Criatures 15/11/2020

Contes amb ciència

2 min
Contes de ciència

Aprofitant que celebrem la Setmana de la Ciència, he pensat que podria parlar-vos d'una col.lecció de llibres de l'Editorial Comanegra que pretenen fer conèixer conceptes bàsics de ciència als més petits. L'autora, Roser Matas, professora de matemàtiques i il.lustradora, s'ha imaginat uns arguments que presenten situacions originals per posar de manifest fenòmens físics bàsics.

Els textos, escrits en vers, fan que el relat sigui àgil i entenedor. Les il.lustracions enriqueixen la narració i donen visibilitat a uns conceptes físics que podrien semblar abstractes. Podem dir que les paraules i els dibuixos van de la mà i condueixen els tres protagonistes, que sempre són els mateixos, a la resolució de cada història.

En Tomeu, la Mei i l'Ot van experimentant aventures relacionades amb la flotació dels cossos ("Flota, Clop, flota!"), el funcionament de la palanca ("Amunt, Roc, amunt!") i les lleis del moviment ("Llisca, Newton, llisca!").

Al final del llibre hi trobem l'apartat La ciència aplicada, dues pàgines dedicades a abordar d'una forma més acadèmica el contingut que s'ha presentat a la història. Hi ha una breu ressenya biogràfica del cièntífic que va descriure aquell fenòmen i un petit resum de la teoria a què es fa referència. També en aquest cas els dibuixos són molt aclaridors.

La ciència aplicada

Pel seu format, aquests títols poden ser utilitzats amb nens i nenes d'edats diferents. Amb els més petits, podem explicar el conte i gaudir de les peripècies dels personatges, i amb els que són una mica més grans, podem fer una aproximació més teòrica, ja sigui a casa amb la família o bé amb els mestres a l'aula.

Aquest tipus de recursos ens poden ajudar a despertar la curiositat i l'interès dels més joves pels temes científics i generar vocacions en l'àmbit STEAM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). Us animo a llegir aquests llibres i a seguir explorant les STEAM!!!

+ Informació

Editorial Comanegra

Amunt, Roc, amunt!

Flota, Clop, flota!

Llisca, Newton, llisca!

Roser Matas

Compte d'Instagram

Setmana de la Ciència

Espai web oficial

Cercador d'activitats

stats