Tecnologia creativa

Xavier Rosell

Contes amb ciència

Una bona manera d'apropar als més joves alguns conceptes fonamentals de ciència quotidiana

Contes amb ciència Zoom

Contes amb ciència

Aprofitant que celebrem la Setmana de la Ciència, he pensat que podria parlar-vos d'una col.lecció de llibres de l'Editorial Comanegra que pretenen fer conèixer conceptes bàsics de ciència als més petits. L'autora, Roser Matas, professora de matemàtiques i il.lustradora, s'ha imaginat uns arguments que presenten situacions originals per posar de manifest fenòmens físics bàsics.

Els textos, escrits en vers, fan que el relat sigui àgil i entenedor. Les il.lustracions enriqueixen la narració i donen visibilitat a uns conceptes físics que podrien semblar abstractes. Podem dir que les paraules i els dibuixos van de la mà i condueixen els tres protagonistes, que sempre són els mateixos, a la resolució de cada història.

En Tomeu, la Mei i l'Ot van experimentant aventures relacionades amb la flotació dels cossos ("Flota, Clop, flota!"), el funcionament de la palanca ("Amunt, Roc, amunt!") i les lleis del moviment ("Llisca, Newton, llisca!").

Al final del llibre hi trobem l'apartat La ciència aplicada, dues pàgines dedicades a abordar d'una forma més acadèmica el contingut que s'ha presentat a la història. Hi ha una breu ressenya biogràfica del cièntífic que va descriure aquell fenòmen i un petit resum de la teoria a què es fa referència. També en aquest cas els dibuixos són molt aclaridors.

Zoom

Pel seu format, aquests títols poden ser utilitzats amb nens i nenes d'edats diferents. Amb els més petits, podem explicar el conte i gaudir de les peripècies dels personatges, i amb els que són una mica més grans, podem fer una aproximació més teòrica, ja sigui a casa amb la família o bé amb els mestres a l'aula.

Aquest tipus de recursos ens poden ajudar a despertar la curiositat i l'interès dels més joves pels temes científics i generar vocacions en l'àmbit STEAM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). Us animo a llegir aquests llibres i a seguir explorant les STEAM!!!