Som la llet

Alba Padró i Arocas

Sota zero i baixant

Durant la lactància la majoria de dones no tenen cap mena d'interès sexual cap a la seva parella i la lactància sembla ser la culpable d'aquesta desgana.

Fa quaranta dies que acabes de parir, tens l'episiotomia encara tendra i l'amable ginecòleg (ull al detall és un home) et recepta una crema. I al·lucines quan et diu què és! És lubricant per poder mantenir relacions sexuals amb el teu maridet! El mires amb una cara entre de conya i terror. L'episiotomia, els pits carregats, el cansament i les hormones et porten a no pensar en el sexe com una opció desitjable. Li brames que tu no tens cap mena d'intenció de practicar sexe fins d'aquí a moooooooolt de temps. Ell et mira amb cara paternalista i et recorda amb un somriure que tu segur que no en tens cap ganes, ell ja ho sap, però que potser el teu marit sí que està interessat a recuperar la "seva" vida sexual. Com que has vingut sola amb la criatura i la proposició no t'ha fet cap mena de gracia, li recordes amablement i amb un somriure als llavis que el teu estimat té dues manetes que sap utilitzar en cas de necessitar alleujar-se, i a tu que et deixin en pau el dos. Discussió finiquitada!

Passar de la vida de parella a la vida de família és un terratrèmol. Tu, dona independent, segura, valenta... t'has transformat per do i gràcia de les hormones en un ésser dèbil i esgotat al que cal cuidar, protegir i alimentar. I això és el que volem dels homes, que siguin els forts, que ens protegeixin a nosaltres i a la nostra criatura, que ens cuidin, ens protegeixin de les visites i posin rentadores. I recompensar tot això amb sexe està molt lluny de la nostra realitat.

La lactància acostuma a ser la culpable de tot, en aquest cas, potser la té una mica però hi ha més acusats als que cal jutjar!

 • Per començar acuso les hormones, ja se sap que són unes malparides sempre fan el que els dóna la gana i ens fan fer cosses que no volem. La senyora prolactina es dedica a sabotejar la libido i deixar la vagina més seca que la moixama. I la senyora oxitocina que ens transforma en una mena demare felina i agressivaque està pendent de la seva cria vint-i-quatre hores.
 • Estàs cansada, dorms poc i menys, els pèls del teu cos creixen com plantes salvatges, tens el cervell empanat i les hormones et fan anar en barca i per acabar-ho de lligar el teu cos no et sembla tan sexi com abans. Ara mateix penses que el sexe només serveix per procrear i tu ja tens la feina feta!
 • Som mamífers i cal recordar-ho al nostres mascles, perquè només nosaltres i les cangurs ens posem en zel mentre dura la lactància. I nosaltres tenim mascles que a vegades no ho tenen clar.
 • És clar que ells volen reactivar la seva vida sexual, perquè recordem que més d’un s’ha passat l’embaràs en sequera. Però nosaltres no podem pensar en el sexe ,tenim massa feina amb la nostra nova vida. I el sexe requereix temps i ganes.
 • Ens hem enamorat d’un altre persona i ens entreguem a ella sense dubtar-ho, no hi ha amor més gran. Estem plenes d’aquest amor i la parella pot passar una temporada a un segon terme.
 • El contacte que ells tenen amb els pits també té la seva conya. Abans de parir els teus pits eren teus. Ara els teus pits tenen llista d’espera. Ell només es pregunta quan els podrà recuperar. I hi ha marits per a tots els gustos. Els curiosos que volen saber quin gust té la llet. El pulcres que volen saber quin gust té la llet però prefereixen que la posis en un got i els lactofòbics als que no els agrada la llet de vaca i creuen que la teva és igual.

  Quan finalment t’hi poses el teu cervell segueix en mode on i les teves orelles en escolta parabòlica continua. Només penses que el nen es pot despertar o et sembla fins i tot que el sents plorar. Les llargues nits de sexe no tornen mai, com a mínim fins que pots deixar la criatura amb els avis.

  Poc a poc l’interès en el sexe retorna, amb petites modificacions, a vegades descobrint una sexualitat nova i renovada. El cansament i el nou paper que ens toca fer a la vida semblen tenir-ne més culpa que la lactància.

  Per cert, també hi ha dones que la lactància els fa pujar la libido i segueixen amb més ritme que abans de ser mares. Des d’aquí la meva admiració!