D'altra banda, impulsa l'atenció, la concentració i estudiar la globalitat de l'escena, ja que a mesura que es mou el personatge ocorren coses en les estructures i això els obliga a tenir una visió global de la pantalla. Aquesta és una habilitat que de vegades els costa, ja que se centren en petits detalls d'un tot i obvien la totalitat d'una situació.

Alhora, els obliga a ser més flexibles, ja que, com comentàvem anteriorment, la perspectiva fa variar les estructures. La rigidesa de pensament és una altra de les àrees en què les persones amb Síndrome d'Asperger mostren dificultats i amb aquesta app poden reforçar la idea que les coses no sempre són d'una manera, sinó varien depenent de les circumstàncies o l'entorn.

Per acabar us deixem una mostra d'utilització de l'app a l'aula, recollida en el blog de Manoli Sánchez mAppnoli en què podreu gaudir veient a Carlos a l'aula de pedagogía terapèutica treballant amb Monument Valley! Us animem a probar-la!

https://www.youtube.com/watch?v=vIgy_C_w1R4